Aynada kendinize baktığınızda pırıl pırıl ışıldayan bir cilt görüyorsanız, kesinlikle sağlıklı beslenip yediğiniz, içtiğinizdendir. Kırışıklıkları gidermek, cildinizi temizlemek istiyorsanız öncelikle sağlıklı beslenmeniz gerekiyor. Ciltteki kızarıklıklar, tahrişler, şişlikler ve çok daha fazla cilt sorununu önlemenin, var olan cilt sorunlarını da tedavi etmenin yolu sağlıklı beslenmekten geçiyor. İşte bu “sağlıklı beslenme” kavramının içini dolduran cilt dostu, süper besinleri biraz tanıyalım!

1. Zerdeçal

Zerdeçal, güçlü antioksidan olan fitokimyasal kaynağıdır. Antioksidanlar; cildin yaşlanmasına, kırışmasına, şişmesine, ödem oluşmasına, iltihaplanmalara neden olan serbest radikallerle savaşır. Zerdeçali beslenme sepetimize ekleyerek cildin canlı, parlak görünmesini sağlamak mümkün. Bundan sonra zerdeçal tozunu; latteye, smoothieye, omlete, karışık salatalara serpiştirmeyi unutmuyoruz.

2. Yumurta

Yumurta, bir değil birçok açıdan sağlık deposudur. Ancak zengin çinko içeriği dolayısıyla cildin parlak olmasına, canlılığını korumasına yardım eder. Çinko, cildin yağ dengesini kontrol eder, cilt deformasyonlarını en aza indirir. Cildinizin dinç, sıkı ve genç kalmasını sağlayan kolajen oluşumunda da çinko alımı çok önemlidir. Kahvaltı ya da öğle yemeği hiç fark etmez, yumurtayı haşlayın, omlet yapın, sotelediğiniz ıspanağın üzerine kırın. Ama mutlaka yumurta tüketin.

3. Matcha

Benden size tavsiye: Matcha’yı sevin! Matcha, cildi deforme eden ve iltihap oluşumuna sebep olan mikroplarla savaşarak cildin gençleşmesi, canlanmasını sağlar. Cildinizde hidrasyon doğru şekilde gerçekleşirse, hücre döngüsü gelişir, cilt tonu iyileşir, cilt canlılığını korur. Bu sayede hücrelerin de canlılığı korunur. Eğer “matcha çayı bana göre değil” diyorsanız, yeşil çay ya da sadece limonlu ılık su için.

4. Somon

Çok basit, açık ve net bir şekilde söylüyorum: pırıl pırıl parlayan bir cilt istiyorsanız, somon sizin için süper besindir. Kırışıksız, canlı, parlak bir cilt için Omega 3 yağ asitlerine ihtiyacımız var. Omega 3 yağ asitleri; cildin kırışmasını, iltihaplanmayı önler, cildi yumuşatır, canlandırır, gençleştirir. Omega 3, kolajen bozulmalarını da önler. Aynı zamanda cildin daha temizliğini, parlaklığını ve canlılığını koruması için Omega 3’e ihtiyacımız var. Somon balığını isterseniz fırında pişirin, ana yemek olarak tüketin, isterseniz de salatanıza ekleyin. Ama mutlaka haftada 2-3 kez somon tüketmeye çalışın.

5. Mantar

Mantar, B vitamini açısından zengin bir besindir. B vitamini de, cilt hücrelerini güneşin zararlı etkilerinden korumakta önemli bir role sahiptir. Bununla birlikte mantarın içindeki selenyum da, cildi nemlendirmeye, dinç tutmaya yardımcı oluyor. İşte bu yüzden salatalara, çorbalara, kahvaltılarınıza mantar eklemeyi unutmayın.

6. Enginar

Enginar, güçlü antioksidanlar olarak görev yapan fitokimyasallar içeriyor. Bu fitokimyasallar da ciltte tahriş, kızarıklık, iltihaplanma oluşumunu engeller. Enginarı kavurun, haşlayın, salatalarınıza, yemeklerinize ekleyin.

7. Avokado

Cilt bakım maskelerinde, kremlerinde avokado kullanılmasının elbette, önemli bir sebebi var. Avokado; yüksek oranda lif, protein, magnezyum, B6, E, K vitaminleri ile birlikte bol miktarda da biyotin var. Saçlarınız, tırnaklarınız kolayca kırılıyorsa, cildiniz kuruyorsa biyotin eksikliğinden kaynaklanıyordur. Diğer pek çok meyveden, sebzeden farklı olarak, zengin olarak avokado, ciltteki tahriş ve kızarıklıkları önlemekte çok başarılı olan Omega 9 yağlarını bolca içeriyor.

8. Tatlı patates

Cildimizin yüksek oranda A vitamini ve beta-karotene ihtiyaç duyuyor. Vücudumuz beta-karoten aldığında cildimizin, saçımızın, dişlerimizin sağlıklı olması için çalışan aktif vitamin A’ya dönüşüyor. Beta karoten bakımından zengin olan Tatlı Patatesi tükettiğimizde cildin hem sağlıklı hem de daha bronz olmasını sağlayabiliriz.

9. Mandalina

A ve C vitaminleri cildinizde sivilce ve akne oluşumunu önleyici ve ciltte hücre yenilenmesini hızlandırıcı özelliktedir. A ve C vitaminleri bakımından zengin olan mandalina yediğimizde, cildimiz esnekliğini, canlılığını koruyacak, kırışık ve yaşlanma etkileri de azalacaktır.