Herkes bir dahidir. Ancak bir balığı bir ağaca tırmanma kabiliyetine göre değerlendirirseniz, tüm hayatı boyunca aptal olduğuna inanarak yaşayacaktır. “~ Albert Einstein

Modern öğretim nedir?

“Öğrencilere, aynı eski stille sınavdan geçer not almak için müfredatı ezberletmek yerine, çeşitli yeni ve yenilikçi fikirleri kullanarak akıl davranışlarını geliştirmeyi öğretmeye odaklanan öğretim yöntemi  , basit kelimelerle Modern Öğretim Yöntemleridir .”

Modern öğretim yöntemi olarak adlandırdığımız yeni öğretim yöntemi daha çok etkinlik temellidir ve öğrencinin zihnini merkezleyerek onları tamamen öğrenme sürecine dahil eder. Modern öğretim yönteminde, müfredat öğretimi ve planlaması, öğrenciyi birincil hedef olarak tutarak yapılır.

Bu yolla, öğrenciler bilgilerini geliştirmek ve becerilerini keskinleştirmek için tüm sürece aktif olarak katılırlar; bu aynı zamanda yapılandırmacı bir yaklaşım olarak da adlandırılır. Öte yandan, mentor veya öğretmen yalnızca onları yönlendirir ve konunun hedeflerine odaklanmaları için onlara rehberlik eder. Bunların hepsi faaliyetlere katılarak ve yenilikçi modern öğretim yöntemlerini benimseyerek yapılır. Çağın yeni talebi veya öğrenciler için şimdinin ihtiyacı, öğrenciler arasındaki rekabeti azaltmaya, işbirliğini teşvik etmeye ve sağlıklı çalışma ortamını güçlendirmeye yardımcı olacak çağdaş öğretim yöntemlerini benimsemek.

Yıllar geçtikçe, öğretim tarzında gözle görülür değişiklikler oldu. Öğrencilere öğretmek için ezberleme ve aynı eski okuma uygulamasının aksine, şimdi modern öğretim yöntemleriyle etkileşimli öğretim yöntemleri tanıtıldı ve sonucu açık olarak görülebiliyor. Bu, tamamen farklı bir öğretme ve öğrenme bakışaçısı sağlayan bir eğitim reformudur, çünkü modern öğretim yöntemleri, geleneksel öğretim yönteminin aksine, tüm öğrencilere anlama yetenekleri ile aynı seviyede muamele etmez. Tek öğretmen temelli olmaktan ziyade, modern öğretim yöntemleri daha çok sorgulama, gösterme, açıklama, pratik, işbirliği yöntemlerine odaklanır ve daha çok etkinlik temellidir.

 

Modern Öğretim Yöntemini Tanıtma Nedenleri

Son yıllarda bilim ve teknoloji alanındaki bilginin kapsamı önemli ölçüde artmış ve insanın bilim ve teknolojideki yeni bilgilere uyum sağlama yeteneği de bununla paralel artmıştır. Dolayısıyla, farklı alanların bilinmeyen ve açığa çıkarılmamış alanlarını keşfetmek için yenilikçi ve yaratıcı beyinlere büyük bir ihtiyaç var. Modern dünya ve bilgi odaklı teknoloji çağıyla başa çıkmak için, modern yolları benimsemek hayatta kalmanın tek yoludur.

 

Bu nedenle öğrencilere, teknolojiye dayalı bir zaman olan ve bireylerin, toplumun ve ulusun ilerlemesi için yaratıcı ve yenilikçi zihinler gerektiren 21. yüzyılla ayak uyduracak şekilde öğretim yöntemleri uygulanmalıdır. Öğrencilere modern öğretim yöntemleri tanıtılmalı, kendilerine ve başkalarına fırsatlar yaratabilmeleri için yeterli bilgi verilmelidir.

Modern Öğretim neden çağın ihityacıdır?

Zaman bir dereceye kadar değiştikçe, öğrenciler sadece teorik çalışmalarda değil, aynı zamanda pratik bilgi sağlamalarını, becerilerini geliştirmelerini ve her türlü zorlukla yüzleşmek için eğitmelerini sağlayan bilgileri kazanmak için yeni teknikler ve yöntemler talep ederler. Modern öğretim yöntemleri, modern zamanların gereksinimlerini karşılamanın tek yoludur.

Modern Öğretimin Teknolojiyle İlgisi

Modern öğretim tartışmasız modern çağdaki önemi nedeniyle şimdinin ihtiyacıdır. Bilim ve teknoloji alanındaki devrim, gelişme yolundaki her türlü koşulla başa çıkmak için büyük fikirler ve yoğun çaba gerektirir. Tüm yük, öğrencilerin küçük omuzlarında. Bu nedenle, öğrencilere sadece bilgi vermekle kalmayıp, becerilerini en başından itibaren geliştirmek de çok önemlidir.

Okumaktan ve Ezberlemekten Deney ve Deneyimlemeye Geçiş

İnovasyon Kavramı

Modern Öğretim Yöntemlerinin Özellikleri

Modern öğretim yöntemleri, temel bilim ve teknolojinin verimli bir şekilde anlaşılmasına veya geliştirilmesine yardımcı olur. Dolayısıyla, çağdaş öğretim yöntemlerinin unsurları şunları içerir:

  1. Öğrenci merkezli

Temel bilim ve teknolojideki modern öğretim yöntemlerinin temel özelliklerinden biri öğrenci merkezli olmasıdır. Sınıf ve laboratuvar dersleri sırasında kullanırken veya uygularken öğrencilere odaklanır. Öğretmen yalnızca bir rehber görevi görür ve tüm öğrenme süreci öğrencileri içerir. Öğrenciler, sınıf etkileşimlerinde önemli ölçüde bir domine edici olarak görünürler.

  1. Göreve Dayalı veya Etkinlik Temelli

Öğretmen veya rehber, etkinlik veya görev düzenler ve öğrencileri bu yolla öğrenmeye teşvik eder. Bu nedenle, etkinlik temelli veya komisyon temelli bir yöntemdir. Öğrencilere bu etkinlikler aracılığıyla sınıf etkileşiminde yer almaları teklif edilir veya istenir.

  1. Kaynak Bazlı

Öğretmenlerin öğrenmeleri veya konuyu net bir şekilde anlamaları için gerekli tüm çalışma materyallerini toplayıp öğrencilere dağıtmaları gerekir. Kaynaklar, okul ortamından veya mevcut olduğu herhangi bir yerden toplanabilir. Ayrıca, bir öğrenci, çalışma materyallerini veya kaynaklarını sonlarından getiren kaynak olabilir.

  1. Doğada Etkileşimli

Bir özellik, modern öğretim yöntemini çok etkileşimli olarak tanımlar. Öğretmen, öğrencilerden küçük gruplar oluşturmalarını veya öğrenme görevlerini yerine getirmek ve istenen sonuçları elde etmek için bireyler olarak çalışmalarını ister. Birbirlerinden bilgi toplamalarına yardımcı olur. Öğrenciler birlikte çalışmayı ve işbirliği duygusunu öğrenirler. Dış dünyaya adım attıklarında da onların lehine çalışır.

  1. Doğada Bütünleştirici

Modern öğretim yöntemlerinin hayati özelliklerinden biri, bütünleştirici olmasıdır. Öğretmenler bir konunun konularını, örneğin uyuşturucu kullanımı, aile içi şiddet, güvenlik, kirlilik, gıda dağıtımı, suç vb. Gibi sosyal bilim konularını diğer konularla ilişkilendirir ve bütünleştirici hale getirir. Bu şekilde, bir öğrenci, bunlardan birini çalışarak daha fazla konu hakkında bilgi edinebilir.

  1. Akran İşbirliği

Modern öğretim yöntemleri, öğrencilerin yanıtlarını fark ederek, araştırmalarını inceleyerek ve sınıflarındaki etkileşim sırasında cevap vermelerine izin vererek yalnızca fikirlerini veya girişimlerini sunmalarına izin vermekle kalmaz, aynı zamanda öğrencileri ilgi, ihtiyaç ve duygulara göre ayırabilir. Öğretim etkinlikleri aracılığıyla öğrenciler işbirliği içinde çalışmayı öğrenirler ve rakiplerinin çalışmalarını da takdir ederler. Modern öğretimde öğrencilerin ilgi alanları en önemli unsur olarak kabul edilir , hedeflerine ve kariyerlerine bu doğrultuda yönlendirilir.

Modern Öğretim Yöntemleri

Diğer alanlar gibi, eğitimin çehresi de dönem içinde büyük ölçüde gelişti. Daha önce, öğretmenler eğitim ve öğrenciler arasında bir köprü oluşturmanın tek yoluydu. Konuyu açıklamak veya notlar almak için geleneksel pedagojik yöntemler kullanıyorlardı. Bununla birlikte, modern eğitim, öğrencileri derinlemesine çalışmaya ve meraklarını gidermek için çalışmaya teşvik eden geniş bir senaryo oluşturdu. Son yıllarda, farklı modern öğretim yöntemleriyle tanışıyoruz ve teknolojinin yenilikçi öğretme yöntemleriyle birlikte tanıtılması, eğitim sektöründe bir devrim yarattı. Öyleyse, hangi yeni öğretim yöntemlerinin olduğunu görelim.

Geleneksel öğretim yöntemlerine karşı modern yöntemler

Modern öğretim yöntemleri şunlardır:

İşbirlikçi Öğrenme

Daha önce, öğrencilerden bir sınav sırasında veya normal günlerde konuyu veya müfredatı gözden geçirmeleri istendiğinde, müfredatı tek başlarına veya evde gözden geçirirlerdi. Bu uygulama geleneksel öğretim yöntemlerinde yaygındı. Bu sorunu çözmek veya öğrenciler için daha kullanışlı bir platform sağlamak için okullar işbirliğine dayalı öğrenim geliştiriyor. Bu modern öğretim yönteminde, öğretmenler problemlerini çözebilecekleri, konular üzerine tartışabilecekleri ve sorularını netleştirebilecekleri bir grup öğrenci oluşturur. Bu, hem  sosyal becerilerin geliştirilmesine yardımcı olur hem de öğrencilerin konuyu daha hızlı anlamalarını sağlar.

Bu modern öğretim yönteminde, her öğrenci bir grubun başarısının bir parçasıdır çünkü istenen sonuca ulaşmak için birbirlerine yardımcı olurlar ve aynı zamanda birbirleriyle iletişim kurmayı da öğrenirler. Öğrenciler başkalarına tahammül etmeyi, başkalarını dinleme becerilerini geliştirmeyi ve bir takımda nasıl çalışılacağını öğrenirler. Farklı kişiliklerle tanışabilecekler ve çalışmalarının gerçek bir incelemesini alabilecekler.

Öğrenciler fikirlerini sunarlar ve grup öğrenimindeyken bir yanıt beklerler. Yaratıcılıklarını paylaşmalarına ve daha fazla bilgi edinmelerine olanak tanır. Buna karşılık, sağlıklı eleştirilerle ve çapraz sorularla yüzleşmeyi öğrenmelerine yardımcı olur. Bu nedenle, okul yönetimi, öğrencilerine öğretmek için işbirliğine dayalı bir öğretim yöntemini seçmelidir.

Aralıklı Öğrenme

Aralıklı öğrenme, öğretmenler tarafından takip edilen modern öğretim yöntemlerinden biridir. Bu yöntemde öğretmenler, temelde öğrenciler tamamen anlayana kadar bir dersi birçok kez tekrarlar. Ancak, öğretmen dersler arasında 10’ar dakikalık iki boşluk (ara) bırakarak dersi tekrarlar.

Boşluk, onları aynı dersin bir sonraki seansına hazırlayan fiziksel aktiviteler veya farkındalık teknikleri oynayarak zihni tazelemek içindir. Bu yöntem, öğrencilere bilgiyi kalıcı olarak öğrenmeleri ve öğrenmeler arasında bağlantılar kurmaları için aralıklar verir. Başka bir bölüme geçmeden önce, bu yöntem öğrencileri temel bilgilerle donatır.

 

Gerçekten sağlıklı bir zihnin sağlıklı bir vücutta olduğuna dair bir atasözünü destekler. Bu nedenle, öğrencilerin fiziksel durumu, bilgi kazanmak için çok önemli olan zihinsel durumun gelişmesi için yeterli olmalıdır. Aralıklı öğrenme, günümüzde daha çok görülebilen, okula giden çocuklarda obeziteyi azaltma etkisine de sahiptir. Bir öğrencinin hem zihinsel hem de fiziksel sağlığını iyileştirir.

Ters yüz edilmiş sınıf

Ters Yüz Edilmiş Sınıf, pedagojik yöntemde iyi bilinen bir terimdir. Bunu şüphesiz biliyorsunuz. “Ters Yüz Edilmiş Sınıf” adı onu benzersiz kılar. Bu günlerde kullanılmakta olan çok önemli modern öğretim yöntemlerinden biridir. Bu öğretim yönteminde, öğretme prosedürü ters çevrilmiş bir şekilde gerçekleşir.

Geleneksel yöntemlerin aksine, öğrenciler yeni materyal veya içeriği evde kendi başlarına inceler ve aynı şeyi okulda uygular. Yöntem, okulda içerik sağlamanın tersidir ve öğrencilerden onu yeniden incelemelerini veya evde pratik yapmalarını ister. Öğrenciler bu yöntemi evde bir eğitim videosu izleyerek, çevrimiçi arama yaparak veya genellikle öğretmen tarafından paylaşılan içerik üzerinde çalışarak uygularlar. Ev ödevlerini tamamlamalarına gerek yoktur. Çünkü ev ödevi yoktur. Bunun yerine, okulda herşeyi bitirirler.

Tersine çevrilmiş sınıf; modern öğretim yöntemlerinin uygulanması yoluyla, öğrenciler, içeriği anlamak için yalnızca birkaç dakika aldıkları okulun aksine, konuyu kavramak için yeterli zamana sahip olurlar. Gerekirse bir konu üzerinde daha fazla çalışabilirler.

Öğrenciler okula gelmeden önce içerikle kendilerini hazırlarlar ve herhangi bir şüpheyle karşılaşırlarsa bunu sınıfta tartışabilir veya ilgili öğretmene sorabilirler. Ayrıca içerikle ilgili fikirlerini önerebilir ve diğer sınıf arkadaşlarıyla paylaşabilirler. Dahası, bu modern öğretim yönteminin, öğrencilerin hastalıklarından dolayı geri kalmayacaklarını sağlayan başka bir avantajı daha var. Hasta oldukları günler öğrenmelerini kesintiye uğratmaz.

Kendi kendine öğrenme

Merak, öğrenciyi her zaman yeni ve daha fazlasını öğrenmeye iter. Öğrencileri, minnettarlıkla özleyecekleri veya hemen unutacakları metnin geniş alanlarını öğrenmeye ve ezberlemeye yönlendirir. Öğrenciler merakla ilgilendikleri konuları keşfetmeye motive olurlar. Öğrencilere interneti çalıştırmayı ve sonuçları kendileri bulmayı öğretmek, kendilerine bağımlı olmalarına yardımcı olur ve onlara içeriği derinlemesine anlamalarını sağlar.

 

Bir öğretmen, öğrencilerin yeni fikirler getirmelerine ve beyinlerinin gelişmesi ve tek başına çalışma yetenekleri için üzerinde çalışmalarına izin vermelidir. Bu modern öğretim yöntemi, öğrencilerin eğitim döneminde önemli bir rol oynar.

Oyun oynamak

Çocukların oyunları ya çevrimiçi oyunlar ya da sahada oyun oynayarak sevdikleri bilinen bir gerçektir. Oyunlar yoluyla öğretim, modern öğretim yöntemlerinde kullanılan öğretim yöntemlerden biridir. Oyunlaştırmanın öğretimdeki önemi çoğunlukla ilkokul ve okul öncesi sistemde görülmüştür. Oyun oynayarak öğrenme, öğrenciler tarafından bile fark edilmeden gerçekleşebilir. Öğrencileri motive eden bu yöntem sadece anaokulu öğrencileri için değil, her yaştaki öğrenciler için etkili olduğunu kanıtladı.

 

Oyunlaştırma yoluyla öğretmenin sorumluluğu, kendi yaşlarındaki öğrenciler için uygun olacak projeleri planlamaları veya tasarlamaları gerektiği için öğretmenlere aittir. Ve evde ebeveynlere elbette.Öğrencileri daha uzun süre birbirine bağlamak ve ilgilerini canlı tutmak için çekici oyunlar geliştirilmelidir. Öğretmenler ve ebeveynler ayrıca oyunlaştırma altındaki çevrimiçi platformdan da yardım alabilirler. Öğretmenler çevrimiçi testler, bulmacalar veya zeka oyunları düzenleyebilir. Bu modern öğretim yöntemi, öğretmek için eğlenceli bir öğrenme yöntemidir.

VAK öğretim stilleri

VAK, etkileri açıkça görülebilen modern bir öğretim yöntemidir.Öğrenme de  yatkınlığı üç kategoriye ayırıyoruz: Görsel, İşitsel ve kinestetik (dokunsal). Kişinin hangi kategoriye ait olduğunun tanınması veya öğretmenin öğrencilerinin hangi kategoriyle ilgili olduğunu bilmesi gerekir.

VAK’da V(visual-görsel), veriyi görmek anlamına gelir, A (aural- işitsel)Ses, veriyi duyarak bilgi toplamak, K ise (kinesthetic-dokunsal) veriyi hissetmek anlamına gelir. Bir öğretmen, öğretim sırasında öğrenci kategorisini ayni tutmalıdır çünkü bazı öğrenciler bilgiyi görerek, duyarak veya hissederek yakalar. Bu nedenle, aynı materyali farklı şekillerde sunmaları gerekir.

VAK öğretim yöntemi, disleksi olan çocuklara yardımcı olmak için 1920’lerde tanıtıldı. Ancak modern çağda etkisi tüm öğrenciler ve hatta yetişkinlerde de açıkça ortadadır. İnternet zamanında, videoları izlemek ve öğrenmek, popüler bir yeni öğretim aracı haline geldi. Öğrenciler materyali okumak yerine gördüklerinde, duyduklarında veya hissettiklerinde hızlı kavrarlar. Ve ayrıca, bir öğrenci, üç eğitim aracını aynı anda dakullanabildiğinden, herhangi bir medyayla sınırlı değildir.

Çapraz Öğrenme

Çok yaygın olmayan modern öğretim yöntemi, hem resmi hem de gayri resmi öğretim ve öğrenme ortamlarında kullanılan bir yöntemdir. Öğrencilere en iyi eğitimi vermenin mükemmel yollarından biridir. Çapraz öğrenme, öğrencilerin ilgisini etkili bir şekilde çeker ve otantik ancak yenilikçi sonuçlar sağlar.

Resmi bir ortam geleneksel bir ortamdır, yani eğitim sağlamak için Sınıf. Bununla birlikte, gayri resmi öğretim ortamı müzeler, seminerler ve okul sonrası yerlerdir. Okullar ve kolejler içerikle öğretir, materyalleri inceler ve bilgi eklemek için günlük deneyimleri kullanır. Öte yandan, informal öğrenme, öğretmenlerine sorular sorarak merak ve ilgi uyandırır ve anlayışı artırır.

Öğretmenler, resmi ortamda ( sınıf-okul ) yeni sorular sorarak merak uyandırmalı ve cevabı öğrencilerin müze ziyaretlerinde bu soruyu keşfetmek gibi gayri resmi ortamlarda bulmaya çalışmaları bu sisteme bir örnektir. Öğrenciler, veri olarak notlar alabilir veya resimler toplayabilir ve bunları sınıfta öğrendikleriyle bağdaştırdıktan sonra bilgi olarak zihinlerine kaydedebilirler. Toplanan bilgileri diğer sınıf arkadaşlarıyla paylaşabilir ve daha iyi sonuçlar için tartışabilirler.

Yazımı tam da konuya yakışır bir alıntıyla bitirmek istiyorum;

“Bugünün çocuklarını dünün yöntemleriyle eğitirsek yarınlarından çalarız”

John Dewey