İstenmeyen tüylerinizi epilatör, jilet ya da ağda gibi yöntemlerle almaktan mutlu değilseniz lazer epilasyonu düşünebilirsiniz.

Dünyada en çok kullanılan kozmetik işlemlerin başında lazer epilasyon gelmektedir. Lazer epiasyonda konsantre hale getirilmiş ışık, tüy köklerine uygulanır. Köklerdeki pigment ışığı emer ve bu ise tüy kökünü yok eder.

Tüylerin dinlenme, dökülme ve büyüme periyotlarından oluşan döngüleri bulunmaktadır. Yakın zamanda alınmış tüyler dinlenme aşamasında olduğu için lazer epilasyonu yapacak kişi ya da aletin kendisi tarafından görülemeyebilir. Bu nedenle lazerden önce tüylerin tekrar büyümesi gerekebilir.

Lazer epilasyon uygulaması yaptıran pek çok insan, istenmeyen tüylerden kurtulmak için 2-3 aylık bir süreçten oluşan seanslara ihtiyaç duymaktadır.

Tüyleri kökünden yok etmek için uygulamayı yapacak olan uzmanın, tüyleri nasıl hedefleyeceğini ve doğru lazeri seçmeyi bilmesi gerekir. Bazı araştırmalar, daha uzun dalga boyuna sahip olan lazerlerin koyu renkli ciltlerde daha fazla işe yaradığını göstermektedir.

Lazer Epilasyonun Faydaları

Lazer epilasyon; yüz, bacak, çene, kol, kol altı, bikini çizgisi ve diğer bölgelerdeki istenmeyen tüylerin yok edilmesinde uygulanabilir. Lazer epilasyonun faydaları şunlardır:

Hassaslık: Lazer, koyu ve kalın tüylerin hedeflerken etrafındaki dokuya zarar vermez.

Hızlılık: Her bir lazer atımı saniyelik olarak gerçekleşir ve aynı anda pek çok tüy üzerinde etki gösterir. Lazer, saniyede bir ortalama olarak bir bozuk para kadar bölgeyi hedefleyebilmektedir. Üst dudak gibi küçük bölgelerde işlem bir dakikadan daha kısa bir süre içinde bitebilmektedir. Sırt ya da bacak gibi bölgelerde ise seanslar bir saate kadar uzayabilir.

Tahmin edilebilirlik: Lazer epilasyon, pek çok kişide ortalama olarak 3 ila 7 seansta kalıcı sonuçlar sağlamaktadır.

Lazer epilasyon için nasıl hazırlanmak gerekir?

Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerden hızlıca kurtulma yönteminden daha fazlasıdır. Lazer epilasyon, bazı riskleri bulunan tıbbi bir süreçtir. Lazer epilasyon eğitim gerektiren bir süreç olduğu için bu yöntemi uygulayacak olan doktor ya da teknisyenin deneyimleri konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir.

Lazer epilasyon uygulaması planlıyorsanız, lazer öncesi tüylerinizi köklerinden alacak uygulamaları en az altı hafta kadar önce bırakmanız gerekir. Lazer epilasyonda tüylerin kökleri hedeflendiği için ağda gibi tüylerin köklerini geçici olarak yok eden yöntemlerden kaçınmalısınız.

Lazer epilasyondan önce ve sonra altı ay güneşe maruz kalmaktan kaçınmanız da önemlidir. Güneş ışınları, lazer epilasyonun daha etkisiz olmasına ve seanstan sonra komplikasyonların yaşanmasına yol açabilir.

Lazer epilasyon sırasında neler olur?

Lazer epilasyon öncesi vücuttaki tüyler, 1-2 mm kalacak şekilde kısaltılırlar. Genelde işlemden 20-30 dakika önce uygulama yapılacak bölgeye yüzeyden uyuşturucu bir ilaç uygulanır. Lazerde kullanılacak aletin tüyün rengi, kalınlığı, tüyün bulunduğu bölge ve cilt tonunuz gibi özelliklere göre ayarlanması gerekir.

Lazer aletine göre hem sizin hem de uygulamayı yapacak olan kişinin gözleri korumak için gözlük takması gerekebilir. Ayrıca cildinizin dış tabakalarını korumak için soğutucu jel ya da özel soğutucu cihazlar kullanılabilir. Bu sayede lazer ışığının cilde nüfuz etmesi sağlanır.

Sonrasında uygulamayı yapacak olan uzman uygulama yapılacak bölge üzerinde ışık atımını gerçekleştirir ve aletin en iyi şekilde ayarlanıp ayarlanmadığından emin olmak için birkaç dakika bekler.

Lazer epilasyon tamamlandıktan uygulamanın yapıldığı bölgeye buz kalıpları, anti-inflamatuar kremler ya da losyonlar ya da soğuk su uygulamanız istenebilir. Diğer seansınızın randevusu dört ila altı hafta sonrasına verilecektir. Tüylerin büyümesi durana kadar seanslarınız devam eder.

Lazer epilasyon kalıcı mıdır?

Tüy köklerini yok etmek kalıcı bir yöntemdir. Ancak lazer epilasyon yaptıran insanlarda, epilasyonun yapıldığı bölgedeki bazı tüylerin tekrar uzadığı görülebilir.

Zaman içinde lazer epilasyon yapılan alanda miktar olarak azalmış olsa da tekrar tüylerin çıktığı görülebilir. Ancak bazı vakalarda bütün tüylerden kurtulmak mümkün olmaktadır.

Tüylerin tekrar çıkıp çıkmayacağı büyüyen tüylerin türüne ve kişinin tüyleri alabilme yeteneğine bağlı olarak pek çok faktörden etkilenebilmektedir.

Tüylerin tekrar çıktığı insanlar genelde bu tüylerin daha açık renkli ve daha az görülür olduğunu söylemektedir. Bunun nedeni, lazerin tüy kökünü yok etmeyi başaramasa da zarar vermiş olmasından kaynaklanabilmektedir.

Tüyler geri büyüdüğünde tekrar lazer epilasyon yapılabilmektedir. Bu nedenle tüylerinden tamamen kurtulmak isteyen insanların birkaç kez lazer epilasyon yaptırması gerekebilir.

Bazı insanlarda tüyler çok açık renkli, çok kısa ya da lazere dayanıklı olabilmektedir. Bu gibi vakalarda tüylerden kurtulmak için lazer epilasyon dışındaki yöntemlerden yararlanılabilir.

Lazer epilasyonun etkisi ne kadar sürer?

Lazer epilasyon yöntemi, tüy köklerini yok edildiğinde kalıcı olmaktadır. Ancak kökler sadece zarar gördüyse tüyler tekrar büyüyecektir.

Tüylerin ne zaman tekrar çıkacağı kişinin tüy büyüme döngüsüne bağlı olarak değişir. Bazı insanların tüyleri diğerlerinden daha hızlı uzar. Dinlenme fazında olan bir tüyün büyüme süresi ise diğer fazlarda olduğundan daha yavaş olacaktır.

Cilt ya da tüy rengi farklılık yaratır mı?

Lazer epilasyon, ten rengi açık tüy rengi koyu kişilerde daha fazla işe yaramaktadır. Bunun nedeni, pigment farkının lazerin tüyü hedeflemesini ve yok etmesini kolaylaştırmasından kaynaklanmaktadır.

Ten rengi koyu olan ya da tüyleri açık renk olan kişiler daha çok seansa ihtiyaç duyabilir ya da tüylerin daha kısa sürede tekrar büyüdüğünü görebilir.

Lazer Epilasyonda İyileşme Süreci ve Riskler

Lazer epilasyon uygulaması yapıldıktan sonraki bir ya da iki gün cildiniz güneş yanığı olmuş gibi hissettirebilir. Soğuk kompres yapmak ya da losyon uygulamak bu belirtinin rahatlatılmasında yardımcı olabilir. Yüz bölgenizde uygulama yapıldıysa cildinizde kabartılar meydana gelmediyse sonraki gün makyaj yapabilirsiniz.

Sonraki aylarda uygulama yapılmış olan tüyler dökülmeye başlayacaktır. Uygulamayı takip eden aylarda cilt tonunuzda geçici değişiklikler meydana gelmemesi için güneş kremi sürmelisiniz.

Daha koyu cilt tonuna ya da tüylere sahip olan kişilerde kabarcıklar meydana gelebilir. Bununla birlikte şişme, kızarma ya da yaralanma görülebilir. Kalıcı yaralanmalar ve cilt tonunda değişikliklerin görülmesi ise oldukça nadirdir.

Lazer epilasyon yaptıracağım kliniği nasıl seçmeliyim?

Kliniklerin kullandığı lazerler ve ışık kaynakları farklı olmaktadır. Alet çeşitliliğinin çok olduğu kliniklerde cilt ve tüy tipine göre uygun seçenekler bulmanız daha kolay olacaktır.

Lazer aletlerinin yanında uygulamayı yapacak olan kişinin önceki deneyimleri de önemlidir. Bu nedenle gideceğiniz uzmanın geçmişte yaptığı uygulamalara, internette yer alan görüşlere ve klinik hakkındaki yorumlara bakmanız önemlidir. Hatta fırsatınız olursa sizinle benzer cilt ve tüy rengine sahip kişilerle konuşarak nasıl sonuç aldıklarını öğrenmeniz iyi olacaktır.

Lazer Epilasyon Fiyatları

Lazer epilasyon fiyatları, pek çok faktöre göre değişiklik göstermektedir. Bunu etkileyen faktörler şunlar olmaktadır:

  • Uygulama yapılan alanın büyüklüğü ve harcanan zaman
  • Kaç uygulama gerektiği
  • Uygulamayı yapacak uzman
  • Uygulamanın yapılacağı şehir

Lazer epilasyon fiyatı ile ilgili bilgi sahibi olmak için işlemi yaptırmak istediğiniz merkeze danışmanız daha iyi olacaktır.

Lazer Epilasyonda Elde Edilen Sonuçlar

Tüyler, lazer epilasyon yapıldıktan hemen sonra dökülmez. Tüylerin dökülmesi günler ya da haftalar sürebilir ve bu süreçte tüyler uzuyor gibi görünebilir. Doğal döngüleri içerisinde tüylerin büyümeleri ve dökülmeleri gerçekleştiği için seansların tekrar edilmesi gerekebilir. Lazer epilasyon, en iyi yeni büyümekte olan tüylerin kökleri üzerinde işe yaramaktadır.

Sonuçlar, kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği için tam olarak ne beklemeniz gerektiğini söylemek zor olabilir. Çoğu insan, lazer epilasyondan sonra aylarca hatta yıllarca tüy dökülmesi yaşayabilmektedir. Ayrıca lazer, tüylerin kalıcı olarak çıkmayacağını garanti etmemektedir. Ancak genelde tüyler yeniden büyüseler bile daha ince ve renkleri daha açık olmaktadır.

Tüylerin uzun süre boyunca tekrar çıkmamalarını istiyorsanız ek seanslara gitmeniz gerekebilir.

Ev Tipi Lazer Epilasyon Aletleri

Evde kullanabileceğiniz lazer epilasyon aletleri de bulunmaktadır. Bu aletler, tüylerde ortalama bir azalma sağlamaktadır. Ancak profesyonel aletlere kıyasla ev tipi aletlerin ne kadar etkin olduğunu gösteren geniş çaplı araştırmalar bulunmamaktadır.

Tüylerinizden kurtulmak için ev tipi lazer epilasyon aletlerini kullanmak istiyorsanız ürünün talimatlarına kesin olarak uyduğunuzdan emin olmalısınız.

Lazer epilasyon bana uygun mudur?

Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Cilt renginizin açıksa, cildiniz iyi durumdaysa ve tüyleriniz de koyu renkliyse lazer epilasyon için ideal bir adaysınız. Ancak cildiniz koyu ise ve tüyleriniz açık renkli ise lazer epilasyon için uygun bir aday olmayabilirsiniz ve tüylerden kurtulmak için lazerden başka bir yöntem bulmanız gerekebilir.

Yani kısacası cildiniz ile tüy renginiz arasındaki fark ne kadar fazlaysa lazer epilasyon için o kadar iyidir. Lazer ışınları tüylerdeki melanini hedeflediği için gri, kızıl ya da sarı tüyleri olan kişiler alet için uygun olan melanin tipine sahip olmadıkları için lazer için uygun adaylar değillerdir. Ancak bu, tüyleri bu renkte olan kişilerin lazer epilasyon yaptıramayacağı anlamına gelmez. Ancak uygulama daha yavaş sürebilir ve daha az etkili olabilir.

Lazer epilasyonda tüy rengi önemli midir?

Evet, koyu tüyler daha çok lazer enerjisi emeceği için uygulamaya daha iyi yanıt verirler. Kalın ve koyu tüyler lazer epilasyona en iyi yanıt veren tüylerdir. Açık renkli tüylere daha az lazer ışını nüfuz edeceği için uygulama daha az olacaktır.

Ten rengim koyuysa ne olur?

Ten rengi koyu olan insanlarda lazer epilasyon zorlayıcı olabilmektedir. Lazer ışınları, ciltteki ve tüylerdeki melanin tarafından emilir. Ancak koyu ciltte çok fazla melanin olacağı için lazer ışınları cildin ısınmasına neden olabilir. Sonuç olarak ise ciltte yaralanmalar ve kabarcıklar oluşabilir.

Lazer epilasyonu uygulayacak olan uzmanın uygun lazeri seçmesi ve aletin ayarlarını iyi seçmesi önemlidir. Uygulamayı yapacak olan uzman, uygulama öncesi ve sonrası soğutucu uygulayarak koruma sağlayabilir.

Ten rengi koyu olan kişilerde dalga boyu uzun lazerler kullanılması gerekir. Çünkü melanin, UV ışınları gibi kısa dalga boylarını emer ve dalga boyu uzadıkça melaninin bu yeteneği azalır. Bu sayede koyu renkli ciltler üzerindeki risk azaltılmış olur.

Bronzlaşmanın, lazer epilasyon sonuçları üzerindeki etkisi nedir?

Bronzlaşmak; kabarcık, yanık, yaralanma ve renk değişiklikleri gibi yan etkilerin görülme riskini arttırabilir. Bunun nedeni lazerin tüy değil cilt tarafından emilmesinden kaynaklanmaktadır.

Sonuç Olarak

Lazer epilasyon, kişinin vücudundaki tüylerden büyük ölçüde kurtulmasını sağlamaktadır. Çoğu insanda tüylerin bazıları tekrar çıkabilmektedir.

Lazer epilasyon sonrası tüyler tekrar çıksa bile tüy miktarı eskisine göre daha az olacak ve daha pürüzsüz bir görüntü yaratacaktır. Lazer epilasyondan beklentilerinizi gerçekçi tutmak için istediklerinizi, uygulamayı yapacak olan uzman ile konuşmalısınız.

Bazı cilt tonları ve tüy çeşitleri diğerlerinden daha iyi sonuçlar göstermektedir. Bunu kendiniz açısından tam olarak bilmenizin tek yolu bir uzman ile konuşmak olacaktır.