Kilo vermek ve fazlalıklarımızdan kurtulmak çoğumuzun en büyük hayalleri arasında yer alıyor ancak bu kaybettiğimiz yağlar nereye gidiyorlar dersiniz?

Yağ yakma sürecinde yağlarımız, karmaşık biyokimyasal süreçler neticesinde gerçekten yakılıyorlar. Ancak kütlenin ortadan yok olması mümkün olmadığına göre, trigliseritleri oluşturan bu atomların bir yere gitmiş olmaları mecburi denilebilir.

Avustralyalı eski fizikçi Ruben Meerman, son dönemlerde 15 kilo vermiş ve tüm yağların nereye gittiğini merak etmeye başlamış.
Bu nedenle Andrew Brown adlı bir yağ araştırmacısı ile ekip oluşturmuş ve bu konuda araştırmalara başlamış. Elbette araştırmanın sonuçları ortaya çıkmış ve sizlerle bu sonuçları paylaşacağız.
Bir molekül trigliserit yani vücudumuzdaki temel olan yağ yakıldığı zaman ortaya çıkan kimyasal formül ile başlamak doğru olacaktır.

C55H104O6+78O2 –> 55CO2+52H2O+enerji

Eğer kimya derslerinizden birazını hatırlıyorsanız, bu kimyasal reaksiyonun sonucunda yağların karbondioksit, su ve enerjiye dönüştüğünü kolayca görebilirsiniz.

10 kiloluk yağı yakabilmek için 29 kilogram oksijen almanız gerekiyor ve bunun sonucunda 28 kilo karbondioksit ve 11 kilo su ortaya çıkartıyorsunuz.

Bu sonuçlar diğer bilimadamlarının çalışmalarını temel alıyorlar ve iki araştırmacımız ise yağ yakım sürecinin sonunda %84 oranında karbondioksite karşın %16 oranında su ortaya çıktığını belirtiyorlar.

Karbondioksit atmosferde yaygın bulunan bir gaz ve yağ kaybettiğimiz zaman bu yağı temel olarak karbondioksit formunda nefesimizle kaybediyoruz. Saldığımız bu karbondioksit ise bitkiler tarafından kullanılıyor ve aynı zamanda küresel ısınmaya da az da olsa katkı sağlıyor.

Yani ne kadar karbondioksit salarsak o kadar çok kilo veriyoruz denilebilir ve özellikle koşma gibi etkinlikler ile bu süreç daha da hızlanıyor.

Yağ metabolizması sonucunda az da olsa su üretiliyor ve bu su idrar, terleme ve diğer vücut sıvıları vasıtasıyla atılıyor.

Pek çok kişi yağın dışkı ile atıldığını yahut kasa dönüştüğünü düşünüyor ancak uzmanlar bunun doğru olmadığını belirtiyorlar.

Elbette kilo verme sürecinde doğru çalışmalar ile yağların yerini kasların alması sağlanıyor ancak bu yağların doğrudan kasa dönüşmesi ile değil, kasların ayrı bir şekilde geliştirilmesi ile gerçekleşiyor.