Mostar Bosna-Hersek’in en çok ziyaretçi alan turistik noktalarından bir tanesi ve bunda doğasının, mimarisinin ve elbette bir dünya mirası olarak UNESCO tarafından seçilmiş olan köprüsünün büyük payı var. Osmanlı’nın mimarisinin yoğun olarak görülebildiği Mostar’da, çok sayıda tarihi yapı ile birlikte restoranlar, pazarlar, camiler ve diğer yapılar da bulunuyorlar. Etrafındaki doğanın da keşfe çok uygun olması onu kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir yer haline getiriyor. Mostar’da görmek isteyebileceğiniz en önemli yerlerin 10 tanesi şöyle:

Mostar Köprüsü

Mostar Köprüsü, 16. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından klasik bir mimari anlayışla inşa edilmiş ve mühendislik olarak dünyanın en iyi köprülerinden bir tanesi olarak görülüyor. Üzerinde bulunduğu Neretva nehri ile mükemmel bir uyum yakalamış olan köprü, aynı zamanda şehrin de merkezi konumunda. İç savaş döneminde Hırvatlar tarafından yıkılmış olan köprü, 2004 yılında yeniden inşa edildi ve aslına tamamen uygun olacak şekilde yeniden varlığını sürdürmeye devam etti. Bu dönemde dünya mirası statüsünü de elde etmeyi başardı.

Blagaj Tekkesi

Mostar’ın güneyinde Balagaj adlı küçük bir kasaba bulunuyor ve bu kasaba içerisinde bulunan tekkesi ile ünlü. Tekke 16. yüzyılda dervişler tarafından kurulmuş ve bir uçurumun en altında bulunuyor. Yanındaki havuzla birlikte mükemmel bir görüntü sunan tekke, Osmanlı mimarisi ile inşa edilmiş. Günümüzde ise tekkede göle bakan bir restoran bulunsa da hala dini faaliyetler devam ettiği için giriş yaparken uygun kıyafetlerin bulunmasına dikkat etmek gerekiyor.

Unutma Taşı

Mostar köprüsünün yakınlarında üzerinde “Don’t Forget” yazan bir taş bulunuyor ve bunun doğrudan tercümesi “Unutma”. Taşın hedefi ise şehre gelen turistlerin burada çok yakın bir zamanda yaşanan vahşeti unutmamalarını sağlamak. Mostar’daki turizm savaş döneminden beri ciddi anlamda artsa da, henüz 90’larda şehrin kuşatma altında olduğunu ve pek çok insanın ailesini, arkadaşlarını kaybettiğini akılda tutmak gerek. Bu taş ise şehrin trajik geçmişine dair kısa bir hatırlatma sağlıyor.

Çarşı

Mostar’ın şehir merkezinin en dikkat çeken yerlerinden birisi ise çarşı. Köprünün altından geçen nehrin her iki yakasında da pazarlar bulunuyor. Ancak şehrin iki yakasında farklı etnik kökene sahip insanlar yaşadığı için, çarşı kısmında Boşnakların kültürel etkilerini görmek mümkün.

Köprüden Atlayış

Mostar’daki en popüler aktiviteler arasında yaz aylarında köprüden atlamak bulunuyor ancak bu iş profesyonel dalgıçlar tarafından turistleri eğlendirmek için yapılıyor. Köprünün tepe noktası ile nehir arasında 20 metre bulunuyor ve bu nedenle atlayışlar sadece profesyoneller veya ders almış olanlar tarafından yapılıyor.

Kravice Şelalesi

Mostar’dan biraz güneye gidince Kravice şelalesini görmek mümkün. Henüz çok popüler bir nokta haline gelmediği için çok fazla turist görmeyebilir ve tesis bulamayabilirsiniz ancak yine de kolayca ziyaret edebilmenizi sağlayan yapılar mevcut. Yaz aylarında suyu azalsa da baharda gidenler en iyi görüntüyü yakalayacaklardır ve suyunda yüzmek de mümkün.

Muslibegovic Evi

Mostar’daki Osmanlı mimarisinin en iyi örneklerinden bir tanesi koruma altında olan Muslibegovic evi. Geçmişte soylu Muslibegovic ailesine ev sahipliği yapmış olan bu konak, şu anda bir otel ve müze olarak kullanılıyor. Otel biraz pahalı olsa da müzeye küçük bir ücretle giriş yapmak mümkün. İçeride pek çok Osmanlı eserini görmek mümkün.

Koski Mehmet Paşa Camii

Caminin kendisi görülmeye değer olduğu gibi, camiden köprüye bakış da inanılmaz manzaralar sunuyor. Camii 1600’lerin başında Osmanlılar tarafından inşa edilmiş ve günümüzde bölgedeki en korunmuş camiler arasında. Minareye çıktığınızda 360 derecelik bir görüntü elde ediyorsunuz. Caminin içi küçük ancak işlemelerin kalitesini görünce şaşıracaksınız.

Savaş Fotoğrafları Sergisi

İç savaş sırasında Yeni Zelanda’lı bir fotoğrafçı tarafından şehirde çekilmiş olan fotoğraflar şehirdeki savaş fotoğrafları sergisinde yayınlanıyor ve fotoğraflarda savaş döneminde şehir halkının yaşadıklarını görmek mümkün. Sadece yıkılmış binalar değil, günlük yaşamına devam etmeye çalışan halkın çektiklerini de fotoğraflar göz önüne koyuyorlar.

Kriva Köprüsü

Kriva köprüsü Mostar’ın adeta minyatür bir kopyası gibi ancak aslında Mostar köprüsünden daha eski. Temel olarak büyük köprünün bir deneme versiyonu gibi inşa edilmiş ve burdan elde edilen deneyim ile daha büyük olan köprü tasarlanmış. Ayrıca Mostar köprüsündeki kalabalığa karşın bu köprünün çevresi daha huzurlu ve dinlendirici bir gezintiyi sevenler göz atabilirler.