Herkese merhaba! Doğal ürünleri kullanarak cilt bakımı üzerine tüyolar vermeye devam ediyorum. Bu yazı, biraz daha benim yaş grubumu kapsıyor; ama cildinde kırışıklık ve sarkma hissedenler için de faydalı bilgiler paylaşacağım. İşte, cilt sarkmalarına karşı mucizevi serum formülüm!

Cilt Neden Yaşlanır? Cilt Sarkması Neden Olur?

Cilt sarkmasının farklı farklı nedenleri var. Bunlardan bir tanesi, yaşlanma. Yaşlanma, göz ardı edemeyeceğimiz bir gerçek.

Doğuyoruz, büyüyoruz, ergenlik döneminden sonra artık vücudumuzun gelişmesi duruyor ve bir yerden sonra da yaşlanmaya başlıyoruz. Bu aralık, bizim belirli şeyleri yaparak ya da yapmayarak kontrol edebileceğimiz; etkiyi azaltabileceğimiz ya da arttırabileceğimiz bir aralık. Peki, nedir bu aralık? Yaşlanma sürecini nasıl yavaşlatabiliriz? Yokuş aşağı giden arabanın frenine nasıl basabiliriz? Cildi yaşlandıran nedir?

Cildinizi; yaşam tarzınız, içinde yaşadığınız ortam ve sizin yaşam tarzı tercihleriniz yaşlandırır. Bu etkenler; sigara, beslenme, uyku, güneş ve alkol gibi bazı alışkanlıklar ve genetik faktörler. Bunlara uzun uzun değinmeyeceğim ama yine de biraz bahsetmek istiyorum. Bu etkenlerden en önemlisi, uyku.

Uyku Kalitesi Çok Önemli

“Uyu da büyü” derler ya; uyku, gerçekten çok önemli bir şey. Uyuduğumuzda, vücudumuz büyüme hormonları salgılar. Cildin gençleşmesi ve yeni hücrelerin cildimize kazandırılması için uykumuzun kalitesi çok önemlidir.

Bu nedenle, 23:00 ile 04:00 arasında, melatonin yani büyüme hormonlarının en yaygın olarak üretildiği zaman diliminde; mümkünse güzel, karanlık, sessiz ve iyi havalandırılmış bir odada uyumaya çalışın. Bu, çok önemli.

Sigara Cildi Erken Yaşlandırır

Aşırı sigara kullanımı, vücudu serbest radikallere karşı savunmasız bıraktırır. Serbest radikaller, vücudun oksidasyon, yani yaşlanma sürecini çok hızlandırır. Hücre kalitesini bozar.

Mitokondri denilen, hücrelerin yapısındaki oksijeni bozar, hücre yapısını bozar ve bizi erkenden yaşlandırır. Sigara içenleri çok rahat anlayabilirsiniz. Sigara içen insanların cildi genellikle mat, sarı ve cansızdır. Sigara içmek, cildinizi yaşlandırır.

Ne Yiyorsanız O’sunuz

Yediklerinizin içindeki besleyici elementler; vitaminler, mineraller, enzimler, aminoasitler, kuvvetli karbonhidratlardan gelen lifler, kolajen ve elastin üretimini arttırır. Bunları, son yıllarda çıkan pek çok mucizevi serum ve krem dünyasındaki terimlerden biri sanıyorsunuz ama aslında vücudunuzda olan bir şeydir. Bunları dışarıdan almanız gerektiği ile ilgili bazı ürünlerle karşılaşabilirsiniz. Peki, siz bunu nasıl yapabilirsiniz? Benim vereceğim serum ile, bunları elde ediyor olacaksınız.

Elastini ve kolajeni tetikleyici şekilde beslenmenizi öneriyorum. Peki, bu nasıl olur? Canlılığı olan şeyler, mümkünse çiğ sebzeler ve meyveler, özellikle sebzeler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, gökkuşağının renkleri, morlar, sarılar, kırmızılar; bunlar sizin için yemeniz gereken besin gruplarının dışında, cildinizi beslemek ve yaşlanmayı yavaşlatmak için mutlaka almanız gereken elementlerdir.

Bol Bol Su İçin

Ciltteki en önemli problem nedir? Nem problemidir. Cildi nemi sağlayan nedir? Su. O halde ne yapacağız? Bol bol su içeceğiz.

Cildimizi ve hücrelerimizi su ile beslemeliyiz ki nem dengemiz fazla olsun. Su içtiğiniz sürece; cildinizde elastikiyet kaybı olmaz, cildiniz ve hücreleriniz yeterince su ile beslendiği için nem değerlerinde bir problem olmayacak, cildiniz canlılıkla ışıldayacak.

Susuzluk, cildinizin yaşlanma konusunda en büyük düşmanıdır. Bu nedenle, bol bol su içmeniz oldukça önemlidir.

Bunların dışında, bazı uygulamalar da var. Youtube kanalımda, sizlere aromaterapide kullanılan baz yağların faydalarını anlattığım bir videom var. Bu videoyu izlerseniz, kullanacağımız yağlar ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz. Sizler için; hücre yaşlanmasını geriye çevirici, yeni hücre oluşumunu tetikleyici, cilt kontürünü toparlayıcı, yani cildin sarkmasını engelleyici özellikteki yağları toparladım. Sizlere etkili bir serum yapacağım ve bu serumu nasıl uygulayacağınızdan bahsedeceğim.

Argan Yağı

Bu serumda kullanacağım yağlardan biri argan. Argandan sürekli bahsediyorum. Ben, argan yağını çok seviyorum. Kişisel kullanımımın dışında, klinik aromaterapist ve estetisyen olarak, 10 yılı aşkın tecrübem ile, danışanlarıma verdiğim bütün karışımlarımda, argan yağını sıkça kullanıyorum. Argan yağı; E vitamininden çok daha fazla, besleyici elementlere sahiptir.

İçerisindeki mineraller, vitaminler ve aminoasitler ile cildi derinden nemlendiriyor. Bu nedenle, argan yağını seviyorum. Argan yağını; cilt dışında saç ve kirpik ürünlerimde de kullanıyorum. Argan yağı; yeni hücre oluşumunu tetikleyen, cildi derinlemesine besleyen bir üründür. İyi kalitede olmasına dikkat edin. 20 TL, 50 TL gibi fiyatlara argan yağı buluyorsanız, o gerçek argan yağı değildir. Bu konuda biraz paraya kıymanızı öneririm.

Nar Çekirdeği Yağı ve Üzüm Çekirdeği Yağı

Bu yağları; çok yüksek oranda C vitamini içerdikleri ve yara ve yanık tedavilerinde antioksidan özelliklerinden dolayı çok kullanıldıkları için bu seruma da ekleyeceğim. Bunlar, çok ince yapılı ürünlerdir. Bu nedenle; göz çevrenize, boynunuza, ellerinizin üzerine, dekolte bölgenize de gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Yaşlanmakta olan ciltlere kullandığım ürünler olsa da; 20’li ve 30’lu yaşlarda da bu iki ürünü yaşlanma etkilerini durdurmak ve gençliğinizi korumak için de kullanabilirsiniz.

Buğday Özü Yağı

Buğday özünü seviyorum, yaşlanmakta olan ciltlerde de oldukça etkili bir ürün. Buğday özü yağını; bebeklerde, yaşlılarda, doğum sonrasında, doğumda, bebek emzirirken, bebek pişiklerinde, güneş sonrasında, her şeyde kullanabilirsiniz. Ben de; cilt sarkmasını engelleyici serumda da kullanıyorum. İçerisinde, buğdayın rüşeyminden elde edilen, B vitamini yönünden zengin içerikler olan, muhteşem bir yağ.

Aloe Vera

Aloe vera, yara ve yanık tedavisinde sıkça kullanılıyor. Yara ve yanık tedavileri; ciltteki büyük bir lezyon demektir. O lezyonu nasıl toparlayabiliriz? Yeni hücreler oluşturarak, iz kalmadan o yara ya da yanığın iz kalmadan iyileşmesini hedefler. Biz de burada, aloe vera kullanarak; cildin yaşlanmasını engellemek, gözenekleri sıkılaştırmak ve cilt sarkmasını azaltmak için hazırlayacağımız serumda kullanacağız.

Cilt Sarkmalarını Toparlayan Serum

• 2 tatlı kaşığı argan (30-40 gr),
• 2 tatlı kaşığı aloe vera,
• 1 tatlı kaşığı buğday özü yağı,
• 1 tatlı kaşığı nar çekirdeği yağı,
• 1 tatlı kaşığı üzüm çekirdeği yağı

Hazırladığınız karışımı; koyu renkli ve ağzı dar bir şişeye koyarsanız, karışım okside olmaz, yani çok çabuk bozulmaz. Güneş görmeyen bir yerde ve oda ısısında, bir yıla kadar duracaktır. Peki, ne kadar ve nasıl kullanacaksınız?

Cilt temizleme rutininizin içerisinde; sabah ve akşamları, cildinizi temizledikten sonra bu serumu uygulamanızda hiçbir sakınca yok. Nasıl kullanacağınıza gelince; bu ürünü, masaj ile uygulayabilirsiniz. Ya da, ciltteki emilimini arttırmak için destekleyici bazı araçları kullanarak da bunu yapabilirsiniz. Bu araçlardan bir tanesi, dermaroller. Ev tipi dermaroller’lardan bahsediyorum.

İçerisinde, sivri başlıkları var ve bu başlıklar, cildi hafif kanlandırmaya meyilli başlıklar.

Yaşlanma etkilerini azaltma ve gözenekleri sıkılaştırmayı tetikleyici bütün tedavilerde amaç; oraya kan deveranını getirmek, yani kanın o bölgeye toplanmasını sağlamaktır. Kan o bölgeye toplandığında, dokuların kan ile beslenmesini sağlamış oluruz. Dolayısıyla, lekeleri tedavi edebilir, açık gözenekleri sıkılaştırabilir, bölgedeki kırışıklıkları azaltabiliyoruz. Tabi ki, üstten, yolladığımız ürünün de etkileri ile birlikte, hem alttan hem üstten cildin yaşlanma karşıtı etkilerini kuvvetlendiriyoruz diyebilirim.

Dermaroller İle Nasıl Uygulanır?

Elinize bir miktar ürün alın ve yüzünüze ve boynunuza masaj yaparak uygulayın. Daha sonra, dermaroller’ı aşağıdan yukarıya doğru ütü yapar gibi uygulayarak, bölgedeki dokuyu canlandırın. Bölgede oluşan kızarıklık, oraya kan toplandığını göstermektedir. Cildiniz kızardıysa korkmayın, alerjik reaksiyon olsa, daha sonra belli olurdu.

Bu ürün ile, cildi kızartarak, serumun cilt altına daha hızlı inmesini hedefliyoruz ve kan dolaşımını buraya doğru tetikleyerek, buradaki hücrelerin ve dokuların kanla beslenmesini sağlıyoruz. Yani, çifte etki yaratmış oluyoruz. Cilt sarkmasını hedeflediğimiz için, daha çok cilt kontürünün olduğu bölgelere uyguluyoruz.

Göz çevresi hassas olduğu için o bölgelere çok fazla girmiyoruz; girmek isteyenleriniz varsa, daha hafif hareketlerle o bölgeye de girebilirler. Dudak çevresine de yine masaj yaparak uygulayabiliyoruz.

Yüz Masajı İle Nasıl Uygulanır?

Yüz masajı da benim çok kullandığım uygulamalardan bir tanesi. Yüz yogası ile birlikte de uygulayabilirsiniz; ancak ben bu kez, yüz yogasından çok, yüze jimnastik yaptırarak uygulayacağım.

Aşağıdan yukarıya doğru hareketlerle, işaret parmaklarınızı kullanarak serumunuzu uygulayabilirsiniz. Göz çevresine piyano hareketleri ile uygulayın ve bunu yaparken gözlerinizi açın. Kaş bölgesine uygularken; yanlara ve yukarıya doğru uygulayın. Bunu yaparken; gözlerinizi kısmayın, mümkün olduğunca açın. Böylece, göz kaslarınıza, tam tersi bir etki yaratarak, jimnastik yaptırmış olursunuz.

Bunu yaptıktan sonra, gözlerinizi mümkün olduğunca açın ve kaşlarınız en yukarıdayken parmaklarınızı kaşlarınızın tam üstünden geçirin ve kaşlarınızı aşağı indirmeye çalışın. Böylece, kaşlarınızı çalıştırmış olacaksınız. Daha sonra, işaret parmağı ve baş parmağınızı kullanarak; kaşınızın tam üstünden ve göz altından parmaklarınızı geçirin. Bunu yaparken, kaşlarınızı yukarıya kaldırın ve baş parmaklarınızla göz altlarınızı aşağı doğru indirmeye çalışın. Böylece, bölgede bir ters etki yaratarak masaj yapmış ve oradaki kasları çalıştırmış olursunuz.

Ağız kenarlarındaki çizgileri gidermek için, yanlara doğru masaj hareketleri yapabilirsiniz. Bunu yaparken; -a, -o, -u seslerini çıkararak etkiyi de arttırabilirsiniz. Yanak kaslarınızın çevresini gevşetmek isterseniz; orta parmağınızı kullanarak bölgeyi rahatlatabilirsiniz. Daha sonra çenenizin altına ve gıdı bölgenize uygulayabilirsiniz.

Yüz Fırçası İle Nasıl Uygulanır?

Ben, bunun için Foreo markasının bir ürünü olan Luna’yı kullanıyorum. İki başlığı var; biri temizleyici diğeri de masaj tarafı. Masaj tarafını kullanarak, serumu iki farklı hızda uygulayabilirsiniz. Serumun etkisini arttırmak ve cildin altına daha hızlı inmesini sağlamak ve aynı zamanda titreşim etkisi ile kan deveranını arttırmak için uygulayabilirsiniz. Elinizle masaj yaptığınız gibi, yüz fırçası ile de uygulayabilirsiniz.

“Ne kadar yapacağım?” derseniz, Luna ile 10 dakika kadar yapabilirsiniz. Dermaroller kullanacaksanız, 2-3 dakika yeterli olacaktır. İlk başta dermaroller ile başlayıp, daha sonra el masajı ile de devam edebilirsiniz. Hazırladığımız bu serumu, her yaş grubundan insan kullanabilir. Ancak; komedon adı verilen, küçük beyaz uçlu sivilcelere meyilli bir cildiniz varsa, kullanmanızı çok fazla önermiyorum. 40 yaş üstü her cilt türü rahatlıkla kullanabilir. Göğüs bölgenize, boynunuza, dekoltenize ve ellerinize rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Serumu sürdükten ortalama 10 dakika sonra, cildiniz iyice emecektir. Bu mucizevi serum; cilt sarkmalarınızda ve cildinizdeki ince çizgilerin giderilmesinde oldukça etkili. Formülleri vermesi benden, uygulaması sizden! Bir ay sonra, düzenli şekilde uyguladıktan sonra etkileri benimle de paylaşırsanız çok sevinirim. Bugünlük benden bu kadar. Hoşça kalın!