Güzel görünen sıkı kalçalara sahip olmak için maalesef oturmak pek de iyi bir çözüm değil çünkü sadece kalçalar değil, vücudumuzun herhangi bir noktasını daha fit hale getirmek için hareket lazım. Ancak hareket de her zaman tek başına çözüm değil çünkü onu başka faktörler ile kombine etmek gerekli. Pek çok kişinin gözden kaçırdığı bazı en temel yöntemleri kesinlikle aklınızda tutmalı ve uygulamalısınız.

1- Doğru Beslenme

Ne yediğiniz kalçalarınız üzerinde ciddi anlamda etkili. Ne kadar çok squat yaparsam, ne kadar çok terlersem ve kasları çalıştırırsam o kadar iyi kalçalar elde ederim demeyin çünkü bunun için öncelikle bedeninize yakıtını vermeniz lazım.

Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler günlük bir beslenme programında büyük rol alsalar da, özellikle gelişim isteyenler yağları ve protein alımını öncelik haline getirmeliler. Beslenmenin %40’ı karbonhidrattan, %30’u yağdan ve %30’u da proteinden oluşmalı. Her vücut farklı ihtiyaçlar duyduğu için bu oranlarla biraz oynamak da mümkün.

Ancak bütün gün şiş ve peynir yemenize de izin yok çünkü besinler kaliteli ürünlerden gelmeliler. Yani protein için yumurta, tavuk, somon, kinoa, mercimek ve badem iyi bir tercihken, yağlar için avokado, hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, kuruyemişler ve çekirdekler tercih edilmeli.

2- Dinlenme Günleriniz Olsun

İnsan kasları çalışma sırasında gelişmez, çalışmalar arasındaki dinlenme süreçlerinde gelişir. Onlarca squat yaptığınız zaman kas liflerinde ufak yırtılmalar meydana gelir ve dinlenme sırasında ise kaslar bu yırtılmaları tamir eder ve daha güçlü hale gelirler. Lakin dinlenme gününüz olmazsa kaslarınız asla tam olarak tamir olamazlar. Bu durum gelişimi engeller ve uzun vadede aşırı çalışmaktan dolayı istenmeyen yan etkiler doğurur.

Bu nedenle her 3 veya 4 günde bir kendinize dinlenme imkanı tanıyabilirsiniz. Sadece vücut değil, zihnimiz de güzel bir dinlenmeye ihtiyaç duyar.

3- Biraz Gerilme Hareketleri Yapın

Dinlenme günlerinizde devamlı oturmanız gerektiğini de düşünmeyin. Aktif dinlenme yapmak da mümkün ve gerilme, esneme hareketleri bu iş için biçilmiş kaftan.

İğne İplik Hareketi

Önce sırt üstü yatın ve sol bacağınızı bükün, sol ayağınız yerde kalsın. Sağ bacağınızı sol bacağın üstünden atın ve sağ bileğiniz sol dizinizin üzerine gelsin. Ardından sol baldırınızı iki elinizle birden tutun ve esnemeyi hissedene kadar göğsünüze doğru çekin. 30-45 saniye bekledikten sonra diğer tarafa doğru da uygulayabilirsiniz.

Yarım Güvercin Duruşu

Diz çökün ve sonra sol bacağınızı arkaya doğru uzatırken, sağ bacağınızı önünüze alın. Göğsünüz ile sağ bacağınız 90 dereceye yakın bir açı yapmalı. Esnekliğiniz izin verdiği kadar esneyin ve 30-45 saniye durduktan sonra diğer yöne doğru yapın.

Koşucu Esnemesi

Ayakta dururken sağ ayağınızı öne doğru atın ve dizinizi 90 derecelik hale getirin. Dilerseniz sol dizinizi de yere dayayabilirsiniz. Ellerinizi sağ dizinize koyun ve esnemeye başlayın. 30-45 saniye yeterli.

Yuvarlama Köpüğü Esnemesi

Bir yuvarlama köpüğü (masaj köpüğü, foam roller) alın ve bacaklarınız tam önünüze gelecek şekilde oturun. Köpüğü baldırlarınızın altına yerleştirin ve iki elinizi arkanızda yere dayayın. Kendinizi biraz kaldırıp köpük kalçanızın altında gidip gelene kadar ileri ittirin. İleri geri hareketler ile esnemeye devam edebilirsiniz.