Kendinizi bu yazıyı okurken bulduysanız, muhtemelen son zamanlarda aşırı bir cinsel istek hissediyorsunuz. Veya neden kendinizi bildiniz bileli yüksek libidoya sahip olduğunuzu merak etmiş olabilirsiniz.

Öncelikle insanların cinsel isteklerinin birbirinden farklı olabileceğini ve “normal” bir isteğin ne kadar olması gerektiğini söylemek mümkün değildir. Önemli olan sizin için normal olanın ne olduğudur. Bazı insanlar sekse hiç ilgi göstermez ve bu tamamen normaldir. Bazıları ise haftada birkaç kez seks yapmak ister. Bu da normaldir.

Hatta cinsel istek hayatın farklı aşamalarında değişiklik gösterebilir. Ayın belli bir dönemi veya hayatınızın belli bir aşamasında kendinizi çok istekli hissedebilirsiniz. Başka bir zaman ise libidonuz dibe vurabilir. Bunların hepsi normaldir. Libidoda iniş çıkışlar olmasını normal karşılamalısınız. Bu nedenle kendinizi aşırı istekli ya da isteksiz hissettiğiniz dönemlerde endişelenmemeye çalışmalısınız.

Bununla birlikte bazı sorularınıza cevap bulmanız mümkün olabilir. Şu anda neden aşırı cinsel istek duyuyorsunuz? Neden arkadaşlarınıza ya da partnerinize göre daha fazla cinsel isteğe sahipsiniz?

Cinsel İsteği Etkileyen Faktörler

Daha İyi Bir Cinsel Yaşam için En İyi Karın Egzersizleri

Cinsel istek ya da libido; biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörlerden etkilenebilir. Cinsel isteği tetikleyen tüm faktörleri sıralamak mümkün olmasa da bunlar genelde biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörlerin birine ya da daha fazlasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Biyolojik faktörler

Seksle daha fazla ilgilenmenize neden olan biyolojik nedenler genelde vücudunuzdaki östrojen ve testosteron seviyeleriyle ilişkilidir.

Kadınlar, adet döngülerinin belli bir döneminde daha fazla cinsel istek duyabilirler. Pek çok kadın yumurtlama sırasında kendisini daha istekli hisseder. Bunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte hormonların etkili olduğu düşünülmektedir. Örneğin, sabit düzeyde sentetik hormon salgılayan bir doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, cinsel isteğinizde bu tarz bir artış yaşamıyor olabilirsiniz.

Bazı kadınlar ise adet döneminde seks yapmaktan zevk alır ve bu dönemde cinsel isteğinde artış hisseder. Benzer şekilde hamilelik ve emzirme gibi dönemler de hormonlarda dalgalanmalara neden olarak kendinizi normalden daha fazla ya da daha az istekli hissetmenize neden olabilir.

Kadınlar gibi erkeklerde de hormon seviyelerine bağlı olarak daha yüksek veya daha düşük cinsel istek görülebilir. Araştırmalara göre testosteron 40 yaşından sonra her yıl yüzde 1’lik düşüş göstermeye başlamaktadır. Testosteron azaldıkça muhtemelen cinsel isteğiniz de azalacaktır. Yaşlanmanın yanı sıra bazı sağlık sorunları ile yaralanmalar da testosteron üretimini ve dolayısıyla libidoyu etkileyebilir.

Cinsel isteğin fazla olmasının bir diğer nedeni egzersiz olabilir. Egzersiz, kişinin enerji seviyesini arttıran hormonların salgılanmasına neden olur. Ayrıca fiziksel olarak formda olan kişiler daha yüksek seviyelerde cinsel istek, uyarılma ve orgazm yaşayabilir.

Psikolojik faktörler

Psikoloji, cinsel istek açısından biyolojiden daha güçlü bir faktördür. Seks için “havamda değilim” diyen birini düşünün. Seks, çok yakın olmayı gerektiren bir aktivite olduğu için seks yapacağınız zaman duygularınızın ve stres seviyelerinizin uygun olması gerekir. Bazı insanlar stres, kaygı ve depresyon gibi sorunlarda cinsel istekte ciddi bir azalma yaşarken bazılarında iste cinsel istekte artış görülebilir.

Aşırı stres ile depresyon genelde cinsel isteği arttırmaktan çok azaltmaya neden olmakla birlikte kimi insanlar yaşadıkları psikolojik mücadeleye daha fazla seks isteyerek tepki verir. Cinsel isteğin her iki şekilde görülebilmesi, kendinizi ve strese nasıl tepki verdiğinizi anlamanız açısından önemlidir. Seksi, başa çıkma mekanizması olarak kullanıyor olabilirsiniz. Ayrıca bazı zamanlarda “iyi stres” denilen olguyu da yaşıyor olabilirsiniz. Yeni bir eve taşındığınızda, yeni bir işe başladığınızda ya da tatile çıktığınızda yaşadığınız, iyi stres olabilir. İyi stres, heyecan yaratır ve cinsel isteğin artmasına neden olabilir.

Hayatınızda mutlu olduğunuz zamanlarda da daha yüksek bir cinsel isteğe sahip olabilirsiniz. Seks genelde partnerimizle bağlantı kurmamızın en önemli yoludur. Bu yüzden çok heyecanlı ve sevgi doluyken cinsel isteğiniz çok yüksek olabilir. Veya partnerinizin çok romantik bir şey yapması, cinsel isteğinizin artmasına neden olabilir.

Sosyal faktörler

Son olarak şu anda ilişkinize bağlı olarak yüksek bir cinsel isteğe sahip olabilirsiniz. Seks yapmayı seven pek çok insan ilişkilerinde birbirlerine doyamadıkları “balayı evresini” deneyimlemiştir. Bu dönemde kendinizi fazla istekli hissetmeniz ve daha fazla seks yapmanız normaldir.

İlişki iyi gidiyorsa bu da isteğinizin artmasına neden olabilir. Ancak ilişkinizde çok fazla çatışmalar ve sorunlar varsa isteğiniz azalabilir.

Kendinizi neden istekli hissettiğinizi düşünürken olaylara geniş bir açıdan bakmalısınız. Aşırı cinsel istekte bazen faktörlerden biri daha güçlüdür, bazen iki ya da daha fazla faktör birbirini geçersiz kılar, bazense hepsi uyumlu hale gelerek kendinizi aşırı istekli hissetmenize neden olabilir.

Normalde libidonuz yüksekse arada iniş çıkışlar yaşayabilir, ancak genel olarak daha fazla seks isteyebilirsiniz. Bunun bir sorun olmadığını anlamalısınız. Yüksek cinsel isteğiniz nedeniyle kendinizi kötü hissediyorsanız, bunun nedeni sizi utandıran birinden kaynaklanıyor olabilir.

İnsanlar genelde partnerleriyle libidoları uyuşmadığında sorun yaşıyor. Bazen yüksek cinsel isteğe sahip partner, düşük cinsel isteği nedeniyle seks istemeyen partnerinde bir sorun olabiliyor. Veya partnerler birbirlerini suçlamaya başlayabiliyor.

Partnerler Arasında Cinsel Uyum Nasıl Sağlanır?

Partnerinizle aranızda cinsel uyum sorunu varsa öncelikle uzlaşma sağlamaya çalışmalısınız. Bununla birlikte pek çoğumuz cinsel arzularımızı dile getirmekte zorlanırız. Bunları dile getirmek yerine genelde bastırma eğiliminde oluruz. Partnerinizle libidolarınız farklıysa ve iletişim kurmakta zorlanıyorsanız, seks terapistine gidebilirsiniz. Bu sayede utancınızdan kurtulabilir ve ilişkinizde daha fazla zevk almanın yollarını bulabilirsiniz.

Seks terapistine gitmenin yanı sıra seks planlaması yapabilirsiniz. Bu planlamayı her ili partnerin de kendisini rahat hissedeceği bir sıklıkta yaparak beklenti ve heyecan duyguları oluşturabilirsiniz. Partnerlerden birinin seks isteği duymamasının nedenlerinden bir tanesi genelde uyarılmak için daha fazla ön sevişmeye ihtiyaç duymasıdır. Ön sevişmeyi, birkaç gün boyunca gerçekleşen ve partnerinizle daha fazla fiziksel temas için flört etmeyi içeren bir süreç olarak düşünebilirsiniz.

Birlikte ya da tek başınıza mastürbasyon yapmak da çözüm olabilir. Burada en önemli şey, iletişim kurmaktır. Partnerinizle seksle ilgili konularda iletişim kuramıyorsanız, seks hayatınızı ilişkiniz için ideal hale getirecek deneyimler yaşayacağınız bir duruma getirmek için seks terapistine başvurmalısınız.

Partnerinizle cinsel istekleriniz farklı olsa bile ilişkinizde mutluluğu bulabilirsiniz. Önemli olan var olan sorunları konuşmak ve bunları çözmek için harekete geçmek olacaktır.

Cinsel İsteğin Aşırı Olması Mümkün mü?

Seks bağımlılığı, uzmanların üzerinde görüş birliğine varamadıkları bir konudur. Ancak genel olarak cinsel isteğiniz yaşamınızı devam ettirmenizin önüne geçmiyorsa seks bağımlısı değilsiniz. Yalnızca seksi çok seviyorsunuz. Bunda utanmanızı gerektiren bir şey yok.

Bazı insanların libidolarının neden daha yüksek olduğu bilinmemekle birlikte bazı insanların uyarılmaya karşı daha duyarlı oldukları biliniyor. Uyarılmaya daha duyarlı olmak ise kolay tahrik olmaya ve daha fazla seks istemeye yol açıyor.

Cinsel İstek Nasıl Azaltılır?

Cinsel isteğinizi azaltmak istiyorsanız, öncelikle kendinize bunu neden yapmak istediğinizi sormalısınız. Cinsel isteğiniz sizin için gerçekten bir sorun mu yaratıyor yoksa bundan utanç mı duyuyorsunuz? Bir partneriniz ya da arkadaşınız çok fazla seks istediğinizi söyleyerek sizi eleştirmiş olabilir veya daha düşük libidosu olan biriyle karşılaştığınızda kendi libidonuzun çok yüksek olduğunu düşünmüş olabilirsiniz.

Cinsel isteğinize odaklanmak yerine sizi rahatsız eden şeye odaklanmalısınız. Cinsel isteği fazla olan insanlar genelde kaygı belirtileri veya başka ruh sağlığı sorunları yaşadıklarında ya da güvenli olmayan seks aktivitelerine giriştiklerinde libidolarını düşürmeye çalışır.

Cinsel isteğiniz nedeniyle günlük hayatınızda sıkıntılar yaşıyorsanız, libidonuzda bir sorun olup olmadığını, sorun varsa bunun nedenlerini ve başa çıkmak için neler yapabileceğinizi anlamak için seks terapistine başvurmalısınız.

Ne Zaman Yardım Almak Gerekir?

Cinsel isteğiniz ya da yaşamınız nedeniyle sorun hisseden herkes, seks terapistine başvurmalıdır. Bunun sizin için doğru adım olup olmadığını merak ediyorsanız, şunları yaşayıp yaşamadığınıza bakabilirsiniz:

  • Sahip olduğunuz paradan fazlasını seksle ilgili aktivitelere harcıyorsanız,
  • İlişkinizdeki tartışmaların esas nedeni seks ise,
  • Seksin hayatınızda başka olumsuz sonuçları varsa (işten kovulmak ya da arkadaşlarınızı kaybetmek gibi),

Bir uzmana başvurmanız gerekir.

Cinsel isteği nedeniyle olumsuz durumlar yaşayan ve dürtülerini kontrol etmekte zorlanan herkes seks terapistine başvurmalıdır. Bu sayede sağlıklı bir cinsellik için plan oluşturabilirsiniz. Cinsel isteğinizle ilgili sorularınız ve endişelerinizde size yardımcı olacak en iyi kişi, seks terapisti olacaktır.