Kabızlık, bir gastrointestinal problemdir ve bağırsakların, sindirim sistemimizin doğru çalışmıyor olduğunu gösterir. Her metabolizma kendine özgüdür, herkesin metabolizması farklı hızda çalışır. Fakat bildiğimiz bir gerçek var ki, sağlıklı bir kişi haftada en az üç kez dışkılayamıyorsa, burada bağırsakların çalışmasıyla ilgili bir sorundan bahsedilir. Bununla birlikte dışkılamanın zor olması, sert ve katı dışkı yapmak, dışkı yaparken zorlanmak da kabızlık göstergeleridir. Zira normal sağlık koşullarına sahip birisinin haftada ortalama 4-5 kez hiçbir rahatsızlık hissetmeden dışkılayabiliyor olması gerekiyor. Kabızlık, aslında hemen herkesin dönem dönem yaşadığı bir sorun olduğundan çok da fazla önemsemeyiz, evde uygulanabilen, anneanneden, babaanneden duyulan bazı yöntemlerle kabızlıktan kurtulmak mümkün olur. Ancak sık sık kabızlık sorunu yaşayan, kalıcı bir çözüm bulamayan kişilerin mutlaka bir doktora başvurmaları gerekir. çünkü kronik kabızlık başka rahatsızlıkların, bozuklukların da habercisidir.

Kabızlık neden olur?

Kabızlık, yediğimiz, içtiklerimizin bağırsaklardan geçip vücut dışına atılamaması durumudur. Daha doğrusu bağırsaklardan çok yavaş geçiyor, bu yüzden kuruyor ve vücuttan çıkamıyordur. Normal şartlarda bağırsakların doğal hareketleriyle dışkının bağırsaktan geçebilmesi gerekiyor. Fakat kuru gıdalar ağırlıklı beslendiğimizde bağırsak hareketleri yavaşlar ve dışkı sertleşir, kurur, kabızlık yaşarız. Kabızlığa sebep olan etkenler genel olarak;

  • Aşırı yağlı, tuzlu ağır gıdalarla beslenmek,
  • Gün içinde fazla hareket etmemek,
  • Günde 2 litreden daha az su içmek,
  • Asitli içecekler tüketmek,
  • Lif bakımından yetersiz beslenmek,
  • Spastik kolon hastalığı,
  • Şehir değiştirme, seyahat,
  • Yaşamsal değişiklikler, gebelik, emzirme süreci,
  • Kullanılan ilaçlar,
  • Sindirim sistemi hastalıkları,
  • Metabolik rahatsızlıklar,
  • Kolon ve rektum bozuklukları,
  • Hormonsal dengesizlikler,
  • Hemoroid,
  • Vücudun fazla tuz kaybetmesi,
  • İşlenmiş hazır gıdalar,
  • Omurilikte gerçekleşen yaralanmalar kabızlığa yol açar.

Kimler sıklıkla kabız olur?

  • Aile üyeleri arasında kronik kabız olan varsa, kabızlık riski taşıyorsunuz. Çünkü tüm metabolik ve sistemsel fonksiyonlarımız gibi sindirim sisteminin özellikleri de genetik özelliklerden etkilenir.
  • Yatalak olmanızı gerektiren bir hastalığınız varsa risk altındasınız.
  • Tüm gün bilgisayar ya da televizyon başındaysanız kabız olabilirsiniz.
  • İlerleyen yaş bağırsak hareketlerinizi zayıflatır.

Kabızlık nasıl giderilir?

Kabızlığı önlemek ya da gidermek için pek çok öneri sunabilirim. Ancak baştan da belirttiğim gibi herkesin bünyesi, metabolizması kendine özel olduğundan benim sunduğum önerilerin bazıları sizi bu kabızlık derdinden kurtarabilirken bazıları fayda sağlamayabilir. Fakat önerilerimin hepsi doğal ve sağlıklı yöntemler olduğu için sizin için en uygun olanı buluncaya kadar denemenizi tavsiye ediyorum.

  • Yaşam tarzınızda, uyku düzeninizde, dinlenme rutininizde değişiklikler yapın.
  • Günlük rutin egzersizler uygulayın ki, en iyisi tempolu yürüyüştür.
  • Günlük içtiğiniz su miktarını artırın.
  • Meyve ve sebzeleri kabuklu ve çiğ tüketin, bolca lif alın.
  • Aç karnına bir çay kaşığı doğal zeytinyağı için.
  • Omega yağ asitleri bakımından zengin beslenin.
  • Tuvalete gitme ihtiyacınızı ertelemeyin, tuvalet ihtiyacı hissettiğinizde hemen gidin.
  • Doktorunuzun önerisiyle Laksatifler (tuvalete gitmeyi kolaylaştıran ilaçlar) alabilirsiniz.

Kabızlığa iyi gelen besinler hangileridir?

Su için, yine su için, hep su için!

Ne zaman ki bir sağlık sorunundan bahsetsek, çözümünde mutlaka su tüketimini artırmak geçiyor. Boşuna demiyorlar “su, hayattır” diye. Gerçekten de her bir organımızın, hücremizin, vücut fonksiyonlarımızın tam fonksiyonla çalışabilmesinin temel anahtarı sudur. Su, vücudumuz için gerekli mineralleri bize verir, bağırsak hareketlerini destekler, dışkıyı yumuşatır ve rahatlıkla vücuttan atmamızı sağlar. Ancak burada bahsettiğim su, saf içme suyumuzdur, kesinlikle hazır meyve suları, çay, kahve, gazlı, asitli içecekler değil.

Meyve yiyin, evde hazırladığınız meyve sularını için!

Meyve demek, lif demek, lif demekse bağırsak ve sindirim sistemi dostu demektir. Taze meyveleri çok iyi yıkayın, üzerindeki kimyasallardan arınması için bir süre sirkeli suda bekletin ve kabuğuyla birlikte afiyetle yiyin. Pazardan, marketten aldığınız meyveleri kabukları ile birlikte sıkın ve posasını ayırmadan, posası ile birlikte tüketin. Çünkü posa demek, lif demek, lif demek güzel çalışan bağırsaklar demektir. Özellikle üzüm ve erik sularının kabızlığa iyi geldiği, dışkıyı yumuşattığı biliniyor.

Kayısıyı mutfağınızdan eksik etmeyin!

Kayısının kabızlığı önlediği, giderdiği, hatta fazla tüketildiğinde ishale bile sebep olduğu bilinen bir gerçek. Bunun için kabızlık derdinden muzdarip olanların de 2-3 tane kuru ya da taze kayısı yemesi, ardından bir bardak su içmesi önerilir. Bir diğer kayısı alternatifi yemeklerden sonra 2-3 tane taze kayısı tüketmektir. Başka bir seçenek olarak da, bir cezveye süt koyun, içine de 3-4 tane kayısı atıp kaynatın. Hem sütü için hem de kayısıları yiyin. Ya da 3-4 tane kayısıyı sıcak suyun içinde birkaç saat bekletin ve gece uyumadan önce bu kayısıları tüketin. Bu önerilerimi kabızlık süresinde her gün, kabızlık geçtikten sonra da 3-4 günde bir uygulamaya devam edin. Bu sayede bağırsak hareketlerinizi hızlandırmış, bağırsaklarınızı temizlemiş olursunuz.

Baklagiller tüketin!

Baklagiller, lif bakımından zengin olduğu için sindirim sorunlarını iyileştirici rol oynar. Hatta kabızlık sorununuza kısa süre içinde çözüm bulmak istiyorsanız bir tabak kuru fasulye, bakla, nohut gibi baklagiller yemenizi öneriyorum. Elbette bu kuru fasulyenin çok yağlı, tuzlu olmaması yararınıza olacaktır.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, sindirim dostudur!

Her şeyin doğalını tüketmek, bizim doğal metabolizmamız için, tüm sistemlerimizin çalışması için bir ihtiyaç. Ispanak, pazı, roka, brokoli, Brüksel lahanası, enginar, maydanoz ve daha pek çok yeşil, sindirim sorunlarımızın doğal ilacıdır. Bağırsaklarınızın yavaş çalıştığını hissettiğiniz anda hemen kalkın dolaptaki tüm yeşillikleri büyük büyük doğrayın, koca bir kase dolusu salata yapın. Salatanıza tuz eklemeyin, ancak bir tatlı kaşığı zeytinyağı ve yarım limon eklemeyi de unutmayın. Afiyetle yediğiniz bu salata sizin birkaç saat içinde tuvalete gidip rahatlamanızı sağlayacaktır.

Tahılları beslenme sepetinizden eksik etmeyin!

Hep aynı şeyin altını çiziyorum: “doğal beslenirseniz, her hangi bir sağlık sorunu yaşama riskiniz düşer”. Çünkü her derdin dermanı doğada mevcut. İşte bu bakımdan işlenmiş gıdalar yerine, doğal tahılları seçin. Karabuğday, yulaf kepeği, tam tahıllı ürünler tükettiğinizde zaten kabızlık sorunu yaşamazsınız. Kabızlık çekerseniz de hemen bir kase yoğurt ve 2 yemek kaşığı haşlanmış karabuğdayı ya da yulaf ezmesini karıştırıp yiyin derim. Kısa bir süre içinde derdinize derman olacaktır. Hatta tuzsuz ve yağsız olarak patlattığınız bir kase mısır bile sizin 1-2 saat içinde tuvalete çıkmanızı sağlayabilir.

Sinameki çayı için!

Sinameki, müsli etkisi yaratan bir bitkidir. İçeriğinde bulunan glikozit ve antrachinon sayesinde sinameki, bağırsaklarımızın çok iyi çalışmasını sağlar. Ancak sindirim sisteminin doğal ilerleyişini bozabilecek kadar etkili olan sinameki çayını 2-3 günden fazla içmenizi önermiyorum. Çünkü sık tüketildiğinde bağırsaklara zarar verebilir, tahribata yol açabilir. Bu etkiyi hafifletmek için rezen ile birlikte demlemenizde fayda var. Bir de sinameki çayı çok hızlı bir etki gösterdiğinden dışarıdayken ya da iş yerinizdeyken içmeniz doğru olmayabilir. İşten eve döndüğünüzde için.