Gebeliğin ilk haftasında bazı kadınlar hiçbir belirtiyle karşılaşmazken kimi kadınlarda ise yorgunluk, göğüslerde hassasiyet ve hafif karın ağrısı gibi belirtiler görülebiliyor.

Gebeliğin ilk haftası, son adet döneminin ilk günü esas alınarak hesaplanır. Bu tarihte kadın henüz hamile olmasa da tahmini doğum tarihini belirlemek adına bu hesaplamayı yapmak gerekir.

Gebeliğin ilk haftasında neler olur?

 

Gebelik, yumurtalıklardan yumurta salınması ve bu yumurtanın sperm ile döllenmesiyle gerçekleşir. Döllenmenin gerçekleşmesi, adet döngüsü başladıktan yaklaşık 14 gün sonra mümkün olabilir.

Yumurtlama döneminden sonra yumurta döllendiyse yaklaşık 6-7 gün sonra yerleşme kanaması gerçekleşir. Bu kanama, döllenmiş yumurtanın rahim içi tabakaya tutunmasıyla gerçekleşir. Yumurtanın tutunması, rahmin duvarındaki kan damarlarının kanamasına neden olabildiği için hafif bir kanama ve kramp görülebilir.

Yerleşme kanaması nasıl olur?

Yerleşme kanaması, gebeliğin ilk belirtilerinden biridir. Yerleşme kanaması, adet kanaması gibi yoğun olmaz. Bu kanama, az miktarda pembe renkli bir akıntı ya da hafif bir kanama olarak görülebilir. Yerleşme kanaması birkaç saat sürebileceği gibi birkaç gün de devam edebilir.

Embriyonun rahim içerisine tutunmasıyla kanamanın yanında kramplar da görülebilir. Bu kramplar genelde karında, pelviste ve bel bölgesinde görülür. Bazı kadınlar bu krampları hafif şekilde hissederken kimilerinde ise bu rahatsızlık birkaç gün gelip giden bir ağrı şeklinde görülebilir.

Gebeliğin İlk Haftasındaki Belirtiler

Gebeliğin ilk haftasında görülen belirtiler her kadın ve her gebelikte farklı olmaktadır. Gebeliğin fark edilen ilk belirtisi adet dönemini kaçırmaktır.

Gebeliğin ilk haftasında yaşayabileceğiniz belirtiler arasında şunlar yer alabilir:

  • Mide bulantısı ve/veya kusma
  • Göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet gibi değişiklikler
  • Sık idrara çıkma
  • Baş ağrısı
  • Bazal vücut ısısında artış
  • Karında şişkinlik ya da gaz
  • Karında ağrı ya rahatsızlık
  • Yorgunluk
  • Sinirlilik ya da ruh halinde değişimler
  • Aşerme ya da yiyeceklerden tiksinme
  • Koku duyusunun artması
  • Ağızda metalik bir tat

Yukarıda yer alan belirtiler bazı kadınlarda görülebilmekle birlikte gebeliğin ilk haftasında her zaman belirtilere rastlanmadığını unutmamanız gerekir.

Hamile olup olmadığınızı anlamak için belirtilere bakmak yerine gebelik testi yapmanız daha kesin sonuçlar sağlayacaktır.

Gebelik testi ne zaman yapılmalıdır?

Eczaneden alacağınız gebelik testinde idrardaki hCG hormonu ölçülür. Bu hormon idrarda yalnızca kadın hamileyse bulunur. Döllenmiş olan yumurta embriyoya dönüşürken onu çevreleyen hücreler ve sonrasında plasenta hCG üretir.

Gebelik testini adetiniz geciktikten sonra istediğini zaman yapabilirsiniz. Hamile kaldıysanız gebelik testinde 10 gün gibi kısa bir süre içerisinde pozitif sonucu görebilirsiniz. Bununla birlikte idrarda hCG’nin tespit edilip gebelik testinin pozitif sonuç vermesi için hamile kaldıktan sonra 3 hafta geçmesi gerekebilir.

Gebelik testinden güvenilir sonuçlar elde etmek için adetiniz geciktikten sonra en az bir hafta bekleyin. Testi daha önce yaparsanız, hamile olduğunuz halde testten negatif sonuç alabilirsiniz. Testin sonucu negatif çıktıysa ancak hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, testi bir hafta sonra tekrarlayın. Testin yanlış sonuç vermesinden kaçınmak için kullanım talimatlarına ve ürünün son kullanım tarihine dikkat edin.

Hamile olup olmadığınızı öğrenmenizin tek yolu evde yapacağınız testler değildir. Gebelik, kan testiyle de belirlenebilmektedir. Kan testinde hCG’nin kanda olup olmadığına bakılır. Kanda gebelik testi, idrar testinden daha önce pozitif sonuç verebilir, ancak sonucunuzun laboratuvardan gelmesi için birkaç gün beklemeniz gerekebilir.

1 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Gebeliğinizin ilk haftasındayken bir aylık hamile olursunuz. Bebeğiniz henüz bir haftalık olsa da siz gebeliğinizin ilk ayının içindesiniz.

1 Haftalık Gebelikte Bebeğin Büyüklüğü

Gebeliğiniz ilk haftasında aslında gerçekten hamile sayılmasınız. Çünkü kaç haftalık hamile olduğunuz, son adet döneminizin ilk gününden başlanarak hesaplanır. Bu nedenle gebeliğinizin ilk haftası olarak kabul edilen haftadan sonra hamile kalmış olursunuz. Bununla birlikte hamile kalmanızın ilk haftasında vücudunuz hazırlık içerisindedir. Döllenmiş olan yumurta rahme yerleştikten sonra onu beslemek ve barındırmak için rahim kalınlaşmaya başlar. 

Gebeliğinizin ilk haftalarında bebeğinizin büyüklüğü bir çekirdek kadarken 40 hafta gibi kısa bir sürede yaklaşık 50 cm uzunluğa ulaşacaktır. Zaman su gibi akıp geçeceği için sabırlı olmalı ve kendinize en iyi şekilde bakmalısınız. Henüz bebeğinize kavuşmanız için önünüzde yaklaşık 40 hafta bulunuyor. 

1 Haftalık Gebelikte HCG Değeri

Hamile kaldıktan sonra yumurtayı çevreleyen hücreler ve sonrasında plasenta hCG üretir ve salgılamaya başlar. Bununla birlikte hCG seviyelerinin idrarda tespit edilecek kadar yükselmesi için hamile kalmanızın üstünden iki hafta geçmiş olması gerekebilir. HCG seviyeleri hamile kaldıktan sonra 8-11 gün içerisinde kanda tespit edilebilecek kadar artabilir ve ilk trimesterin sonuna kadar hızlı bir şekilde artmaya devam eder.

Hamile olmayan kadınlarda hCG seviyeleri 10 mlU/mL ve daha az olurken gebelik testinde pozitif sonuç görmek için hCG seviyelerinin  25 mlU/mL ve üzerinde olması gerekir.

1 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Gebeliğin ilk haftasında henüz vücutta değişiklikler başlamasa da hayat tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekir. Hatta bu değişiklikleri yapmaya hamile kalmadan önce başlamanız daha iyi olacaktır. Gebeliğe hazırlanıyorsanız alkol, sigara ve yasadışı maddeler tüketmemelisiniz. Ayrıca bazı reçeteli ve reçetesiz ilaçların kullanımını bırakmanız gerekebilir. Bu yüzden hamile kalmayı düşünüyorsanız doktorunuzla konuşarak yapmanız gereken tüm şeyleri öğrenmeniz gerekir.

Gebelikte özellikle vitamin takviyesi almanız önemlidir. Bebekte görülebilecek doğum kusurlarını önlemek için her gün en az 400 mcg folik asit takviyesi almalısınız. Multivitamin alırken içerisinde yeteri kadar kalsiyum, demir ve B12 vitamini olmasına da dikkat etmelisiniz.

Sonuç Olarak

Gebelik belirtileri her kadında farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Gebeliğinizin ilk haftasında lekelenme ve başa ağrısı gibi belirtiler yaşayabileceğiniz gibi hiç belirti yaşamamanız da mümkündür. Bu nedenle belirtileriniz olsun olmasın, hamile olup olmadığınızı belirlemenin en kesin yolu gebelik testi yapmanız olacaktır.