The Telegraph gazetesinin geçen ay yayınladığı açıklama, bunamanın İngiltere’de ilk defa ölüm sebepleri arasından kalp hastalığını geçtiğini ve ölüm sebepleri arasında bir numara olduğunu gösteriyor.

Amerika’da ise 2000 yılından bu yana en büyük altıncı ölüm sebebi ve kalp hastalıklarından ölümler azalsa da, Alzheimer’dan kaynaklanan ölümler %89 oranında artmış durumda.

Bunama şu anda büyük bir problem ve her geçen gün daha da büyük hale geliyor. Ülkemizde de ortalama yaşam ömrü artış gösterdikçe zihinsel rahatsızlıklara yakalanmak daha olası hale geliyor ve bu nedenle Avrupa ile ABD’deki bu yükseliş, bizler için bir işaret anlamı taşıyor.

Zira bunama normal yaşlanma sürecinin bir parçası değil ve ona etki eden genlerimiz haricinde pek çok farklı faktör de mevcut.

Uzmanlar şu anda Alzheimer hastalığını Tip 3 Diyabet olarak tanımlıyorlar çünkü en son araştırmalara göre, insülin direnci beyinde hasarı başlatan en büyük faktörlerden bir tanesi ve bu da 80’lerine gelen insanların yarısının hafızalarını kaybetmelerine sebep olarak Alzheimer olarak tanılanmalarına sebep oluyor.

Bir tedavi planı oluşturulduğunda takip edilmesi gereken sekiz adım ise şu şekilde:

• Kan şekerinizi düşük glisemik endeksli bir beslenme planı ve tam tahıllı gıdalar ile dengeleyin. Bunun için rafine karbonhidratları, şekeri, alkolü, kafeini, işlenmiş gıdaları, süt ürünlerini, omega-6 açısından zengin yağları bir kenara koymalı, avokado, ceviz, yumurta, fındık ve çekirdekler gibi sağlıklı yağlar barındıran ürünleri tercih etmelisiniz.
• Sağlıklı yağları tüketmek, beyninizin mutlu olmasını sağlar. Yağlı deniz balıklarında, hindistan cevizi yağında, sızma zeytinyağında, avokadoda, yumurtalarda, fındıkta ve çekirdeklerde omega-3 yağları bol bol bulunur.
• Her gün spor yapın. 30 dakikalık bir yürüyüş bile yardımcı olacaktır. Fiziksel olarak daha aktif olanlar ise ağırlık kaldırma ve tempolu sporlara göz atabilirler. Araştırmalar fiziksel hareketliliğin bilişsel gerilemeyi ve hatta bunama gibi beyin hastalıklarını önleyebildiğini gösteriyorlar.
• Doğru besin destekleri alın. En azından multivitamin ve mineral desteklerini edinin. Bunun yanında omega-3 besin destekleri, B6, B12 ve folat destekleri ile D3 vitamini destekleri de tercih edilebilir. Beyniniz ile bağırsaklarınız arasındaki ilişkiyi sağlıklı tutmak için probiyotik gıdaları da tercih edebilirsiniz.
• Tiroid ve cinsel hormon düzeylerinizi kontrol ettirin. Eğer bunlar denge içerisinde değilse tedavi görmelisiniz.
• Cıva ve diğer ağır metallere karşı detoks uygulayabilir ve kontrollü bir detoks programına katılabilirsiniz.
• Stres düzeylerinizi kontrol edin. Kronik stres hem bedeninizi hem de beyninizi yorar. Eğer bunamayı engellemek istiyorsanız rahatlamak bir lüks olmaktan çıkmalı. Bunun için nefes teknikleri, meditasyon, yoga ve sizi rahatlatan diğer şeyleri tercih edebilirsiniz.
• Her gece 8 saat uyuyun. Araştırmalar kötü uykunun Alzheimer ve bilişsel gerilemede büyük bir pay sahibi olduğunu gösteriyorlar. Her gece en az 8 saat kaliteli bir şekilde uyumalısınız.
Bunlar sadece başlangıç adımları ancak bu sekiz adım sayesinde beyninize iyileşme, toparlanma ve daha az hafıza problemi yaşama fırsatı tanıyacaksınız.