Önemli günlere adet günlerinin denk gelmesi genelde kaçınmak istediğimiz bir durumdur ve pek çok kişi adetin gününü doğal yollardan değiştirebilmeyi pek mümkün görmez. Aslında bu biraz yanlış çünkü durumu kontrol altına almak ve adeti biraz daha öne çekebilmek mümkün.

Sizler için bunu yapabilmenizi sağlayacak bazı gıdaları ve egzersizleri bir araya getirdik.

Besinler

Papaya

1 kase doğranmış papaya veya 1 bardak taze papaya suyunu haftada iki defa tüketmek, adetinizin normal gününden daha erken başlamasını sağlayacaktır. Zira papayada bulunan maddeler rahim kaslarının kasılmasını desteklerler ve bunun temel sebebi karoten maddesini östrojen hormonunu taklit eden bir özelliğinin olmasıdır.

C Vitamini

Adetinizin daha erken gelmesini istediğiniz zamanlarda C vitamini alımınızı arttırmanız iyi olacaktır. Zira C vitamini östrojen üretimini arttırır ve östrojen sayesinde adet döngüsünün ayarlanması mümkün olur. C vitamini progesteron düzeylerini de düşürmektedir ve böylece rahim duvarlarının daha erkenden çatlamaya başlamasını sağlamaktadır.

Ananas

1 kase taze doğranmış ananası her öğleden sonra tüketmek ve buna adet döneminden bir süre önce başlamak işinize yarayacaktır. Zira ananas vücutta ısı yaratır ve bu da rahim kasılmalarını ve rahim dokusunun parçalanma hızını arttırır, adeti daha öne çeker.

Havuç

Bir kase haşlanmış havuç veya bir bardak taze havuç suyunu günde 1-2 defa tüketebilirsiniz. Havucun içerisindeki beta-karoten, karın kaslarının rahatlamasını sağlar ve ayrıca rahimdeki kan damarlarını gevşetir ve adeti öne çekmenize imkan tanır.

Dereotu Çekirdekleri

1 yemek kaşığı dereotu çekirdeğini 4 bardak su ile karıştırın ve daha sonra bunları bir sos tenceresinde kaynatın, 5 dakika demleyin. Süzdükten sonra soğutun ve gün içerisinde bu karışımı için.

Dereotu çekirdekleri adet dönemi akışını arttırırlar ve adetin öne çekilmesine imkan tanırlar.

Nar

1 bardak nar suyunu veya 1 kase nar tanesini günde 2-3 defa tüketebilirsiniz. Nar östrojenik aktivite gösterdiğinden adet döngünüzün ayarlanmasına imkan tanır. Ayrıca rahme kan akışını arttırır ve bu nedenle adetleriniz daha sık hale gelirler.

Zerdeçal

1 çay kaşığı zerdeçal tozunu 1 bardak sıcak suya attıktan sonra karıştırarak günde 1-2 defa tüketebilirsiniz. Beklenen adet gününden 10 gün öncesinden tüketmeye başlamanız iyi olacaktır. Zerdeçal rahimdeki ısıyı arttırır ve bu bölgeye kan akışını hızlandırarak adetin öne çekilmesine imkan tanır.

Maydonoz Yaprakları

6 gram kuru maydonoz yaprağını sıcak suda demleyip günde 3 defa için. Esas adet gününüzden 10 gün önce yapmaya başlamalısınız. Maydonozda apiol ve myristicin adlı iki bileşen bol bulunur ve bu bileşenler rahim kasılmalarına yardımcı olurlar.

Dolayısıyla adeti erkene çekmeyi sağlarlar.

Kahve

1 bardak taze öğütülmüş ve pişirilmiş kahveyi ara ara içerek kafeinin östrojeni taklit eden özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Östrojen adet dönemini yöneten esas hormondur ve onun daha fazla üretimi adeti daha öne çekmektedir. Ancak adet geçtikten sonra kahve içimini azaltın çünkü kafein uzun vadede zararlı bir maddedir.

Kastor Yağı

Yarım çay kaşığı kastor yağını karın bölgenize sürün ve sonra üzerine bir sıcak su torbası koyun. Günde iki defa yapabilirsiniz ve adet zamanından bir hafta öncesinden başlamanız gerekli. Kastor yağında bulunan ricinoleic asit rahim kasılmalarını arttırır ve bu da sonucunda adetin daha erken çekilmesine imkan tanır.

Zencefil Suyu

Yarım yemek kaşığı zencefil suyunu biraz balla karıştırıp günlük tüketebilirsiniz. Suyunu çıkarmak için onları rendeleyin ve sonra ellerinizle sıkın.

Zencefil vücut sıcaklığını arttırır ve erken adeti destekler. Ayrıca antispazm özellikler gösterdiği için adet sürecinde yaşanan krampların ve ağrıların hafiflemesini sağlar.

Hurma Şekeri

1 çay kaşığı hurma şekerini biraz suyla karıştırıp günde iki defa içebilirsiniz. Adet döneminden bir iki hafta önce başlamanız daha iyi olacaktır. Bu şeker tipinde besinler bol bulunduğu gibi vücudu ısıtır ve bu da adet döneminin erkene alınmasını sağlayabilmektedir. Bu özelliği nedeniyle genelde gebelikten korunma yöntemi olarak da kullanılmaktadır.

Susam

1 çay kaşığı susama biraz bal ekleyip adet zamanından 15 gün önce günde iki defa tüketmeye başlayın. Susamda adeti daha önceye çeken bileşenler bulunmaktadır.

Egzersizler

Squat

Squat hareketleri karın ve pelvik bölgedeki kasların uyarılmasını sağlar ve bu da adetin daha erkene çekilmesine yardımcı olabilir. 12-15 defa tekrar edebilirsiniz.

Mekik

Mekik karın kaslarını iyi anlamda çalıştırır ve rahim kaslarının da kasılmasını sağlar ve böylece adeti erkene çekebilir. 12-15 defa tekrar edebilirsiniz.

Twist

Twist hareketleri karın kaslarının çalışmasına yardımcı olurlar ve bu da rahim kasılmalarının arttırır ve adetin erkene çekilmesine imkan tanır. 12-15 defa tekrar edebilirsiniz.

Ayakta Twistler

Ayakta twist hareketleri hem üst hem de alt karın kaslarını çalıştırarak adeti daha erkene çekebilirler. 12-15 defa tekrar edebilirsiniz.

Koşma

Koşmak da pelvik kasları çalıştırır ve bu kaslara binen yük, adet dönemini erkene çeker. Günde 25-30 dakika koşabilirsiniz.

Karın Twistleri

Karın twistleri karın bölgesinin ileri ve geri döndürülmesini sağlar ve bu durum yeterince pelvik kas hareketini uyardığı zaman adet daha erken gelebilir. 8-10 defa tekrar edebilirsiniz.

Ters Mekik

Ters mekik hareketleri karın ve pelvik bölgenize daha fazla baskı ekler ve bu da adeti erkene çekebilir. 15-20 defa tekrar edebilirsiniz.

Denge Topu Hareketleri

Denge topları üzerinde yapılan karın çalışmaları adeti daha erkene çekebilirler. 15-20 defa tekrar edebilirsiniz.

Makas Bacak Hareketleri

Makas bacak hareketleri karın kaslarını ve pelvik kasları çalıştırır ancak başlarda yapması biraz zor olabilir. Adeti erkene çekebilmek için en iyi egzersizler arasındadır. 12-15 defa tekrar edebilirsiniz.

Yoga Duruşları

Adho Mukha Svanasana

Bu hareket karın ve pelvik kaslarının güçlenmesini sağlar. Ayrıca karın bölgesine kan akışını arttırır. Karın kaslarındaki bu yoğun baskı adetin erkene gelmesini sağlayabilir. 15-20 saniye bu pozisyonda durabilirsiniz.

Ustrasana

Deve duruşu olarak adlandırılan bu duruş vücudun esnekliğini arttrır, karın ve pelvik kaslarını sıkılaştırır, güçlendirir. Bunun sonucunda adet daha erkene çekilebilir. 30-60 saniye boyunca uygulayabilirsiniz.

Dhanurasana

Yay duruşu olarak tanımlanan bu duruş, karın kaslarını gerer ve güçlendirir, ayrıca karın bölgesine kan akışını düzenler. Adet dönemini erkene çekebilir. 15-20 saniye boyunca bu duruşu uygulayabilirsiniz.

Malasana

Bu duruş karın ve pelvik kaslarını gerer, adetin daha önce gelmesini sağlayabilir. 60 saniye boyunca bu şekilde durabilirsiniz.

Matsyasana

Bu duruş balık duruşu olarak da bilinir ve üst ile alt karın bölgesindeki kasları aktifleştirdiği gibi palvik kasları da çalıştırır. Bu aktivasyonlar rahim kaslarını da uyarırlar ve adet dönemi daha erkene çekilebilir. Bu duruşu 30-60 saniye boyunca sürdürebilirsiniz.