Buda’nın, her türden insanın ihtiyacını karşılamak için, 84.000 farklı eğitim verdiği söylenir. Aynı fikirden yola çıkarak, düzenli meditasyon yapmaya alışmak için ihtiyacımız olanın, kendimize özgü yaklaşımı bulmak olduğunu söyleyebiliriz.

 

Budizm’in bakış açısından depresyon, kişinin olumlu duygular ve hislere kendini tamamen kapattığı ya da zihnini dondurduğu bir durumu temsil ediyor. Meditasyon pratiği ise, şimdiki zamana odaklanmış bir yaşam deneyimi elde etmemiz ve olumsuz duygulardan kurtulmamız için bize yardımcı oluyor. Meditasyon, değiştirmemiz gerekenin neyi yaşadığımız değil, nasıl yaşadığımız olduğunun altını çiziyor. Çünkü çoğu zaman tecrübelerimizin içeriğini değiştirmenin en güçlü yolu budur: Dikkatimizi, duygularımızın filizlendiği yere vermek. Yani kendi içimize bakmak. Tıpkı dalgaların çarpmasına değil, o dalgaların doğduğu okyanusun derinliklerine odaklanmak gibi.

 

Kendinizi bitkin hissettiğiniz zamanlarda, sessiz bir biçimde oturup meditasyon yapmak işkence gibi gelebilir. Neyse ki, sessizce oturmak meditasyon yapmanın tek yolu değil. Stresten kurtulmayı, zihni yatıştırmayı ve farkındalığı artırmayı sağlayan en güçlü meditasyon çeşitleri olarak şunları sayabiliriz:

 

  1. Mantra söylemek

 

Mantra söylemek, zihni toplamaya yardımcı olmak için, bir cümleyi sabit bir ritimde tekrarlamak demektir. Odaklanmanıza yardımcı olması için mantrayı içinizden söyleyebileceğiniz gibi, alçak ve tekdüze bir tonda sesli de söyleyebilirsiniz.

 

Eğer bu esnada zihniniz başka yerlere kayarsa, durun ve dikkatinizi tekrar mantranıza çekin. Mantrayı 108 kere tekrarlayarak başlayabilir ve ne kadar ilerlediğinizi kontrol altında tutmak için de, mala adı verilen ve 108 dua boncuğundan oluşan tesbihleri kullanabilirsiniz.

 

Mantraları meditasyon eğitmenleri eşliğinde öğrenebileceğiniz gibi, kendi başınıza araştırıp bulmanız da mümkün. Örnek vermek gerekirse, en bilinen mantralardan biri, acılardan arınma ve şefkat için söylenen “Om Mami Padme Hum”dur.

 

  1. Rehberli vizüalizasyon/meditasyon

 

Eğer uzun süreli odaklanma problemi yaşıyorsanız ya da zihninizde koşuşan fikirler yüzünden dikkatiniz kolayca dağılıyorsa, rahatlamanızı sağlayacak rehberli meditasyonları dinlemeyi deneyin. Aynı şekilde, rehberli vizüalizasyon ve imgelem de, istediğiniz hayatı kurmanızda yardımcı olacaktır.

 

 

 

  1. Somatik (bedensel) meditasyon

 

Özellikle yeni başlayanlar için, nefes egzersizleri meditasyonun en ulaşılabilir çeşididir. Dikkatimizi nefes almamıza vererek, donuk zihnimizin üstesinden gelebilir ve depresyon ile dikkat dağınıklığını hafifletebiliriz. Beden temelli meditasyon pratikleri, gerginlikten kurtulma ve şimdiki zamana dönme konusunda oldukça hızlı sonuçlar verir.

 

Nefes egzersizlerinin en kolay şekli, hislerin bedeninizdeki oluşumunu gözlemlerken, nefes alış verişlerinizi saymaktan ibarettir. Bu, somatik egzersizi oluşturur. Nefes alırken içinizden sayın ve bu sayının iki katı sürede, daha uzun ve yavaş bir şekilde nefesinizi vermeye çalışın. Saymak hem düşüncelerinizin başka yerlere kaymasını engeller hem de önünüze ulaşabileceğiniz bir hedef koyar.

 

Meditasyonu bir alışkanlık haline dönüştürmenin en iyi yolu, bu pratiği her gün uygulamaktır. İstikrarlı bir şekilde yapmak, ne kadar uzun süre yapıldığından daha önemlidir. Aynı şekilde, önemli olan pratiğin sayısı değil niteliğidir. Sabahları ilk iş olarak yapacağınız, 10 dakikalık meditasyonlarla başlayın. Bu sayede, meditasyonunuzu diğer aktivitelerden önce bitirmiş olursunuz ve gün içinde yapmanız gerekenler dikkatinizi dağıtmaz.