Eğer bir kadınsanız, hayatınızın bir noktasında, biyolojik saatinizin bir anne olmanız için çaldığını illa ki hissedeceksiniz. Ancak bu his karşılıksız çıkarsa ne olacak? Yapılan araştırmalar, 15 ila 44 yaş aralığındaki milyonlarca kadının gebe kalmakta zorluklar yaşadığını gösteriyor ve bunları bir kısmında ise hiç bir şekilde gebelik ortaya çıkmıyor. Dolayısıyla doğal kısırlık tedavilerine bir göz atmak gerekebiliyor.

Dünya çapında kısırlık vakaları artış gösteriyor ve pek çok kişi bunun sebebinin maruz kaldığımız toksinler olduğunu düşünüyor. Toksinler sebebiyle doğurganlık oranları düşüyor ve bu da önemli bir fonksiyonumuzu kaybetmemiz ile sonuçlanıyor.

Peki kısırlık nedir? Temel olarak kısırlık, bir yıl boyunca düzenli, korunmasız cinsel ilişkiye girilmesine rağmen hamile kalamamak olarak tanımlanıyor. İkincil kısırlık ise hamile kalamama veya hamileliği bir veya birden fazla çocuk sahibi olma şeklinde sonlandıramama olarak tanımlanıyor. Kısırlığın sebepleri arasında kötü beslenme, duygusal stres, cinsel hastalıklar, tiroid bozuklukları, candida, hastalıklar, yeme bozuklukları, aşırı egzersiz, obezite ve hormonal problemleri gibi çok sayıda farklı faktör yer alabiliyor.

Pek çok çift zaman içerisinde gebeliği yakalayabilmektedir ancak bu süreci daha kolay hale getirmek ve kesin olmayan kısırlık vakalarında iyileşme sağlayabilmek için denenebilecek yöntemler mevcut.

Doğal Kısırlık Tedavisi

1. Sağlıklı Bir Beslenme Düzeni

Kısırlık tedavisinde en önemli şeylerden bir tanesi doğru beslenmedir. Bu nedenle organik gıdalar, taze balıklar, C vitamini bakımından zengin besinler, folik asit açısından zengin gıdalar, brokoli, lahana ve brüksel lahanası, kabak çekirdeği gibi ürünleri içeren bir beslenme düzeni oluşturmanız, bedeninizin saat gibi çalışması için size yardımcı olacaktır. Böylece kısırlığın beslenme bozuklukları veya eksiklikleri kaynaklı ayağını ortadan kaldırabilirsiniz.

Bunun yanında yüksek yağlı işlenmiş etlerden, tahıllardan, rafine şekerden, alkolden, kafeinden ve uyuşturucu, bağımlılık yapıcı maddelerden de uzak durmalısınız.

2. Doğurganlığı Arttıran Destek Ürünlerinden Alın

Gecesefası otu yağı, hayıt yağı, C vitamini, B kompleks vitaminleri, E vitamini ve progesteron kremi gibi ürünler, östrojen düzeylerinizin ayarlanması konusunda size yardımcı olabilirler ve bu nedenle kısırlık sorununun çözümünde de katkı sağlayabilirler.

3. Stresi Azaltın

Stres düzeyini azaltmayı pek çok kaynakta kısırlığın sebepleri arasında son sıralarda göreceksinizdir ancak aslında doğal kısırlık tedavisinin önemli bir parçasıdır. Günümüz dünyasında yüksek stres ile yaşamaya alıştığımız için onun sağlık üzerindeki etkilerini yeterince gözlemlemiyoruz. Halbuki özellikle doğurganlık konusunda ve genel sağlık düzeyi bakımından çok etkili olduğunu bilmek gerekiyor.
Araştırmalar stresin doğurganlığı doğrudan etkilediğini ve bu nedenle kısırlık üzerinde etkili olduğunu gösteriyorlar. Stresli durumlarda ortaya çıkan alfa-emilaz adlı enzimin gebelik ihtimalini %29’a varan oranlarda düşürebildiği görülmüştür.
Dolayısıyla hayatınızda stres kaynağı olan faktörleri bir bir ortadan kaldırmanız gerekli. Eğer bunu ortadan kaldıramıyorsanız, stres yönetimi ile bu stresin size verdiği etkiyi azaltmalısınız. Stres altında artan kortizol düzeyleri, kısırlığın yanında diğer fizyolojik ve mental problemlerin de ortaya çıkmasına sebep oluyorlar.

4. Daha Fazla Uyuyun

Kısırlığı iyileştirmede stresin yanında iyi bir uyku düzeni tutturmak da çok önemli. 30-60 yaş aralğındaki kadınların çalışma günlerinde sadece 6 saat 41 dakikalık uyku uyudukları bulunmuştur ve bu da yetersiz uyumanın gebe kalma üzerindeki etkileri hususunda oldukça belirleyici bir bilgi.

Peki uyku neden bu kadar önemli? Bunun sebepleri arasında en önemlisi, uykunun hormonal sistem üzerindeki düzenleyici etkileri. Yeterince uyumayanlar maalesef ovülasyon takvimlerinde düzensizlikler yaşıyorlar ve gözleriniz yeterince kapalı kalmazsa leptin düzeyleri de düştüğünden yumurtlama düzeni gene bozuluyor. Uykusuzluk sorunu yaşayanların stres düzeylerinin yüksek olması da yine gebeliğe hiç yardımcı olmuyor.
Her gece sekiz saatten fazla uyku uyumalı ve gün içerisinde sevdiğiniz şeyleri yapmak için çaba da göstermelisiniz.

5. Hormonları Dengelemek İçin Egzersiz

Bazıları egzersiz yaptıkları anda hormonlarının değişim gösterdiğini fark edeceklerdir. Egzersiz sayesinde ruh haliniz iyileşir, daha iyi uyursunuz ve hatta cinsel isteğinizde artış meydana gelir. Bunların temel sebebi ise hormon düzeylerindeki değişimdir çünkü serotonin adlı iyi hissettiren hormon spor sırasında zirve yapar.

Bedenlerimiz her gün sağlıklı beslenme ve aktif şekilde hareket edecek şekilde varolmuşlardır ancak modern hayatta bunların ikisini de pek yapmıyoruz.

6. Doğurganlık İçin Kiropraktik Bakım

Kiropraktörler tüm vücut sağlığının korunması için çalışmalar yapıyorlar ve özellikle omurlardaki duruş bozukluklarını düzelterek sinir uçlarının rahatsızlık duymalarına engel oluyorlar. Sinirlerdeki problemlerin nörolojik sinyalleri engelleyebilmeleri nedeniyle kısırlık sebebi olabildikleri biliniyor. Dolayısıyla omurganızın duruşunu bir kiropraktöre başvurarak düzeltebilirsiniz.

7. Öz Yağlar

Sarı papatya, kekik ve ylang ylang öz yağları, hormonları dengeleyici etkilere sahip olduklarından dolayı doğurganlığın artmasına yardımcı olabiliyorlar. Erkeklerde ise sandal ağacı yağı ve kekik yağı bu konuda oldukça etkili.

Kısırlığın Temel Sinyalleri

  • Hamile kalmakta zorluk
  • 35 günden uzun veya 21 günden kısa adet döngüsü
  • Düzensiz adet görme
  • Erkeklerde cinsel bozukluklar ve tüylenme bozuklukları
  • Kadın kısırlığında genellikle yeterince semptom ortaya çıkmadığı için çiftler kısırlığı ancak çocuk yapmak istediklerinde farkediyorlar.