Tüm gebelik testleri, vücudunuzdaki gebelik hormonunun insan koryonik gonadotropini (hCG) miktarını ölçer. Evde hamilelik testleri idrarda hCG varlığını tespit eder.

Bazı gebelik testleri diğerlerinden daha duyarlıdır. Daha hassas testler, hCG seviyesinin düşüklüğünü, periyodunuzun başlamasından dört gün önce, veya gebe kaldıktan yedi gün sonra algılayabilir. Gebelik testinin duyarlılığı paket üzerinde mIU / ml (mililitrede milli uluslararası birimi) olarak tanımlanmaktadır. Genellikle, gebelik testleri 10mIU / ml’den 40 mlU / ml’ye kadar hassaslık aralığındadır. Numara ne kadar düşük olursa test daha duyarlı olur ve daha erken gebelik tespit edebilir.

Yine de, her gebelik farklıdır. Adet gecikmesinden sonra gebelik testi yaparsanız en doğru sonucu elde edersiniz. Hassas testler yaparsanız çok erken test ederseniz, idrardaki hCG miktarı algılayacak kadar yüksek olmayabilir.  Olumsuz bir sonuç aldıysanız, ancak hala adet olmamışsanız üç gün içinde tekrar test yapın. Hamileyseniz, o zamana kadar hormon seviyeleri test tarafından alınacak kadar yüksek olabilir.

Bir kan testi hCG’yi de tespit edebilir. Kan testleri idrar testlerinden daha duyarlıdır ve ovülasyon sonrası yaklaşık altı gün ila sekiz gün arasında gebelik tespit edebilir. Bununla birlikte, doktorunuz, döneminiz bittikten sonra ve yalnızca bir tıbbi ihtiyaç olduğunda hamilelik için kan testi önermez. Bu koşullar altında, testler erken bir gebelik değerlendirme biriminde yapılır.

Hamilelik testleri nasıl çalışır?

Gebelik testi idrarda gebelik hormonu hCG’yi (insan koryonik gonadotropin) tespit eder. Gebelik geliştikçe bu hormon seviyeleri de artar. Gebeliklerden iki hafta sonra, çoğu kadın vücudu, tanımlamak için bir test için yeterli miktarda bu hormonu üretmiş olur.

Erken gebelik belirtileri

  • Hassas göğüsler
  • Bitkinlik hissi (ve belki biraz huysuz)
  • Mide krampları veya karnınızdaki tuhaf hisler
  • Bulantı ve kusma
  • Artan bir koku duyusu
  • Aşermek
  • Ağzında bir metalik tat
  • Her zamankinden daha fazla tuvalete çıkmak
  • Vajinal akıntıda artış
  • Kabızlık

Gebelik belirtileri yazımızda detaylı bilgi verilmekte.

Hamileyseniz, bu belirtilerin bir kısmını veya tamamını yaşayabilirsiniz.

Gebelik testi adet gecikmesinden bir hafta sonra yapılmalı!

Gebeliğin ilk ve en güvenilir belirtilerinden biri, gecikmiş adet dönemidir. Birçok kadının 28 günlük menstrüel döngüsü vardır. Son döneminizden bu yana geçen süre bir aydan fazla ise test yapmayı düşünmelisiniz. Stresiniz, diyetiniz veya bazı tıbbi durumlardan dolayı döneminizin bazen gecikebileceği de unutulmamalıdır.

Hamilelikten şüpheleniyorsanız akıntınıza dikkat edin. Yumurta, implantasyon sırasında uterin astarın içine daha derin gömülürken, erken dönemlerde hafif kanama veya lekelenme görülür. Renk, doku veya kan miktarındaki herhangi bir farkı not edin. Kanama ve olumlu sonuç aldığınız hamilelik testiniz varsa doktorunuzla görüşün.

Göğüslerinizde hassasiyet hissediyor musunuz?

Gebelik döneminde giderek daha fazla östrojen ve progesteron üretirken, bu hormonlar bebeğinizin büyümesini desteklemek için vücudunuzda değişiklikler yapmaya başlar. Göğüsleriniz artan kan akımı nedeniyle hassas hissedebilir ve daha büyük görünebilir.  Birçok kadın aynı zamanda dönemlerine kadar geçen süre içinde meme rahatsızlığı yaşadığından, bu belirti her zaman hamileliğin göstergesi değildir.

Kramplar ve ağrılı göğüslerin yanı sıra, erken gebelik belirtileri arasında:

  • Mide bulantısı
  • İştah artışı ya da iştah kesilmesi
  • Yorgunluk
  • Sık idrara çıkma

Bu belirtiler kesin olarak gebelik belirtisi değildir ancak gebeliğe işaret edebilen semptomlardır. Gebeliğin kesinlik kazanması için mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir.

Ancak şayet gebeyseniz, gebelik haftaları ilerledikçe hCG düzeyleriniz ilk trimesterde bile geç olmadan bu semptomlar daha da güçleşebilir.

Evde gebelik testi nasıl yapılır?

Evdeki hamilelik testleri, idrarda insan koryonik gonadotropin (hCG) adı verilen bir hormon varlığını tespit ederek hamile olup olmadığınızı söyleyebilir. Bu hormon plasentaya dönüşecek hücreler tarafından üretilir. Döllenmiş yumurta döllenmeden sonraki altı gün gibi erken bir aşamada rahim dokusuna yerleşmeye başladığında kan dolaşıma girer.

Vücudunuzdaki hCG miktarı önümüzdeki birkaç hafta içinde hızla artıyor ve genellikle iki günde bir iki katına çıkıyor. Bir test, idrarda bulunan hormonu saptadığında size olumlu bir sonuç verecektir.   Çoğu evde yapılan gebelik testleri, adet gecikmesinden bir hafta sonra yapıldığında %95 doğru sonuç vermektedir.

Evde hamilelik testini nasıl yaparım?

Önce, paket üzerindeki son kullanma tarihini kontrol edin. Testi banyo gibi nemli ya da sıcak alanlarda saklamanız durumunda, bozulmuş olabilir. Şayet tarihi geçmiş ise, testi atmak ve yenisi almak daha iyidir.

En iyi sonuçları elde etmek için idrarınız en yoğunlaştığı sabah saatlerinde testi yapın. Farklı markalara göre değişiklik gösterdikleri için talimatları dikkatlice okuyun. Bazıları bir bardaktan idrarınızı almanızı ve daha sonra test kuyusuna küçük bir numune koymak için verilen damlalık kullanmanızı gerektirir. Bazı testlerde ise doğrudan test cihazına idrar yapmanız gerekebilir.

Test, sonuçların nasıl göründükleri konusunda da değişiklik gösterir. Örneğin, bazıları test şeridinde pembe veya mavi çizgiler gösterirken, diğerleri bir pencerede kırmızı artı veya eksi işareti gösterir. “Dijital” testler, hamile olup olmadığınızı kelimelerle söyler. Çoğu, testin geçerli olup olmadığını gösteren bir kontrol göstergesine (genellikle ikinci bir çizgi veya sembol) sahiptir.

Sonuçları görmek 10 dakika kadar sürebilir. Kontrol lambası düzgün gösterilmiyorsa, test hatalı olabilir. Bu durumda testi farklı bir gebelik testi ile tekrarlamalısınız.

Hatalı olumlu bir sonuç almak mümkün müdür?

Yanlış pozitiflikler nadirdir, ancak bazı durumlarda ortaya çıkabilir:

  • Geçtiğimiz sekiz haftada düşük yapmışsanız veya hamileliğiniz kürtajla sona ermişse veya molar gebelik yaşıyorsanız gebelik olmasa bile pozitif sonuç meydana gelebilir,
  • HCG içeren bir doğurganlık ilacı kullanıyorsanız,
  • HCG salgılayan bir tümör gibi nadir bir tıbbi durumunuz varsa,
  • Süresi dolmuş veya hatalı bir test kiti kullanıyorsanız.

Not: Ektopik gebelik genellikle pozitif bir gebelik testi ile sonuçlanır, ancak bazen düşük hCG hormonu seviyeleri nedeniyle negatiftir. Bir gebelik testinden ne sonuç alırsanız yapın, aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınızı arayın:

  • Baş dönmesi veya baygın hissetmek
  • Karın ağrısı (özellikle karnınızda veya pelbisinizin bir tarafında keskin veya bıçaklanan ağrı)
  • Anormal kanama