“Su hayattır” nasıl da güzel ve doğru bir slogan olmuş değil mi? Kesinlikle su hayattır ve hayatımız ne kadar su, nasıl su içtiğimize bağlıdır. Belki de sağlıklı yaşamdan, hatta sadece yaşamdan bahsedilirken ilk olarak akla gelen husus su tüketimidir. Bu konuda çok sayıda farklı görüş olmakla birlikte yetişkin ve sağlıklı bir bireyin günde en az 2 litre su içmesi gerekliliğini artık herkes biliyor.

Suyun vücudumuzun neredeyse dörtte üçünü oluşturduğu ve sağlığımızın devamı için oldukça faydalı olduğunu elbette ki biliyoruz. Eğer günlük olarak almamız gereken miktarın altında su tüketirsek vücudumuzda bir şeyler, aslında pek çok şey ters gidebiliyor, bazı sağlık sorunlarına davetiye çıkıyor. Su bize hangi faydaları sağlar dersek; öncelikle yaşamımızı devam ettirebilmemize olanak verir, vücuttaki toksinlerin atılmasını, böbrek sağlığının korunmasını ve vücut ısısının korunmasını sağlar gibi onlarca fayda sayabiliriz.

Standart bir bilgi olarak uzmanların günde 2 – 2.5 litre tüketilmesi konusunda uyarılarda bulunmaktadır. Ancak havaların çok sıcak olduğu günlerde dışarı fazlaca çıkanlar, açık havada çalışanlar ve de fırın, sauna gibi çok sıcak ortamlarda çalışanların su ihtiyacı bundan çok daha fazla olur. İnsan vücudunun olmazsa olmaz ihtiyaçlarından olan su, vücudun yaklaşık % 70’ini oluştururken sağlığımız için de hayati derecede önem taşıyor. Çünkü mucizevi şekilde sağlıklı, ucuz ve ulaşılabilir olan bu en temel içecek, vücudumuzdaki her bir organın, hücrenin, dokunun sağlıklı bir biçimde işlevlerini yerine getirmesini sağlıyor. Su zaten vücuttaki tüm hücre ve dokuların beslenmesinden, zararlı maddelerin vücuttan atılmasına kadar birçok fayda sağlamaktadır.

Su bize ne verir?

  • Düzenli olarak yeterince su içen kişilerin sindirim sistemi iyileşmeye başlar.
  • Su, tüketilen besinlerin daha hızlı parçalanmasına yardımcı olarak, sindirim sisteminin sorunsuz çalışmasını sağlar.
  • Cilt ve saç sağlığını destekler. Daha yumuşak, hacimli ve parlak saçlara kavuşmaya yardım eder. Yeterli miktarda içilen su, saç köklerindeki sinir uçlarını aktif hale getirir ve daha sağlıklı uzamasını sağlar.
  • Toksinlerin vücuttan toksinlerin atılma sürecini hızlandırdığı için yaşlanmayı geciktirir, cilt hücrelerini onararak, cildin esnekliğini arttırır. Bu sayede cilt gençliğini, diriliğini korur, daha parlak ve daha canlı görünür.
  • Düzenli olarak yeterli su içmek; susuz kalmaya bağlı olarak gelişen unutkanlık, konsantrasyon bozuklukları, aşırı sinir hali gibi sorunları önleyerek, beyin fonksiyonlarını düzenler.
  • Kilo vermek isteyenler için beslenme uzmanlarının en önemli uyarısı yeterince su içmek konusunda olur. Yeterli su, metabolizmayı daha fazla çalıştırır, kişi gün içinde daha fazla kalori yakar. Özellikle de ılık su içerek vücutta birikmiş olan yağların daha hızlı parçalanması sağlanabilir.
  • Yeterince su içmek kan dolaşımının daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Şöyle ki; vücuttaki doku ve organlara besin ve oksijen ulaştırmak kan dolaşımı sayesinde mümkün olmaktadır. Yani sağlıklı bir kan dolaşımı tüm doku ve organların sağlıklı olmasına yardım edilmesi demektir ve su da kan dolaşımını iyileştirir.
  • Düzenli olarak yeterince su içmek sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için temel koşuldur. Bu bağlamda gaz, şişkinlik, kabızlık, bağırsak tembelliği gibi sindirim problemleri de yeterince su içerek aşılabilmektedir.
  • Vücut ısısını dengeler, ani iniş çıkışların olmasını engeller.
  • Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.

Karbonat nedir, nelere faydalıdır?

Karbonat, doğal sodyum karbonat cevheridir ve antik çağlardan beri pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Önceleri sabun yapımında kullanılırken, sonrasında yemeklerde ve tıbbi alanda kullanılmaya başlanmıştır. Günümüze geldiğimizde karbonatın kullanılmadığı alan yok sayılır. Hatta el, yüz, vücut temizliğinde, yüzey, çamaşır ve bulaşık temizliğinde karbonattan faydalanılmaktadır.

Karbonatın sağlığımıza faydaları

  • Kötü vücut kokularını gidermek için paraben ve alüminyum içerikli deodorantlar yerine suyla karıştırılmış karbonat kullanılabilir. Koku gideren doğal bir içerik hazırlanmış olur.
  • Biraz suyun içine karbonat katıldığında hazırlanan karışım böcek, sinek ısırması sorunlarında etkilenen bölgeye sürülür, kaşıntı ve ağrı doğal olarak azalır.
  • Cilde karbonatlı su uygulandığında ciltteki toksinler nötrlenir.
  • Karbonatın mide asidi seviyesini düzenleyici etkisi olduğundan, mide yanması, hazımsızlık, ülser ağrısı gibi problemlerin tedavisinde kullanılır. Bunun için yarım çay kaşığı karbonat yarım bardak suya eklenir ve tüketilir.
  • Böbreklerin sağlığını destekler.
  • Sindirim sistemi hastalılarının tedavisine yardım eder.
  • Ağrı giderici özelliğiyle kas ağrılarını azaltır.
  • Kanser hastalarında kemoterapinin yarattığı olumsuz etkileri azaltır.
  • El ve ayak terlemesini önlemek için kullanılır.
  • Cildin pul pul döküldüğü cilt sorunlarında her gün karbonatlı suyla yıkamak, silmek önerilir.
  • El temizliğinde, dezenfektan olarak kullanılabilir. Kimyasal içerikli sabunlardan daha sağlıklıdır.
  • Yaraların daha hızlı iyileşmesine yardım eder.
  • Güneş yanığı olduğunda ılık banyo suyunun içine yarım fincan karbonat eklenerek vücut rahatlatılabilir.
  • Nötralize etme ve antibakteriyel özellikleriyle diş macunu olarak kullanılabilir, dişlerin ve ağız içinin sağlığını destekler.
  • Dişlerin doğal olarak beyazlaması için bir tane çileği iyice ezip yarım çay kaşığı karbonatla karıştırıp dişlere sürmek önerilir. Bu şekilde birkaç dakika bekledikten sonra dişler fırçalanır ve durulanır. Bu işlemin haftada bir kez uygulanması yeterli olacaktır.

Karbonat tüketecek olanlara öneriler

  • Karbonatın yukarıda sıralananların yanında sayısız faydası bulunmaktadır. Karbonat cilt ve vücut sağlığı, temizliği için genellikle güvenle tüketilebilmektedir. Karbonatın kullanımının herhangi bir toksik etkisi olmadığı bilinmektedir. Bununla birlikte karbonat besin olarak tüketilecekse miktarı konusunda dikkatli olunmalıdır. Zira çok fazla karbonat tüketildiğinde vücuttaki asit -baz dengesi bozulabilir, bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi yan etkiler görülebilmektedir.
  • Karbonat, sodyum açısından çok zengin olduğu için yüksek dozda tüketilmesi durumunda kan basıncı artacak şişkinliğe neden olacaktır. Bununla birlikte yüksek kan basıncı kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir.
  • Karbonatın çok fazla tüketilmesi vücutta potasyum eksikliğine sebep olabilir.
  • Karbonatın besin olarak tüketimi; vücudunda ödem olanlar, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı veya yüksek tansiyon problemi olanlar için önerilmez.
  • Hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınların doktora danışmadan karbonat tüketmeleri önerilmez.
  • 10 yaşın altındaki çocuklar karbonat tüketmemeliler.
  • Herhangi bir rahatsızlığı olan ve ilaç kullanan kişiler doktora danışmadan karbonat tüketmemeliler.

Her gün 1 su bardağı karbonatlı su içmenin faydaları

  • Vücudun aşırı asidik olmasını önler!

Vücudun alkali bir pH değerine sahip olması sağlıklı olduğuna işarettir. Asidik olmamak için de pH değerini dengelemeye çalışmak önerilir. Her gün bir bardak karbonatlı su içerek vücudun pH değeri dengelenir. Karbonatlı su düzenli olarak kullanıldığında, asit düzeyini azaltıp kanın doğal pH seviyesini dengelemek yoluyla vücudun genel işleyişini desteklemektedir.

  • Doğal bir asit gidericidir!

Karbonat doğal asit giderici özelliğe sahip bir doğal üründür. Bu sebeple de neredeyse her evde, herkes tarafından oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Karbonat su içerek çok rahatsız edici olan mide ekşimesini önlemek için mide asitlerini etkisiz hale getirilebilir. Aslında sadece 1 bardak karbonatlı su ile vücuttaki iltihaplanmayı ve gaz giderilir ve bu sayede hazımsızlıktan ve şişkinlikten daha hızlı kurtulmak mümkün olabilir.

  • Doğal bir alkalileştirici üründür!

Vücudumuzun pH değerinin dengeli olmasının çok önemli olduğundan bahsettik. Genel bakışla çoğu kişinin beslenme düzeni vücutta asit üretimini destekler şekildedir. Bu da vücudun farklı hastalıklara yakalanma riskini artırmakta, vücudu daha hassas hale getirmektedir. Karbonat ise vücuttaki asitliği etkisiz hale getirmek ve alkalin (bazik) bir etki yaratmak amacıyla doğal bir ilaç olarak görev almaktadır. Karbonatlı su vücudun pH dengesini sağlayıp genel vücut sağlığını düzeltir. Vücuttaki fazla miktarda asit olması demek, büyük ölçüde kemik erimesi (osteoporoz), eklem iltihabı (artrit) ve hatta kanser riskiyle bile ilişkilendirilebilmektedir. Yani çok ciddi riskler barındırmaktadır. İşte bu sebeple de karbonatlı su ile düşük bir maliyetle pek çok hastalığın oluşumu önlenebilmektedir. Fakat özellikle altını çizmekte fayda var ki; karbonatlı suyu da önerilenden, yani günde bir bardaktan fazla tüketmek, vücudu aşırı alkali hale gelip zararlı olmasına sebep olabilir.

  • Mikropları yok eder!

Evinizde her alanda, hatta vücudunuzda bile var olan mikropların en büyük düşmanlarından birisi karbonatlı su olabilir. Karbonatın bilinen çok önemli niteliklerinden birisi hastalığa sebep olan bakteri ve virüsleri azaltmada işe yarayan mikrop kırıcı etkisidir. Bu bakımdan karbonatlı su ile gargara yaparak ağız içindeki mikrop ve bakterileri öldürmek, olası bir boğaz ağrısı ve iltihaplanma önlemek, gidermek mümkün olabilir.

  • Enfeksiyon gidericidir!

Karbonatlı su, enfeksiyonlarla savaşmada çok başarılıdır. Bu bakımdan kulak, burun, boğaz iltihapları ve idrar yolu enfeksiyonları için doğal ilaç olarak kullanılabilir. Karbonatlı su idrarın asit seviyesini azaltma gücü ile idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir bariyer görevi görebilir hatta uzmanlara göre karbonatlı su ve kızılcık suyunu birlikte içmek tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için yaygın olarak kullanılan yöntemlerden birisidir.

  • Gut gibi eklem problemlerini giderir!

İdrarda yüksek oranda ürik asit olması acıya, ağrıya ve gut ya da artrit gibi kronik hastalıklara neden olabiliyor. Karbonatlı su ise idrarın ve kanın pH derecesini normalleştirerek bu tür asit seviyesini düşürür. Bu sebeple de bu tip hastalıkları hem önlemek hem de tedavi etmek için doğal ilaç olarak karbonatlı su önerilebilir.

  • Fiziksel performansı arttırır!

Gün içinde yapılan her türlü fiziksel aktivite sırasında vücutta salgılanan laktik asit, kaslarda ve eklemlerde birikerek sertliğe ve kas yorgunluğuna yol açar. Fiziksel performans da bu sorundan olumsuz etkilenir. Bunu önlemek için karbonatlı su içmek iyi bir seçenektir. Zira karbonat, vücuttaki asidi kontrol etmeye yardımcı olabilir.

  • Kolesterolü dengeler!

Karbonatlı su içmek, kötü kolesterol olan LDL’yi düşürmekte, total kolesterol değerini de dengelemeye yardımcı olmaktadır. Fakat karbonatın içerdiği yüksek sodyum seviyesinden dolayı yüksek tansiyon sorunu olan kişilere karbonatlı su önerilmez. Yüksek tansiyonu olan kişilerde karbonatlı su problemi daha kötü hale getirebilir.

  • Soğuk algınlığı ve gribi önler!

Karbonatlı suyun mikropları öldürücü, bakterileri yok edici özellikleri soğuk algınlığı ve gribe sebep olan etkenler için de geçerlidir. Karbonatlı su, gribe ve alerjilere sebep olan mikroorganizmalarla savaşmak için çok etkilidir.

Karbonatlı su tarifi

Yukarıda pek çok faydası sıralanan karbonatlı suyun hazırlanışı gayet basittir. Ama onun öncesinde altını çizmekte fayda var ki; karbonatın ve karbonatlı suyun aşırı tüketimi tehlikeli durumlara sebep olabilir. Bu bakımdan karbonat ve karbonatlı su beslenme programına kontrollü ve kısıtlı bir şekilde alınmalıdır.

Önerilen karbonatlı su karışımı; yarım çay kaşığı karbonatın 1 su bardağı suyun içine karıştırılması şeklindedir. Bu iki malzeme karıştırıldıktan sonra öğünlerin yarım saat ardından içmek önerilir. Ancak her gün 3 öğünden sonra içmek değil de, günde bir bardak içmek daha doğru olur.