Bengal kedisi çok duyarlı bir kedidir demek zor. Bu kedi türü atletiktir, çeviktir ve güçlü, kaslı bir bedene sahiptir ve ormana ait bir kedi gibi görünür.

Vahşi görüntüsünün aksine insan ailelere çok bağlıdır. Bununla birlikte enerjisi yüksektir ve oyuncu bir tarafı vardır. Aktif kalmayı sever ve enerjisine uygun bir eve ihtiyacı vardır.

Eğer onun egzersiz ihtiyacını karşılayabilirseniz, sizi hep uyanık tutacak akıllı, sevgi dolu bir kediniz olacaktır.

Tarihçesi

Lekeli kürkü ve büyük boyutları ile bengal kedisi vahşi bir kedi gibi görünür ancak atalarından bir tanesi küçük boyutlu vahşi asya leopar kedisidir ve bu kedi bir ev kedisidir.

Bengal kedisi adını asya leopar kedisinin bilimsel adı olan Felis bengalensisten alır. Asya leopar kedisi ve ev kedisinin bir karmasından üretilmiştir. Jean Mill adlı yetiştirici bu çaprazlamayı yapmış olan ilk kişi ancak hedefi yeni bir tür yaratmak değilmiş. Bir leopar kedisi satın almış ve yalnız kalmasın diye onu siyah başka bir kedi ile çift yapmış. İki türün çiftleşebileceğini düşünmemiş ancak ortaya yavrular çıktığında lekeli dişi olanı tutmaya karar vermiş. Onu tekrar babası ile çoğalttığı zaman lekeli ve düz renkli yavrular ortaya çıkmış.

Aşağı yukarı aynı zamanlarda Dr. Willard Centerwall da Loyola Üniversitesi’nde asya leopar kedisi ile ev kedilerini çiftleştiriyormuş. Leopar kedileri kedi lösemi virüsüne karşı dirençliler ve araştırmacılar bu özelliğin hibrit yavrulara da geçip geçmeyeceğini görmek istiyorlarmış.

Çeşitli yetiştiriciler bu kediyi bir tür olarak yetiştirmekle ilgilenmişler. Mill bunlardan birisi olmuş. Yaşamındaki değişimler nedeniyle kedi yetiştirmeyi bırakmış ancak sonrasında tekrar başlamaya hazırmış. Dr. Centerwall’un hibritlerinden bir kısmını almış ve onları çoğaltacak uygun erkek kediler aramaya başlamış. Bir tanesi Hindistan’da bulduğu turuncu bir shorthair kediymiş ve diğeri ise barınaktan aldığı kahverengi noktalı bir kediymiş. Günümüzdeki bengal kedileri ev kedileri ile aynı aileye dahil görülüyorlar ve satın alınan bengal kedileri vahşi atalarından en az dört nesil uzakta olmalılar.

Bengal kedisini tanıyan ilk organizasyon Uluslararası Kedi Derneği olmuş ve bu türe 1983 senesinde deneysel bir tür statüsü vermiş ve 1991 senesinde ise tamamen tanımış. Bengal kedileri o kadar aranıyorlar ki, 1990 yılında İngiliz bir kadın onu alabilmek için 50.000 dolar vermiş.

Boyutu

Bengal kedisi orta-büyük boyutlarda bir kedi ve 3.5-7 kg ağırlıkta olabilir.

Kişiliği

Bengal kedisi çok aktiftir ve çok akıllıdır. Bu da onu birlikte yaşaması eğlenceli bir kedi yapar ancak bazen çok zorlayıcı olabilir. Genel olarak kendine güvenlidir, konuşkandır, arkadaşça davranır ancak daima tetiktedir. Hiç bir şey onun dikkatinden kaçmaz. Oyun oynamayı sever ve yeni numaralar öğrenmek ister. Patileri bir el kadar iyidir. Sıkılmış bir bengal kedisi ışıkları açıp kapatmak, etrafı kurcalamak, elektronik aletlere bulaşmak gibi biraz zarar verici alışkanlıklar geliştirebilir.

Suda oynamayı sevmesine karşın sizinle duşa girmez fakat evde akvaryum varsa tehlikeli olabilir. Ayrıca tırmanmayı sever ve bu nedenle evde bulabildiği en yüksek noktalara çıkmak isteyebilir. Bu kedi için biraz büyükçe bir kedi ağacı gerekir ve ayrıca zekasını zorlayacak puzzle oyunları da gerekli olabilir.

Nadiren de olsa bir şeylerle ilgilenmediği zaman kucağınıza oturabilir. Yatağınızı da paylaşacaktır. Ayrıca çarşafı da üstünüzden çekebilir.

Sağlığı

Karma kedi türlerinde ve saf türlerde çeşitli genetik doğalı problemler bulunabilirler. Bengal kedileri genelde sağlıklıdırlar ancak bu türde aşağıdaki hastalıklar görülebilirler:

  • Distan nöropati: Bu sinir sistemi hastalığı güçsüzlüğe sebep olur. Bengallerde 1 yaştan itibaren görülebilir. Neyse ki çoğu kendi kendine iyileşir ve bazen tekrar edebilir.
  • Düz göğüslü kedi sendromu: Hafiften ağıra kadar değişebilen bir deformasyondur. Hayatta kalan yavrular yetişkinliğe ulaştıklarında genelde bir işaret göstermezler.
  • Kalça çıkığı: Ağır vakalarda topallamaya sebep olabilir.
  • Hipertrofik kardiyomiyopati: Bir kalp hastalığıdır ve bazı türlerde kalıtımsaldır.
  • Patellar luksasyon: Kalıtımsal bir diz kapağı problemidir ve hafiften ağıra kadar değişebilir. Ağır vakalar cerrahi ile giderilebilirler.
  • Progresif retinal atrofi: Dejeneratif bir göz hastalığıdır.

Bakımı

Kısa, kalın kürklü bengal kedisinin tüylerini haftada bir tarayarak ölü tüyleri alabilir ve cilt yağlarını dağıtabilirsiniz. Banyo nadiren gereklidir.

Dişlerini fırçalayarak diş problemlerini giderebilirsiniz. Günlük diş bakımı en iyisi olur ancak haftalık fırçalama da hiç yoktan iyidir. Bir kaç haftada bir tırnaklarını kesin. Gözlerinin kenarını yumuşak, nemli bir bez ile silerek akıntıları alın. Gözün her bir kısmı için bezin ayrı bir parçasını kullanın, böylece enfeksiyon yayılmaz. Kulakları haftalık olarak kontrol edin. Eğer kirli görünüyorlarsa, onları pamukla veya yumuşak nemli bezle silin. Bezi su sirke karışımı ile nemlendirebilirsiniz. Kulak çubuğu kullanmayın çünkü kulak içine zarar verebilirsiniz.

Kumunu çok temiz tutun. Kediler tuvalet temizliğine çok önem verirler ve kirli bir kumu olursa evdeki başka yerleri kullanmaya başlayabilirler.

Bengal kedisini evde tutun çünkü başka kedilerden hastalık kapabilir, köpek saldırısına uğrayabilir, araba çarpabilir veya çalınabilir. Ayrıca avcı bir kedi olduğu için çevredeki kuşlar ve vahşi hayatı da koruyabilirsiniz. Eğer mümkünse zıplayıp tırmanabileceği dışarıda ama kapalı olan bir alan yaratın.

Kürk Rengi ve Bakımı

Bengal kedisi çok asil görünmez. Sporcudur, çeviktir, güçlü, kaslı bir bedeni vardır ve ormandan fırlamış gibidir. Başının uzunluğu genişliğinden fazladır. Orta-küçük kulakları vardır ve bunlar görece kısadırlar. Gözler büyük ve ovaldirler ve neredeyse yuvarlaktırlar. Başın bedenle birleştiği yerde uzun, kaslı bir boyun vardır. Bedeni destekleyen orta uzunlukta bacaklar vardır ve arkada bacaklar biraz daha uzundur. Büyük, yuvarlak patileri vardır. Kalın, orta boyutta bir kuyruğu vardır ve ucu siyahtır. Bengal döndüğü zaman lekeli göbeğini de görebilirsiniz.

Bengalin vahşi görünümü kısa, kalın kürkü ile artar ve dokununca yumuşak, ipeksidir. Çeşitli renk ve desenlerde olabilir. Kürk rastgele lekeli olabilir veya yatay desenler olabilir. Bazılarında kürk ışıkta parlayabilir veya renk değiştirebilir.

Çocuklar ve Diğer Ev Hayvanları

Aktif ve sosyal bir kedi olan bengal kedisi, çocuklu ve kedi dostu köpeklere sahip aileler için mükemmel bir tercihtir. Bir köpek gibi bir şeyleri tutup getirebilir, kolayca yeni numaralar öğrenir ve ona saygılı, nazik davranan çocuklardan aldığı ilgiyi sever. Bebeklerin yolundan çekilecek kadar akıllıdır ancak okul çağındaki çocukları daha çok sever çünkü onların enerjisi ve merak düzeyine daha iyi uyum sağlar. Köpeklerden veya başka şeylerden korkmaz, problem çıkarmayan şeyler ile arkadaşlık kurar. Ancak diğer kedi ve ev hayvanlarını ona yaklaştırırken kontrollü bir ortam yaratın.

Pek çok aktif kedi gibi bengal kedisi de avlanmayı sever ve bu nedenle hamster, küçük tavşanlar ve gine domuzları gibi küçük av hayvanlarının yanında ona güvenmemelisiniz.