Çikolata birçoğumuz için rahatlama ve zevk alarak yemenin ortak noktasıdır. Aklımıza geldiğinde yemeden duramadığımız ama tartıya çıktığımızda bir daha asla diye yaygara kopardığımız zevkli tatlı bambaşka bir yiyecek! Onla olamıyoruz kalorilerle boğuşuyoruz; onsuz da olamıyoruz sinirlerimiz bozuluyor. Ama aslında son zamanlarda çikolatadan çok da korkmamızın bir nedeni olmadığını savunan araştırmalar da var. Peki nedir bu araştırmalar?

Çikolatayı ağzımıza attığımız an beyin dalgalarımız bile başka çalışıyor. Sadece ağzımıza attığımız çikolatanın bol sütlü şekerli olanı değil de, kakao oranı yüksek olan yağsız olanı seçmeye dikkat etmemiz yeterli. Hem duygusal hem de fiziksel faydaları da yanında ekstra…

Peki çikolata sinir sistemine tam olarak ne yapar?

Çikolata tam bir uyarıcıdır.

Kakao bitkisinde bulunan theobromin, kafein gibi hatta daha da keskin bir merkezi sinir sistemi uyarıcısıdır. Aslında theobromin kahvedeki orandan daha yüksek miktarda kakao bitkisinde bulunur. Gördüğü işlemin derecesi ve çikolatada bulunan kakao parçacıkları miktarına bağlı olarak, theobromin enerji seviyemizi etkiler. Oregon Üniversitesi Sağlık ve İnsan Bilimleri Bölümü’nde yapılan araştırmalara göre bir fincan sıcak kakao 200 mg theobromin ve 10 mg kafein içeriyor. Ortalama bir şekerde 155 mg theobromin ve sadece 12 mg kafein var.

Çikolata zinde tutar.

Kafein, kakaounun içinden çıkan ve çikolata yapılan bir maddedir. Kafein vücut tarafından hemen emilir ve beyne iletilir. Kafeinin uyarıcı özelliği zindeliği harekete geçirir. Bu nedenle uykusuz kalmak ya da daha enerjik olmak için tüketilir. Ama bunun dozu çok önemlidir. Çünkü fazlası kalp atışlarını hızlandırır, çarpıntıya neden olur ve gerginlik yaratır. Çikolata ise bu kadar abartılı etkiler yapmaz. Kahvenin içindeki kafein oranı yüksektir dikkat edilmeli ancak çikolatada bulunan kafein oranı o kadar da zorlayıcı değil, yenebilir.

Mutluluk ya da Baş ağrısı

Çikolata, dopamin üreten amino asitleri içerir. Dopamin, beyinde sinir hücreleri arasında sinyal iletimi sağlayan nöro-taşıyıcıdır. Harvard Tıp Fakültesi’ne göre kakaodaki amino asit karışımı merkezi sinir sisteminde farklı reaksiyonlara yol açıyor. Ama özellikle bu konuda halen araştırmalar devam ediyor.

Duygu Durumu

Çikolata, duygularımız ve ruh halimiz üzerinde çok etkilidir. İçinde; nabzınızı seviyeli yükselten ve kandaki şeker-glukoz oranını harekete geçirerek ruh halini yükselten özel bir amio asit vardır. Buna çikolatanın ağzınızda erime ve tüm damağa yayılma hissini ekleyin. Karşı konulmaz bir duygu yükselişi sizi etkiler.