Kandaki TSH yani tiroid uyarıcı hormonun düzeyinin yüksek olması, genelde az çalışan tiroid bezinin bir işaretidir. TSH düzeyi yüksek olduğu zaman bu hipotiroid anlamına geliri ve potansiyel sağlık problemlerinden kaçınmak için tıbbi bakım gerekir.

Ön hipofiz bezi TSH hormonunu üretir. TSH’nin fonksiyonu, ,tiroid bezini T3 ve T4 hormonlarını üretme konusunda uyarmaktır. Bu hormonlar vücudun metabolizmasını uyarmaya yardımcı olurlar. Hipofiz bezi TSH’yi tiroid bezini uyarmak için üretir ancak tiroid bezi buna tepki vermediği zaman kandaki TSH miktarı artar. Bunun bazı sebepleri arasında hastalıklar, stress, engeller ve ameliyatlar bulunuyor ve bunlar tiroid bezinin fonksiyonlarında bozulmaya sebep oluyorlar.

TSH’nin Normal Aralığı Nedir?

Normal TSH Düzeyi: TSH’nin normal düzeyi 0.4-4.2 mU/L olarak belirtiliyor ve bu da hipofiz bezi sinyallerinin tiroid bezi aktiviteleri ile uyuştuğunu gösteriyor.

Yüksek TSH: Bahsettiğimiz gibi, yüksek TSH düzeyi genelde az aktif tiroid bezinden veya hipotiroidden kaynaklanır. Buna hashimoto tiroidi de deniliyor. Eğer hali hazırda tiroid hastalığına sahipseniz, yüksek TSH düzeyi tiroid ilacınızın dozunun artması gerektiğine işaret eder. Nadiren de olsa, yüksek TSH düzeyleri hipofiz bezinin fazla TSH üretmesine sebep olan bir tümörün belirtisi olabilir.

Düşük TSH: Düşük TSH düzeyi tiroid bezinin guatr, Graves hastalığı veya kanser olmayan tümörden kaynaklı olarak fazla aktif olduğuna işaret edebilir. Tiroid bezi hamileliğin ilk üç aylık döneminde de fazla aktif hale gelebilir. Eğer hali hazırda tiroid problemleriniz varsa ve fazla ilaç alırsanız, bu da düşük TSH’ye sebep olabilir.

Yüksek TSH Düzeyinin Sebepleri

Hipotiroid: Bu rahatsızlıkta vücut metabolizmayı yönetebilmek için yeterince hormon üretemez. Hipotiroid belirtileri arasında kuru cilt, incelen saçlar, soğuğa karşı artan hassasiyet, kas ağrıları, hafıza problemleri, açıklanamayan kilo alımı, yüzde şişkinlik, kabızlık, ses kısıklığı, yorgunluk, kolesterolde artış, depresyon ve düzensiz adet dönemi bulunur. Bu rahatsızlığın bazı sebepleri arasında ameliyatlar, radyasyon terapisi, psikiyatrik ilaçlar ve otoimmün hastalıklar bulunuyor. Hipotiroid tedavisinde ilaçlar kullanılır ve bunlar hormonları taklit ederler.

Tiroid Bozukluğu: Bunlar arasında tiroid kanseri, büyümüş tiroid bezi veya tiroid bezinin işlevinin bozulmasına sebep olan anormal hormon üretimi yer alıyor. Bu rahatsızlıkların bazılarında tedavi gerekir, yoksa hasta olumsuz yan etkilere maruz kalır. Yavaş metabolizma gibi yan etkiler vücuda hasar verirler.

Hipofiz Tümörü: Nadiren de olsa, yüksek TSH düzeyi hipofiz bezinin fonksiyonlarında problemlere işaret edebilir. Bazen bu hipofiz bezinin üzerinde bir grup hücrenin gelişerek tümörleşmesi ile gerçekleşir. Çoğu zaman bu tümörler iyi huyludurlar ancak diğer yan etkilere sebep olabilen vücut fonksiyonlarını bozarlar. Yüksek TSH düzeyi veya TSH’nin aşırı üretimi tiroid bezinin de aşırı çalışmasına sebep olur.

TSH Düzeyinin Tespiti

Vücuttaki TSH düzeyini tespit etmek için kandaki TSH düzeyinin ölçüldüğü TSH testinin yapılması gerekir. Bu test, hastanın yanlış çalışan tiroid bezinin işaretlerini göstermeye başlaması ile yapılır. Az çalışan bir tiroid bezine sahip hastanın TSH düzeyi yüksek olacaktır, aşırı aktif tiroid bezi ise düşük TSH düzeyine sebep olacaktır.

Vücut metabolizmasının kontrolü için önemli olan iki hormon T3 ve T4 hormonları. TSH testinin sonucunun alınması genelde 2-3 gün sürer. Eğer tiroid hormonları normal sınırların dışındaysa, sebep tanımlandığı anda tedaviye başlanır.