Herkese merhaba! Yaz ayları geldi, hepimize de saçlarımızın uzaması ve ışıldaması derdi geldi. Saçlarımla ilgili sizden çok soru gelmiş. Saçlarımızın canlı olması, kolay uzaması, dökülmeleri engellemek için neler yapabileceğimizi merak etmişsiniz. Elbette, aromaterapiden faydalanabiliriz. Bu yazıda, sizlere saçlarımız için en faydalı aromaterapi yağlarından bahsedeceğim. Hadi başlayalım!

Yağlar Neden Önemli?

Yağlar, bizim için çok önemli. Çünkü, vücudumuzda bizim için en kıymetli şey, yağ. Hücrelerimiz yağdan besleniyor. Bu nedenle, ağız yoluyla bile bitkisel yağları almamız çok kıymetli. Aynı zamanda, cilt ve saç sağlığı, aslında içeriden başlıyor.

Cildi içeriden beslememiz gerekiyor. Bitkisel yağlarla zengin bir diyet önemli. Soğuk presle üretilmiş tatlı badem yağı, kayısı çekirdeği yağı, kuşburnu çekirdeği yağı gibi yağları yemeklerinizde, smoothie’lerinizde, salatalarınızda kullanmanızı öneriyorum.

Neden? Çünkü, vücudumuz için en kıymetli oligo elementleri içeriyorlar. Yağ asitlerini içeriyorlar. Bu bitkisel yağlarca zengin beslendiğimizde; cildimizin ışıltısına ışıltı katıyor, kolajen ve elastin dokularımızı kuvvetlendiriyor, saçlarımızın da sağlıklı, kolay kırılmayan, dökülmeyen, uzayan saçlar olmasını sağlıyor. Aynı zamanda, tırnaklar için de çok gerekli. Her öğüne 1 tatlı kaşığı eklediğinizde herhangi bir sorun olmaz.

Denize gideceğiz, havuza gideceğiz, saçlarımız deniz ve havuzdan kolay etkilendiği için, boya ve balyaj gibi işlemlerden çok etkilenmesin, saçlarımız deniz kenarında bile canlılığını korusun derseniz, bu kokusuz baz yağlardan faydalanabilirsiniz.

Aromaterapide iki tane yağ kullanıyoruz; bir tanesi uçucu yağlar (aromatik bitkilerden elde ediliyor), diğeri de baz yağlar.

Güneş Sonrası İçin En Önemli Yağlar

  • Tatlı Badem Yağı

Tatlı badem yağı ve kayısı çekirdeği yağını zaten biliyorsunuz, bunlar çok yumuşak. Oleik asit dediğimiz, zeytinyağında olan muazzam bir yağ asidi. Onarıcı, sert dokuyu yumuşatıcı etkiye sahip. “Norveç’li denizcilerin formülü” diyorlar ya, işte onlar da çok yoğun olarak tatlı badem yağı kullanıyorlar.

Tatlı badem yağı, sürdüğünüz yerde ince bir nem tabakası oluşturur. Cildi besler, kurumuş cildi onarır, kendi kendini onarmasına izin verir. Bu nedenle, her yerde kullanabilirsiniz.

  • Yaşlanmakta olan cildiniz için
  • Güneşlendikten sonra cildi yumuşatmak, yatıştırmak ve güneşin zararlı etkilerine karşı cildi onarmak için
  • Saçları parlatmak, beslemek için
  • Saçların kaliteli bir şekilde uzamasını sağlamak için
  • Avokado Yağı

Avokado meyvesinden elde ediliyor, çok yoğun bir ürün, koyu yeşil renkte. Yağ oranı çok yüksek. Bu nedenle; çok kuru, yıkandıktan sonra aşırı kuruyan, mat, cansız görünümlü saçlarınıza yapacağınız saç serumu formülünde mutlaka avokado yağını kullanmanızı öneririm. Avokado yağının içinde de çok yüksek oranda oleik asit var. Bu yağ asitleri, saçımıza girdiği anda onu besliyor, keratin dokusunu onarıyor, saçları dinginleştiriyor. O mat ve cansız görüntünün yerine, parlak, canlı ve hacimlenen saçlar yapıyor.

  • Kantaron Yağı

Cilt bakımı için çok sık kullanıyoruz.

  • Nar Çekirdeği Yağı

Antioksidan özellikli, muazzam bir yağ. Güneş sonrası bakım ürünü için önerebilirim.

  • Susam Yağı
  • Ceviz Yağı

Ceviz yağını da mutlaka saç ürünlerinizde kullanmanızı öneririm. Kara ceviz yağı olması gerekiyor.

  • Jojoba Yağı

Bu yağlar, saçın üzerinde ince bir film tabakası oluşturuyor. Saçlarınız çok fazla işlem gördüyse, uçları kırık, kolay kırılmaya meyilliyse, her yıkama sonrası aşırı kabarıyorsa, mat ve cansız görünüyorsa, bütün bu yağlar saç ürünleriniz için ideal. Ben her zaman, bu yağlarla eşit miktarda karışım olarak öneriyorum.

Saçınız çok kolay yağlanan bir saçsa, avokado gibi yağlı bir yağı saç serumu formülünde kullanmanızı çok önermem. Onun yerine, jojoba gibi kolay emilen bir yağı kullanmanızı öneririm.

Saç Bakım Yağı Formülü

Bütün bu yağları eşit miktarda kullanarak karıştırabilirsiniz. Hepsinden 2 çorba kaşığı yeterli olacaktır:

  • 2 çorba kaşığı tatlı badem yağı
  • 2 çorba kaşığı susam yağı
  • 2 çorba kaşığı ceviz yağı

Eşit miktarda karıştırıp koyu renk bir şişenin içine koyun. Koyu renk bir şişe kullanmanız çok önemli. Çünkü, koyu renk, içindeki yağı güneşin zararlı ışınlarından korur. Böylece, çabuk bozulmasını engelliyor.

Bu karışım, yağlı ve normal saçlar içindir. Güzel kokmasını isterseniz, içerisine:

  • 10 damla tatlı portakal yağı
  • 10 damla limon öz yağı

damlatarak, turunçgiller kokulu güzel bir saç serumu hazırlayabilirsiniz.

Çok ince telli, cılız, dökülmeye meyilli, yapışan bir saçınız varsa, plajdayken kendinizi havalı hissetmiyorsunuz; çünkü, saçlarınız kafanıza yapışıyormuş gibi gelebilir. Nem ve deniz suyu da negatif bir etki yaratabilir. Bunun için de, saçların hacmini arttıracak, saçları volümlendirecek, parlatacak, canlandıracak bir formül isterseniz, yine jojobadan şaşmayın.

  • İnce Telli Saçlar İçin

Jojoba yağını her yerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Arifoğlu markasının da var, çok da güzel. “hohoba” diye okunuyor. Jojoba yağını tatlı badem yağı ile karıştırıyoruz ve bu sefer avokado yağı da ekliyoruz. Bir de ceviz yağı. Ben, ceviz yağını saç ürünlerinin hepsinde çok seviyorum, size de öneririm.

2 çorba kaşığı tatlı badem yağı

2 çorba kaşığı jojoba yağı

2 çorba kaşığı avokado yağı

2 çorba kaşığı ceviz yağı

Hepsini yine koyu renkli cam bir şişede birleştirin. Bu kez, içerisine 1 kaşık havuç tohumu yağı da ekleyebilirsiniz. Havuç tohumu yağının keratin dokusunu güçlendirdiği, sert dokuyu güçlendirdiği için bu karışım içine eklenebilir.

Bu karışımla saçları canlandırmak için; saç köklerine kan deveranını getirecek etkili 10 damla sedir öz yağı damlatarak ve yanına 10-15 damla limon öz yağı ile beraber, toplamda 25 damla aromatik öz yağını da ekleyebilirsiniz.

Karışımı güneş görmeyen bir yerde, oda sıcaklığında saklayın.

Nasıl Uygulanır?

Ben, tercihen akşamları uygulamaya çalışıyorum. İlla temiz saça yapmanız gerekmiyor, kirliyken de yapabilirsiniz. Akşam saatleri neden ideal? Çünkü; saça boya yapar gibi tarakla ayırarak her bir parçayı iyice yağlayıp, yağladıktan sonra saç diplerine iyice masaj yaparak ürünü iyice yedirin, bir tokayla topuz yapın, daha sonra streç filmle sıkıca sarın ve onunla yatın. Ben bütün gece yatıyor.

Saçınızı en fazla 2 kez şampuanlayın. İhtiyacınız olursa uçlara krem sürün ve doğal yollarla kurumasını bekleyin.

  • Saçlarınız çok kuruysa ve dökülüyorsa haftada 2 kez uygulayabilirsiniz
  • Normal saçlarınız varsa, plaja gideceğiniz gün önceden saçlarınızı yağlayın ve topuz yapın.

Cildin deniz suyunu alması çok önemli. Bu nedenle, boynuma kadar denize giriyorum. Ancak, açıkçası yüzümü ve kafamı çok fazla sokmuyorum. Bu benim tercihim. Bütün gün başım da yağlı geziyorum. O zaten bir süre sonra buharlaşıyor ve saçınız daha yapılı duruyor.

Bunları çok sormuştunuz, bir kez daha paylaşmak istedim. Aromaterapi ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi sayfamda bulabilirsiniz. Bugünlük benden bu kadar. Aromaterapi ile dolu ve şahane günler dilerim. Hoşça kalın!