Grip, dört mevsim yaşanabilen bir sorun olmasına rağmen yazın değil de genellikle bahar ve kış aylarında karşılaşılır. Özellikle Kasım ayından sonra havaların soğumasıyla birlikte işte, sokakta, okulda, toplu taşımalarda, birkaç kişinin bir arada bulunduğu pek çok ortamda grip bulaşabilir. Özellikle okul çağındaki çocuklar tüm sonbahar ve kışı grip ve türevleriyle mücadele ederek geçiriyorlar. Grip şikayetiyle doktora başvuranlara doktorlar sorunun şiddetine göre ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar, kimi zaman da antibiyotik reçete ediyorlar. Ancak beslenme ve yaşam alışkanlıklarıyla gripten korunmak, gribi önlemek, olası grip durumunda da evde doğal malzemelerle hazırlanan kürlerle, içeceklerle gribi ekarte etmek mümkün. İşte tam da bu bağlamda sizin için doğal ve grip karşıtı önerilerimiz var.

Bal grip karşıtı bir besindir

Bal, Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi tarafından gribe karşı en yüksek koruyuculuğa sahip besin olarak gösterilmektedir. Gripten kaynaklı öksürük vakalarında balın öksürük ilaçlarından çok daha etkili olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bundan dolayı grip, nezle, öksürük vakalarında bir bardak ılık sütün içine bir tatlı kaşığı kaliteli, doğal bal katıp içilmesi önerilir. Zira bal sadece öksürüğü hafifletici etkisi değil, aynı zamanda antioksidan özelliği ve mikroplarla savaşma yetisi dolayısıyla tüm viral rahatsızlıklarda iyileştirici rol oynar. Bu bağlamda bir yaşını geçmiş bebeklerden, 70 yaşındaki yaşlılara kadar herkese grip, nezle, öksürük durumlarında bal, ballı ılık su, çay ya da süt önerilir. Ancak balın doğal ve hakiki olmasına özen gösterilmelidir.

Tavuk suyuna çorba en doğal ve en kolay grip ilacıdır

Gerçek köy ya da çiftlik tavuklarını haşlayarak elde edilen tavuk suyu pek çok hastalığa karşı doğal bir ilaç niteliği taşır. Zira tavuk suyu mukus inceltici bir amino asit olan sistein içermekte ve metabolizmanın savunma sisteminin en önemli parçalarından olan beyaz kan hücrelerini güçlendirmektedir. Bu sayede ılık bir kase tavuk suyuna çorba içerek savunma mekanizmasını mikroplara karşı güçlendirmek mümkün. Doğal tavuk suyu iltihap giderici özellik taşıdığından olası iltihaplar bu sayede yok olur, vücut beslenir ve güçlenir.

Ayrıca soğuk algınlığına ve mikroplara bağlı gelişen hastalıklarda vücuda sıvı takviyesi yapılması çok önemlidir ve tavuk suyuna çorba da bu sıvı takviyesini kolaylaştırır. Ayrıca kişinin solunum yollarının iç tabakası siliya adı verilen küçük tüycüklerle kaplıdır ve bu tüycükler hareket ederek vücudu bakteri ve virüslere karşı korur. İşte sık sık ılık tavuk suyun içen kişilerde bu tüycüklerin hareket yeteneği artar, vücut çok daha iyi korunur. Tavuk suyunun bu mucizevi etkilerini artırmak için haşlarken içine birkaç tane de havuç atılırsa, havucun içindeki beta karotenler de tavuk suyuna eklenir ve antioksidan değeri artar. Ayrıca tavuk haşlandıktan sonra içine bir çay kaşığının ucu ile çok minik bir miktar zerdeçal ekleyerek de tavuk suyunun antioksidan ve iltihap giderici özelliği artırılır. Tavuk suyuna çorba yetişkinlere karabiberli, bebeklere ise tuzsuz ve baharatsız olarak verilirse çok daha etkili olacaktır.

Zencefil gripten koruyucudur

Griple savaş söz konusu olduğunda en sıklıkla önerilen bitkilerden birisi zencefildir. Bir yaşın üzerinde olan her yaştan kişiye ballı, limonlu zencefil çayı, içine zencefil eklenmiş çorbalar içirerek gripten korunmak mümkün. Bununla birlikte zencefilin iltihap giderici özelliği de bilimsel olarak kanıtlandığı için grip, nezle gibi hastalıkları önleme ve iyileştirmede zencefilin etkisi tartışılamaz.

Limonlu su ile gripten korunun

Limon tam bir C vitamini deposu ve bağışıklık sistemi koruyucusudur. Limonun anti bakteriyel, anti virüs, anti inflamatuar ve anti mantar özellikleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu özellikler dolayısıyla limonun bağışıklık sistemini koruduğu ve güçlendirdiği bilinir. Limon sayesinde vücuda virüs girmesi ya da giren virüsün uzun süre yaşaması engellenir. Kışın her gün bir bardak kaynamış suyun içine birkaç dilim limon ekleyip 10 dakika demlendikten sonra içmek gribe karşı bünyeyi güçlendirecek ve koruyacaktır.

Nane griple savaşta yardımcıdır

Nane, yüksek oranda mentol içerir ki, bu mentol burundaki mukusun çözülüp akmasına, öksürük ve boğaz ağrısının azalmasına yardım eder. Nane hem gribe yakalanma riskini azaltır hem de gribin etkilerinin daha yumuşak olmasını sağlar. Bunun için kış çorbalarına kuru nane eklemek, kaynamış suyun içine birkaç yaprak nane ve bir iki dilim limon ekleyip demlemek, günde bir bardak içmek önerilir.

C vitamini gribin ilacıdır

Hemen herkesin bildiği gibi kışın hastalanmak istemeyenlerin C vitamininden zengin olan portakal, mandalina, limon gibi meyveleri tüketmeleri gerekir. Bu artık klasikleşmiş bir bilgi olmakla birlikte tamamen gerçeği yansıtan bir bilgidir. C vitamininin soğuk havalarla mücadelede baş kahraman, en etkili silah olduğu söylenir. Günde bir portakal, bir mandalina yiyen, bir bardak da limonlu su içen kişinin gribe yakalanma riski azdır. Gribe yakalananlar C vitamini tükettikleri takdirde daha kısa sürede gribin olumsuz etkilerinden kurtulurlar.

Bulunduğunuz ortamı nemlendirin

Kışın havanın soğuması sebebiyle evler, odalar, kapalı ortamlar çok fazla havalandırılmaz ve ortamı ısıtmak için kullanılan ısıtıcılar, doğal gaz da içerdeki havayı kurutur. İşte bu sebeple grip, nezle gibi bulaşıcı hastalıklara daha sık yakalanma riski doğar. Bundan dolayı kışın ortamın havalandırılması ve nemlendirilmesi çok önemlidir. Odaları nemlendirmek için üretilmiş nemlendiricilerden satın alıp kullanılabilir ya da kaloriferin veya sobanın üzerine su dolu bir kap konabilir.  Ancak nemlendiricileri kullanmadan önce kullanım talimatı iyi okunmalı ve içindeki suyun ne kadar sıklıkla değiştirilmesi gerektiğine dikkat edilmelidir. Zira aynı suyun uzun süre kullanılması küf, pas, mantar oluşumuna ve dolayısıyla da hastalıklara yol açar. Ayrıca kışın uyumadan önce ılık suyla banyo yapmak da solunum yollarının açılması için bir seçenek olabilir.

Çocuklar uyurken hafif yüksek bir yastık kullanmalı

Geceleri solunum yolları tıkanan çocukların uyurken kafalarının biraz yukarıda olması burnun içindeki sıvının daha kolay akmasını sağlayacaktır. Bir yaşın altındaki değil, ancak 1 yaşından sonraki bütün çocuklarda ve hatta yetişkinlerde de bu yöntem işe yaramaktadır.

Bol sıvı tüketmek önemli

Su içmek her mevsim çok önemlidir. Ancak kışın soğuk havada çok fazla sıvı ihtiyacı hissedilmediği için, diğer mevsimlerde olduğu kadar fazla sıvı alınmaz. Ancak vücuda sıvı alımının kısıtlanması, metabolizmayı güçsüzleştirir ve grip, nezle gibi hastalıklar daha kolay vücudu esir alır. Ancak kışın hem daha grip olmadan hem de grip olduğunda özellikle çocuklara sıklıkla sıvı teklif etmek, su vermek metabolizmayı daha güçlü kılacaktır. Kışın gerekli sıvının alınabilmesi için su, ayran, süt, kefir, bitki çayı, evde sıkılmış taze meyve suları önerilir. Tüm bunlara ek olarak yeterli sıvı alan kişilerin burunlarında biriken mukusun inceleceği ve dolayısıyla daha kolay akacağını da belirtmekte fayda var.

Dinlenerek metabolizmanızı güçlendirin

Vücudun bakteriler, mikroplar, virüslere karşı güçlü olmasının en önemli yolu, vücudu bol bol dinlendirmektir. Zira enfeksiyonlarla savaşabilmek için enerjiye, güce ihtiyaç vardır. Bu bakımdan kışın gribe, nezleye yakalanmamak için daha uzun süre uyumaya, kitap okuyarak kanepede dinlenmeye zaman ayırmak gerekir. Özellikle de gribe yakalanan kişiler kısa sürede iyileşmek istiyorlarsa işe, koşturmaya ara verip vücudu dinlendirmeliler.