Bazen kulaklarımızda bir rahatsızlık hissederiz ve bunun sebebi genelde kulak kanalında biriken kulak kiri dediğimiz ve aslında kulak yağı olan birikimlerdir. Bazen kaşıntı ve ağrılar da bu yapılara eşlik edebilirler. Kulak kiri bazılarında tıkanmalara da sebep olur ve bu durum kulakların cerrahi müdahale ile temizlenmesini gerektirebilir. Eğer henüz bu kadar ciddi bir aşamaya gelmediyseniz, kulak kirinizi evde kendi çözümleriniz ile temizlemeniz de mümkün.

Oksijenli Su ile Temizlik

%3 oksijenli su ile eşit miktarda suyu karıştırın ve kulağınızı yukarı çevirdikten sonra bu karışımı kulağınıza dökün. Bir pamuk kullanarak fazlalığı emdirin ve bu şekilde bekleyin. Bir süre durduktan sonra kulağı yere çevirin ve fazla suyu atın. Oksijenli su kulak kirinin tıkanıklığını açacaktır ve bir dezenfektan olduğu için kulak enfeksiyonlarına da engel olacaktır.

Hindistan Cevizi Yağı

1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını sadece birazcık ısıtın ve bir damlalık kullanarak bir kaç damla kulağınıza damlatın. 10 dakika bekledikten sonra kulağınızı yere çevirin ve fazla yağın akmasını sağlayın. Bu yağdaki orta zincirli yağ asitleri doğal sebuma oldukça benzerler ve bu nedenle güvenle kullanılabilirler. Ayrıca mikroplara karşı da etkilidirler ve enfeksiyon riskini azaltırlar.

İspirto

1 ölçek ispirto ile 1 ölçek beyaz sirkeyi karıştırın, kulağınıza birazcık dökün. Bu karışım kulak kirini çözecektir ve alkol hemen buharlaşan bir şey olduğu için kulakta pek kalmayacaktır.

Badem Yağı

Badem yağını oda sıcaklığına getirin ve hindistan cevizi yağında olduğu gibi kullanın. Bu yağlayıcı madde kulak kirini yumuşatır ve onun kolayca çıkarılmasını sağlar.

Bebek Yağı

Bebek yağının bir kaç damlasını damlalık ile kulağınıza damlatın ve daha sonra kulağınıza bir pamuk tıkayın. 10 dakika sonra pamuğu oradan alabilirsiniz. Bebek yağı bir mineral yağdır ve iyi bir nemlendiricidir. Kulak kirini hızlıca yumuşatabilmektedir.

Yemeklik Soda

¼ çay kaşığı yemeklik sodayı 2 çay kaşığı su ile karıştırın ve damlalık kullanarak kulağınıza bir kaç damla dökün. Bir kaç dakika bekledikten sonra başınızı yere çevirerek erimiş kulak kirinin dökülmesini sağlayın. Temiz bir bez ile geri kalanı temizleyebilirsiniz.

Yemeklik soda iyi bir antiseptiktir ve kulak sağlığına iyi gelir.

Sofra Tuzu

1 yemek kaşığı sofra tuzunu yarım bardak ılık-sıcak su içerisinde karıştırın ve bir parça pamuğu bu karışıma bandırın. Pamuk ile karışımın bir kaç damlasını kulağınıza damlatın. Su kulak kanalına girene kadar bekleyin. Bir kaç dakika sonra kulağınızı yere çevirin ve karışımı akıtın.

Tuzlu su kulak kirinin hemen çözünmesini ve dökülmesini sağlayacaktır.

Elma Sirkesi

1 ölçek elma sirkesi ile 1 ölçek suyu karıştırın ve kulağınızı bu karışım ile temizleyin. Elma sirkesinin bakteri ve mantar karşıtı yapısı kulaktaki mikropları ortadan kaldıracaktır ve karışımın hafif asitliği kulak yağının ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Zeytinyağı

Sızma zeytinyağını sadece birazcık ısıtın ve onu hindistan cevizi yağında olduğu gibi kulağınıza uygulayın. Kulak kirinin yumuşamasını ve kolayca temizlenmesini sağlayacaktır.

Sarımsak Yağı

Ufak bir tava içerisine 3 yemek kaşığı zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı ekledikten sonra üstüne dövülmüş 3-4 baş sarımsak ekleyin ve sarımsak siyah hale gelene kadar ısıtın. Ardından da soğumaya bırakın. Karışım oda sıcaklığına geldiği zaman sarımsakları süzün ve karışımı kulağınıza damlatın. Bir süre sonra kulağınızı yere çevirerek karışımı dökebilirsiniz.

Özellikle ağrılı tıkanmalarda bu çözüm çok işe yarar çünkü sarımsak doğal bir antibiyotiktir. İçindeki allicin maddesi iç ve orta kulak iltihapları ile mücadele eder ve ağrıyı geçirir.

Sığır Kuyruğu Yağı

Bir avuç sığır kuyruğu çiçeğini ve yarım bardak zeytinyağını bir kaba koyun ve kapağını kapatın. Bunu iki gün boyunca güneş alan bir yerde bekletin ve sonra yağı süzerek dolapta saklayın. Kullanacağınız zaman ise sıcak suyun içinde ısıtıp kulağınıza damlatın.

Sığır kuyruğu çiçeği kulak pisliğini gevşetir ve aynı zamanda antibakteriyel, anti-inflamatuvar etkiler gösterir. Enfeksiyonlara da iyi gelecektir.

Parafin Yağı

Parafin yağını ılık hale getirin ve bir kaç damlasını enfeksiyonlu kulağa damlatın. Birazcık bekledikten sonra kulağı öteki yana çevirerek kulağınızı boşaltın. Sonra kulağınızı ılık su ile de temizleyebilirsiniz. Parafin kulak kirini yumuşatacaktır ve kolayca çıkmasına yardımcı olacaktır.

Gliserin

Gliserinin bir kaç damlasını kulağınıza damlalık ile damlatmak bir kaç dakika içerisinde kulak kirinin yumuşamasını sağlayacaktır. Nemli ve yağlı olan gliserin pek çok kulak temizleyicinin de içerisinde bulunmaktadır.

Ilık Su

Ilık su kullanarak kulağınızın içini temizleyebilirsiniz.

Omega-3 Yağ Asitleri

Ceviz, somon balığı, keten tohumu, sardalya, avokado gibi ürünlerde omega-3 yağ asitleri bol bulunur ve bunları tüketmek kulak kiri problemine çözüm olabilir.

Kulak kiri biriktiği zaman enfeksiyonlara sebep olabilir ve bu nedenle temizliği düzenli olarak yapmak gerekli olabilir.

Kulak Kiri Birikiminin Belirtileri

• Kulak içinde kaşınma hissi
• Duyma hissinin azalması
• Vertigo
• Kulakta çınlama
• İç kulakta sıvımsı maddeler
• Algıların kapanmış gibi olması
• Kulak ağrıları