Hangi mevsim olursa olsun vücutta sivilcelerin olması iyi bir şey değildir. Vücuttaki sivilceler yalnızca giyim konusunda engel oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda fiziksel açıdan da sıkıntılar yaratabilir. Sırtta ve vücutta yer alan sivilcelerin tedavisi özellikle de bunlar zor yerlerde çıktığı zaman sinir bozucu olabilmektedir.

Vücut sivilceleri sinir bozucu olabilse de bunlar neyse ki önlenebilir ve kontrol edilebilir. Peki vücut sivilcelerini tedavi etmenin ilk adımı nedir? İlk adım, bu sivilcelerin gerçekte ne olduklarını anlamaktır.

Sırt sivilcelerinin nedeni nedir?

Sırtta çıkan sivilceler tıpkı normal sivilcelere benziyor olsa da bunlar, yüzünüzde çıkan sivilcelerden biraz farklıdır. Bu konuda teknik olarak konuşmak gerekirse sırttakiler aslında sivilce değil, folikülittir. Folikülit, bakteri ya da diğer yabancı maddelerin kıl köklerine girerek bunların enfekte olmalarıyla ortaya çıkan ve yaygın olarak görülen bir cilt sorunudur. Vücuttaki gözenekler ve foliküller yüzünüzdekilerden büyük oldukları için kir ve yağ bunların içinde kolayca hapsolabilir.

Vücut sivilcesi, avuç içlerinde ve ayak tabanlarında yağ bezleri bulunmadığı için buralarda görülmese de vücudun diğer herhangi bir yerinde görülebilir. Bununla birlikte sivilceler çoğunlukla yağ üreten bezlerin daha belirgin olduğu sırt ve göğüs bölgesinde çıkar. Bu nedenle sıcak mevsimlerde sivilceler daha büyük bir sorun haline gelir. Sıcak ve nem bir araya geldiğinde vücudunuz daha fazla terleyerek ve daha fazla yağ üreterek bakterilerin büyümesi için elverişli bir ortam yaratır.

Kıl köklerinin hasar görmesine ve gözeneklerin tıkanmasına neden olan diğer faktörler arasında şunlar bulunmaktadır:

Dar kıyafetler: Dar kıyafetler, nemli ve sıcak cilde (egzersiz yaparken olduğu gibi) sürtündüğü zaman kıl köklerine daha kolay zarar verir ve onları enfeksiyona açık hale getirir.

Parfüm: Parfüm ya da çamaşır deterjanı gibi sentetik kokuların cildi tahriş ettiği bilinmektedir ve bunlar gözenekler ile kıl köklerini tıkayan kimyasallar içerebilir.

Havlular ve çarşaflar: Çıplak gözle bakıldığında temiz görünebilseler de çarşaflar ile havlularda ölü cilt hücrelerini, toz akarlarını ve sivilceye neden olan bakterileri birikir.

Saç bakım ürünleri: Saç bakım ürünlerinde yer alan sülfat ve sentetik renkler gibi kimyasallar cildinizi tahriş edebilir ve gözeneklerinizi tıkayabilir.

Jakuzi: Jakuziler kıl kökü hasarına neden olma konusunda öyle ünlüdürler ki “jakuzi foliküliti” adı verilen bir enfeksiyon bulunmaktadır.

Sırt sivilceleri için en iyi dermatoloji uygulamaları

Sırttaki sivilceler için genelde yüz için yapılan tedaviler yeterli olsa da bazen daha hedef odaklı yaklaşılmasını gerektiren durumlar vardır. Özellikle de vücudun daha kalın ve geniş gözenekleri olduğunu hesaba kattığımızda farklı bir tedavi gerekebilir. Vücutta çıkan sivilceler aşağıdaki uygulamalarla giderilebilir:

Mavi ışık/Kırmızı ışık terapisi

Haftada bir ya da iki haftada bir uygulanan bu tedavide propionibacterium acnes bakterisini öldürmek için mavi ve kırmızı ışık kullanılır. Aynı zamanda anti-inflamatuar etkisi olan bu uygulama kızarıklık ve sivilcelerin tedavisinde yardımcı olmaktadır.

Fotodinamik terapi (PDT)

Mavi ve kırmızı ışık tedavisinin daha agresif biçimi olan bu tedavide cildin yüzeyi temizlenmeden 1-3 saat önce ışığa duyarlı hale getiren bir ajan uygulanarak PDT yapılır. İlgili bölge sonrasında ışığa maruz bırakılır. PDT aktive edildikten sonra akne hücrelerini yok etmeye, yağ bezlerini ve gözenekleri küçültürken yağ üretimini azaltmaya da yardımcı olur.

Lazer terapisi

Sivilceleri ve sivilce izlerini tedavi etmek için kullanılabilecek pek çok farklı lazer (pulsed dye, fraksiyonel) ve ışık terapisi (IPL) bulunmaktadır. Bu lazer tedavilerinin çoğu aktif komedonları, kızarıklıkları, iltihaplı lezyonları, yara izlerini ve pigmentasyon değişimlerini hedef alır. Dermatoloğunuz, hangi lazerin sizin için doğru olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır.

Steroid enjeksiyonu

Sivilceleri ortadan kaldırmak söz konusu olduğu zaman steroid enjeksiyonları oldukça hızlı bir şekilde işe yarar. Bu nedenle hızlı bir tedavi gerekiyorsa steroid enjeksiyonu düşünülebilir. Bu enjeksiyonlar büyük ve iltihaplı papüllerde, kistlerde ve derin nodüllerde çok etkilidir ve lezyonu 1-3 gün içinde küçültür. Bununla birlikte ortaya depresyon, atrofi ve telenjiektazi (veya örümcek damarlar) gibi nadir olarak görülen yan etkiler çıkabilir.

Hydrafacial

Hydrafacial, sivilce tedavisinde çok yönlü bir yaklaşım sunan yeni uygulamalardan biridir. Bu tedavide eksfoliasyon ve temizleme, asitle soyma, vakum benzeri bir cihazla cildin temizlenmesi ve antioksidanlarla nemlendirici serum ve cildi mükemmelleştiren bileşenler kullanmayı içermektedir. Mavi ve kırmızı ışık uygulamaları, hydrafacial uygulamasının son adımını oluşturmaktadır. Bu tedavide pigmentasyon bozuklukları, iltihaplı lezyonlar ve genişlemiş gözenekler de dahil olmak üzere sivilce ve sivilce izleriyle ilgili her şey hedef alınır. Aynı zamanda yaşlanma karşıtı faydalar sağlar ve kırışıklıklar ile ince çizgileri düzeltmeye yardımcı olur. 

Sırttaki sivilceleri önlemek için diğer tedaviler 

Cildinizin temiz ve sivilcesiz olmasını sağlamak için evde de yapabileceğiniz pek çok şey bulunmaktadır. Sırttaki sivilcelerden kullanmak için aşağıda yer alan önerileri uygulayabilirsiniz.

Cildinizi temizleyin

Tıpkı yüzünüz gibi vücudunuzun geri kalanı da yüzeyini yenilemek ve gözenekleri tıkayan kirlerden kurtulmak için düzenli temizliğe ve soyulmaya ihtiyaç duyar. Cildinizi güzel bir şekilde soymak istiyorsanız salisilik, glikolik, rezorsinol ya da mandelik asit gibi kimyasal soyucular deneyebilirsiniz. Bu soyucu asitler gözeneklerinizi derinlemesine temizler ve ölü cilt hücreleri arasındaki sülfür bağlarının parçalanmasını ve serbest bırakılmasını sağlar.

Bölgesel tedavi

Çay ağacı yağı, benzoil peroksit ve salisilik asit gibi sivilce karşıtı bileşenlerle birlikte topikal retinoidler sivilce ile mücadelede en etkili bileşenlerdir. Cildinizin daha fazla tahriş olmasını önlemek için gözenek tıkayıcı olmayan kremleri tercih etmeyi unutmayın.

Çarşaflarınız ile spor aletlerinizi düzenli olarak temizleyin ve değiştirin

Bir yığın çamaşır yıkamak hoş olmasa da cildinizin iyiliği için çarşaflarınızı her hafta değiştirmeyi ve her kullanımdan sonra spor aletlerinizi temiz tutmayı unutmayın.

Diyetinize ve cilt bakım rutininize daha fazla probiyotik ekleyin

Probiyotik kullanmanız için geç değil. İster takviyeler ister fermente gıdalardan olsun, probiyotiklerin bağırsak mikrobiyomunu güçlendirdiği ve inflamasyonu önlediği bilinmektedir. Probiyotikler, cilt üzerine uygulandığı zaman sivilceye neden olan bakterilerin ve enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olan koruyucu bir bariyer oluşturur.

Cildiniz için bakım yaptırın

Sivilce sorunu yaşıyorsanız bunun için cilt bakımı ayarlayabilirsiniz. Vücudunuzdaki derinin de tıpkı yüzünüzdeki deri gibi bakıma ihtiyacı vardır. Bu nedenle bir dermatoloğa giderek cildiniz için gerekli olan derinlemesine temizliği yaptırabilir ve aynı zamanda da cilt bakım rutininizi nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda uzman tavsiyesi alabilirsiniz.