hepimiz evimizde en hijyenik, en sağlıklı hayatı yaşadığımızı düşünüyoruz. Bunu doğrulamak için de kullandığımız ürünlere çok dikkat ediyoruz. Evde sürekli kullandığımız temizlik ya da güzellik ürünlerine oldukça güveniyoruz. Fakat her gün elimizin altında olan, düzenli olarak kullandığımız bu ürünler bize sandığımızdan daha fazla zarar veriyor olabilir. Kullanılması sağlığımız açısından tehlike olabilecek pek çok ürün var ve biz bunların ne kadar sağlıksız olduğundan haberdar değiliz. işte bunun için detaylı bir araştırma yaptık ve zararlı olabilecek ürünleri sizler için derledik.

 

  1. Ağız gargarası

 

Hemen hepimizin evinde ağzımızın hijyeni için günde en az bir kez kullandığımız gargaralar bulunuyor. Bu gargaralar her ne kadar sadece ağzı çalkalamak için uygun olsa da, dışarıdan alınan bu gargaraların çoğunu az da olsa yutuyoruz. İşte bunlar fazla yutulduğu zaman zehirli olabilecek maddeler içeriyor. Bu zararlı maddelerin bazıları kloreksidinglükonat, etanol (etil alkol) ve metil salisilattır. Kloreksidinglükonat, ağızda kokuya neden olan bakterilerin yaşamasını engellerken, normalden daha fazla tüketilmesi durumunda, hücre zarının zarar görmesine ve sonunda da hücrenin ölmesine neden olur.

 

Bir çeşit alkol olan etanolün ise, ağız kanseri riskinin artmasıyla muhtemel bir ilişkisi olduğu düşünülüyor. Çünkü bunlar kanserojen maddelerin ağızdaki hücre çeperine girmesine izin veriyor. Her şeyden önce bunların fazla tüketilmesi uyuşukluk ve bilinç kaybına bile neden oluyor.

 

Metil salisilat, aspirine benzeyen bir bileşendir ve aşırı kullanımı aspirinin yan etkilerine benzer sonuçlara yol açabilir. Bu olumsuz etkilerden en fazla zarar görenler ise çocuklardır. Zaten bu sebeple gargara şişelerinin kapakları çocukların açmasını önleyen bir güvenliğe sahiptir ve gargaraların çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanması tavsiye edilir.

 

Zencefilli gargara tarifi

 

Zencefil, nane ve tarçın dışarıdan alınan gargaraya doğal birer alternatif olabilir. Nane anında ferahlık verirken, zencefil ve tarçın da temizlik kısmında görevlidir. Daha uzun süren bir etki için, saydığımız malzemelerin sadece yağlarını (8 damlaya kadar) bir bardak kaynamış suyla karıştırıp kullanabilirsiniz. Kullanmadan önce çalkalamayı unutmayın.

 

İhtiyacınız olanlar

 

  • Soyulmuş ve yaklaşık 2,5 cm’lik parçalar halinde doğranmış zencefil kökü
  • Çeyrek çay kaşığı toz tarçın
  • Yarım bardak kıyılmış nane
  • 1 bardak su

 

Suyu kaynatıp içine malzemeleri atın. Kısık ateşte 15 dakika kaynatın, sonra süzerek suyunu bir şişeye koyun. 1-1,5 hafta kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Gargara yaparken de tükürmeden önce ağzınızın içinde 1 dakika süreyle bekletin.

  1. Sinek kovucu sprey

 

Sinek kovucu spreyler özellikle bahar ve yaz aylarında sıklıkla kullanılan ürünlerdir. Bunlardan zehirlenmek oldukça saçma bir durum gibi gözükse de, içindekiler listesi dikkatli bir şekilde incelendiğinde, ailenizi sinek kovucu spreyle korumanın düşündüğünüzden çok daha zararlı olduğu daha net anlaşılır.

 

Sinek kovucuların neden olduğu zehirlenmeler iki şekilde gerçekleşir; nefes yoluyla ve deri tarafından emilerek. Bu zararlı maddelerin en bilineni ve marketlerdeki sinek kovucuların çoğunluğunun içinde bulunanı DEET olarak adlandırılıyor (N,N – Dietil – meta – tulamid). Bunların üretilme nedeni, ailenizle ormanda yapacağınız masum bir yürüyüşte sizi korumak değil; ABD’nin Vietnam ve Güney Doğu Asya gibi coğrafyalardaki balta girmemiş ormanlarda yürüttüğü savaş deneyimidir. Aynı zamanda bunları tarlalarda haşere ilacı olarak kullanmayı da denediler. Kullanım talimatlarına göre cildinizle doğrudan temas etmemesi ve işiniz bittiğinde hemen suyla yıkanarak arındırılması gerekiyor. Peki kaç kişi bu uyarılara uyuyor ya da kimler bu uyarıların farkında?

 

Bu konuda yapılan birçok araştırmadan biri olan Cornell Üniversitesi’nin çalışmasına göre, Everglades Ulusal Parkı’nda çalışan ve sık sık DEET’e maruz kalan işçilerde insomnia, ruhsal durumlarda sorunlar ve bilişsel işlevlerde bozukluk gözlendi. Bu kimyasal, maruz kalan kişinin merkezi sinir sistemini olumsuz yönde etkiliyor ve toksik maddeleri sinaptik boşlukta (nöronlar arasındaki aralık) biriktiriyor. Bu da felç, koma hatta ölüme bile neden oluyor. Tıpkı gargarada olduğu gibi, neden riske giresiniz ki?

 

Limonlu doğal sinek kovucu tarifi

 

Koklamaktan ve derinize nüfuz etmesinden hiç bir çekince duymayacağınız tazelik veren limonlu spreyle, ciddi tehlikelere maruz kalmadan sineklerden kurtulabilirsiniz.

İhtiyacınız olanlar

  • 5 damla nane yağı
  • 5 damla narenciye (limon ya da portakal) yağı
  • 10 damla fesleğen yağı
  • 2 yemek kaşığı üzüm çekirdeği yağı ya da zeytinyağı
  • 1,5 bardak su
  • Sprey şişesi

Bütün malzemeleri karıştırın ve bir sprey şişesine koyun. Su ve yağ ayrışacağı için her kullanımdan önce iyice çalkalamak gerekiyor. Bir de yağları karıştırmadan önce suyla seyreltmek faydalı olabilir.

 

  1. Zararlı otları yok etmede kullanılan kimyasal ilaçlar

 

Bu ilaçları kullandığınız zaman, zararlı otlardan daha fazlasını öldürürsünüz. Ekosistem için hayati olan bir sürü bitkiyi, yararlı böcekleri ve bu bitkileri yiyecek kaynağı olarak kullanan canlıları (kuşlar gibi) zehirlemiş olursunuz. Aynı zamanda doğada sandığınızdan daha uzun süre kalan birçok kimyasal maddeyi de çevreye salmış olursunuz ki; marul ve havuç gibi sebzelerde bulunan ilaç kalıntılarının 1 yıla kadar yok olmadığı biliniyor.

 

Bununla birlikte hem kendiniz hem de evcil hayvanınız için zehirli bir ortam oluşmasına neden olursunuz. Bu kimyasallarda yer alan başlıca madde glifosat, insan ve hayvanlar üzerinde ciddi zararları olan bir bileşen ve bu ilaçlar, ABD’deki tarlalarda gittikçe artan bir oranla, her yıl 84 milyon kilodan fazla miktarda kullanılıyor. Yapılan yeni araştırmalara göre, anne karnındaki bebeklerin gelişimini de olumsuz yönde etkiliyor. Su kaynaklarına sızıyor ve yararlı ya da zararlı ayırmadan bütün bitkileri öldürüyor. Amaçlanandan daha fazlasına zarar veren bu kimyasal maddeleri kullanmak yerine, neden kendi karışımımızı hazırlamayalım?

 

Zararlı otları yok etmek için sirkeli ilaç

 

Bu doğal içerikli alternatif karışım, zararlı otların toprak üzerinde kalan kısımlarını öldürmeye yarayan beyaz sirke ve limon suyu içeriyor. Eğer zararlı otların tekrar bitmesinden şikayetçiyseniz, onlar çıkar çıkmaz bu doğal ilacı uygulamanız gerekir. Eğer zararlı otlarınız çok inatçıysa, aşağıda vereceğimiz tarif yerine 1 yemek kaşığı beyaz sirke, 1 yemek kaşığı cin ve 1 çay kaşığı doğada çözünebilen bulaşık sabununu karıştırıp kullanın.

 

İhtiyacınız olanlar

 

  • 4 bardak % 10 oranında saf beyaz sirke
  • 8 yemek kaşığı konsantre limon suyu
  • Sprey şişesi
  • Eldiven

 

Sirke ve limonu sprey şişeye koyup iyice çalkalayın. Günün en sıcak saatinde, mümkünse güneşin en tepede olduğu zamanda zararlı otların üzerine sıkın. Çürüyen ve ölen zararlı otlar ellerinizle toplanacak duruma gelene kadar, bu uygulamayı birkaç günde bir tekrarlayın.