Ramazan, İslam takviminde dokuzuncu aydır. Bütün ay boyunca, oruç tutmak isteyen Müslümanlar gün doğumundan gün batımına kadar oruç tutarlar. Bu süre boyunca hiçbir yiyecek veya içecek tüketilmez, ibadet edilir ve günlük hayat da bir yandan devam eder. İslam’da oruç tutmak sabır, tevazu ve maneviyatı daha iyi anlamamızı sağlar. Yemekler gündoğumundan önce sahur vaktinde ve gün batımından sonra iftar olarak adlandırılan öğünlerde yenir. Özellikle bu yıl olduğu gibi günlerin uzun ve mevsimin sıcak olduğu dönemlerde biraz zorlaşsa da, iç dünyamızdan gelen inançla oruca devam edilir.

Ramazan’da Kimler Oruç Tutamaz?

Sağlığı yerinde olan ve isteyen her Müslüman oruç tutar. Çok yaşlı, sağlığı yerinde olmayan ve akıl sağlığı yerinde olmayan kişiler oruç tutmamalıdır. Aynı zamanda hamile ve emziren kadınların oruç tutmaması gerekir. Çünkü hem kendileri hem de bebekleri için beslenmeleri şarttır.

İftar ve Sahurda Beslenme Önerileri

Ramazan ayında iki ana yemek öğünü var demiştik: Şafaktan önce servis edilen sahur ve gün batımından sonra servis edilen iftar. Sahur, oruç tutmak için bir gün boyunca gerekli enerjiyi sağlamak için doyurucu, sağlıklı bir öğün olarak değerlendirilmelidir. Güneş yükseldiğinde ve sabah ezanı okunduğu andan itibaren oruç başlar ve yemek sona erer.

Gün sonunda güneş battığında yine ezanla birlikte iftar öğününde oruçlar açılır.  Yine sabah ezanına kadar yeme içme serbesttir ama bu öğünlere de ayrıca dikkat etmek gerekir.

Hem sahur hem de iftar yemekleri genellikle taze meyve, sebze, et ürünleri, ekmek, peynir ve tatlıları içerir. Genel olarak baktığımızda her iki öğünde de besleyici ama şişirmeyen faydalı besinler tercih edilmelidir. Çok hafif lif, protein ve kompleks karbonhidratlarla dolu olarak belirlenmelidir. Ramazan bu  yıl yaz sıcaklarına denk gelecek. O zaman ertesi gün su ihtiyacımızı dengeleyecek şekilde gıdalara odaklanılmalı.

İftar sofrasına oturduğumuz zaman hemen yemeklere başlamadan önce su ile mideyi rahatlatmalı ve hafif atıştırmalıklarla devam etmeliyiz. Bua atıştırmalıklar genellikle kahvaltılık türünde olabilir. Özellikle zeytin, hurma gibi hafif besinleri öneriyorum.  Mümkünse atıştırmalıklardan sonra kısa bir ara verilmeli ve bu aradan sonra daha ağır yiyecekler tüketilmelidir. Kızartmalar ve ağır yağlı yiyecekler yerine daha hafif mideyi bir anda yormayacak çeşitler yenmelidir.

 

Özellikle sahur öğünlerinde kahvaltı mantığı ile yaklaşılmalı, yine mideyi yormayacak vücudun gün içindeki gereksinimlerini depolayacak şekilde besinler tüketilmelidir. Bol sıvı alımı ertesi gün için önemlidir. Bu öğünde tuzlu besinlerden kaçınmak gerekir.

Oruç Tutmak Zayıflama Yöntemi Değildir

 

Oruç tutmak sağlıklı insanlar içindir. Asla kilo verme ya da zayıflama  yöntemi olarak değerlendirilmemelidir. Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması da kilo vermeyi otomatik olarak zorlaştırır. Kilo fazlası olan kişilerin bu dönemi fırsat olarak görmesi maalesef doğru değildir. Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak, alınan besinlerin yağa dönüşmesini sağlar. Bu sebeple Ramazan süresince yeterli ve dengeli yemeye özen göstermeyenler maalesef bu aydan fazla kilo ile çıkarlar.