Farenjit, boğazdaki bakteri enfeksiyonudur. Kadınlar hamilelikte de farenjit olabilirler ancak gebeliğin kendisi onu kapma ihtimalini arttırmaz.

Farenjitin yaygın belirtileri arasında boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, ateş ve boğazda kırmızı veya beyaz noktacıklar yer alır.

Hamile olan ve farenjit olabileceğini düşünen herkes doktora görünmeli. Doktorlar bakteri enfeksiyonları ile savaşan ilaçlar kullanarak tedavi uygulayabilirler. Genelde sık olmasa da tedavi edilmeyen farenjit hem kadınlar hem de bebek için ciddi tıbbi komplikasyonlara sebep olabilir.

İşaret ve Belirtileri

Boğaz ağrısı genelde Streptococcus bakterisi ile temas ettikten 2-5 gün sonra aniden ortaya çıkar.

Boğazda şişkinlik olur ve kişinin konuşması zor olabilir. Ayrıca gıdaları ve hatta sıvıları yutmak da zor olabilir. Boğazın arka kısmında bademciklerde iltihap veya beyaz noktacıklar görünür olabilirler.

Diğer işaret ve belirtileri şöyle:

  • boyundaki lenf düğümlerinde şişkinlik, gerginlik
  • ateş
  • baş ağrısı
  • iştah kaybı
  • tahriş
  • yorgunlukta artış

Hamile kadınların yorgun hissetmeleri de oldukça kolaydır ancak farenjit kaynaklı yorgunluk daha büyük olacaktır.

Farenjit ve soğuk algınlığı arasındaki farklardan en büyüğü, farenjitte genelde öksürük olmamasıdır.

Sebepleri

Farenjit Grup A Streptococcus veya Streptococcus pyogenes adı verilen bakteriler sebebiyle olur. Bunlara genelde kısaca grup A strep bakterileri denilir.

Enfeksiyona sahip olan kişi bakteriyi salyası ve akciğer ile burnundan attığı damlacıklar ile bulaştırabilir. Hasta kişi öksürdüğünde, hapşurduğunda ve sonrasında bir nesneye dokunduğunda, ona kısa süre sonra dokunan herkes strepi kapabilir. Ayrıca alet edevat paylaşmak, öpüşmek ve el sıkmak da yayılıma sebep olur.

ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre grup A strep yetişkinlerdeki boğaz ağrılarının %5-15’inden sorumlu.

Risk Faktörleri

Hamilelik farenjit için bir risk faktörü değildir. Ancak evde hali hazırda küçük bir çocuğu olanlar veya okul, bakımevi veya başka bir kalabalık ortamda çalışanların grup A strep bakterisine temas etme ihtimalleri daha fazladır.

Farenjit özellikle 5-15 yaş arası çocuklarda yaygındır. Genelde kış sonunda ve baharın başlarında görülür. Yaz aylarında kapmak çok nadirdir.

Farenjit ve Grup B

Strep bakterilerinin pek çok türü var ve farenjite sebep olan türü Grup A.

Grup B farklı bir strep bakteri türü ve vajina ile rektal bölgelerde görülüyor. Grup B doğumda bebek için tehlikeli olabilir ve bu nedenle doktorlar hamileliğin son haftalarında bu enfeksiyona karşı tarama yaparlar.

Farenjit Grup B strepe dönüşemez.

 

Teşhis

Sağlık uzmanları hızlı bir strep testi ile kolayca teşhis edebiliyorlar.

İlk olarak uzun bir pamuklu çubuk kullanarak boğaz ve bademciklerden numune alırlar. Doktor bu numuneyi bir kaba koyar ve bir solüsyonla karıştırarak bakteri varlığını kontrol eder.

Pozitif test sonucu kişide farenjit olduğunu gösterir ve tedavi gerekir.

Eğer sonuç negatifse ancak doktorun şüphesi devam ediyorsa, boğaz kültürü alabilir. Bu test daha uzun sürer ve doktorun aldığı numunede bakteri gelişimi olup olmayacağı gözlemlenir. Ancak bu yöntem normal testten kaçan bakterileri tespit edebilir.

Boğaz kültürü uygulaması çocuklarda daha yaygındır çünkü çocuklar tedavi edilmediklerinde daha fazla risk altında olurlar.

Tedavi

Gebelik farenjit tedavisini etkilemez ve doktorlar bakterileri yok eden antibiyotik ilaçları ile müdahale ederler.

İlk tercih genelde penisilin olur ve gebelik için B kategorisinde bir ilaçtır. Yani hayvanlarla yapılan çalışmalarda ilacın fetüse herhangi bir zarar verdiğine dair kanıt yoktur ancak araştırmacılar ilacın hamile kadınlardaki etkilerini de araştırmalılar.

Eğer penisiline alerjiniz varsa, doktorun kullanabileceği başka güvenli seçenekler de mevcut.

Farenjit için antibiyotik almak romatizmal ateş adı verilen nadir komplikasyona engel olabilir. Ancak bu ilaçlar belirtilerin süresini sadece bir gün kadar kısaltırlar. Çocuklar ve yetişkinlerde romatizmal ateş olması ihtimali yetişkinlerden daha fazladır.

Yönetimi ve Ev Çözümleri

Antibiyotik almaya ek olarak farenjitin sebep olduğu ağrı ve sızıları geçirmek için başka önlemler de almak isteyebilirsiniz.

Kadınlar reçetesiz ağrı kesiciler almadan veya doğal tedaviler denemeden önce doktorlarından izin almalılar.

Aşağıda farenjitin verdiği rahatsızlığı azaltabilecek bazı seçenekler var:

  • Tuzlu su gargarası yardımcı olabilir. Ağzınıza tuzlu suyu alın ve bir kaç saniye gargara yapıp geri tükürün. Günde bir iki defa yapabilirsiniz.
  • Sıcak çay veya et suyu içmek. Biraz bal, limon ve tarçın ekleyerek aromasını iyileştirebilirsiniz.
  • Yardımcı oluyorsa buz küpleri emmek. Eğer buz küpleri faydalı olmazsa hafif ılık veya oda sıcaklığında sıvılar için ve susuz kalmayın.
  • Portakal ve ananas gibi asitli meyvelerden kaçının çünkü bunlar boğazı rahatsız edebilirler.
  • Gece odayı nemlendirmek için bir hava nemlendirici kullanabilirsiniz.

Farenjit olan gebe kadınların yapabilecekleri en iyi şey dinlenmektir. Ekstra bir yorgunluk olacaktır çünkü beden enfeksiyonla savaşmaktadır. Dinlenme için bazı öneriler şöyle:

  • gün içerisinde evde kalmak
  • sadece gerekli olan işleri yapmak
  • yorulunca uyumak
  • gece fazladan uyumaya çalışmak

Önleme

Gebelikte farenjiti önlemenin tek yolu enfeksiyona sebep olan bakteri ile temas etmekten kaçınmaktır.

Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkamalısınız. Ayrıca aşağıdaki durumlardan sonra kesinlikle el yıkamalı:

  • alışveriş arabası gibi ortak nesneleri kullandıktan sonra
  • kapı kolu veya asansör düğmesine dokununca
  • tuvaleti kullandıktan sonra
  • doktor ziyaretinden sonra
  • işten veya dışarıdan eve gelince
  • yemeden önce

Ayrıca evde birisi farenjit olursa doktorunuza görünmelisiniz. Çünkü bakteri aynı hane bireyleri arasında kolayca yayılabilir.

Sonuç Olarak

Hamilelikte farenjit belirtileri hamile olmayan bireylerinki ile aynıdır. Çoğu insanda boğaz ağrısı, ateş olur ve boğazın arka kısmında beyaz veya kırmızı lekelenmeler görülürler.

Farenjit olan insanların bedenlerini fazladan dinlendirmeleri ve ayrıca enfeksiyondan kurtulmaları için ilaç kullanmaları gerekir. Hamilelikte bedenin enerji düzeylerinin normale dönmesi fazladan bir kaç gün sürebilir.

Çoğu zaman antibiyotik tedavisinin ardından bir iki gün içerisinde daha iyi hale gelir. Tüm ilaç bitirildiği sürece komplikasyon riski olmaz ve bir hafta içerisinde iyi hissedersiniz.

Eğer antibiyotik aldıktan 48 saat sonra hiç bir iyileşme olmazsa, doktorla görüşmeniz gerekir.