Alışveriş sırasında ya da evde bir paketli gıdanın arkasına baktığınızda etiketinde mutlaka mısır nişastasına denk gelmişsinizdir. Ya da bazı tariflerde mısır nişastası malzeme olarak belirtilir. Daha da açalım, genellikle çorba, sos ve pişmiş ürünlere eklenen bir içeriktir. Peki glutensiz mısır nişastası sağlıklı mı?

 

Mısır nişastasının sağlıklı bir besin olarak kabul edilip edilemeyeceği konusunda birçok farklı görüş var. Dünyada mısırın neredeyse % 90’ının genetiğinin değiştirildiğini biliyoruz, bu da içinde mısır nişastası olan ürünlerden kaçınılması gerektiği anlamına mı geliyor? Öyleyse yalnız değilsiniz – endişelenmeyin, burada mısır nişastası hakkında ihtiyacınız olan cevapların hepsini anlatmaya çalışacağım.

Mısır nişastası gerçekten de mısırdan yapılır ve mısırın besin değeri dikkate değer olsa da, mısır nişastası aslında pek çok besin maddesini içermez. Pişirme sırasında sıklıkla bir koyulaştırıcı olarak veya bir temizlik maddesi olarak kullanılan işlenmiş bir nişastadır. Aslında lekeleri çıkartmak, mutfak aletlerini temizlemek ya da cilt tahrişlerini gidermek ve kokmuş ayaklardan kurtulmak için mısır nişastası tercih edilebilir, ancak yemek söz konusu olduğunda, mısır nişastası yerine daha doğal alternatifler var. Asıl sorumuza gelince de evet, mısır nişastası glutensizdir, cevap sizi şaşırtabilir.

Glutensiz Mısır Nişastasının Tercih Edilen 6 Faydası

1. Undan daha iyi kıvam arttırıcıdır.

Mısır nişastası; çorbalar, soslar, yoğurtlar, mayalı börekleri, tartları ve diğer tatlıları koyulaştırmak için kullanılır; böylece çok sulu veya akıcı olmazlar. Mısır nişastası uzun zincir nişasta moleküllerinden oluşur. Suda ısıtıldığında bir geçiş sürecine girer ve içindeki moleküller parçalanır. Daha sonra çözülüp şişerler, buna da jelatinleştirme denir ve bu da koyulaştırma sağlar.

Ahçılar ve de fırıncılar genellikle tatsız olduğu için daha yoğun bir koyulaştırıcı olarak mısır nişastası kullanmayı tercih ederler, daha berrak bir renge sahip olan unun aksine şeffaf bir jel oluştururlar ve neredeyse iki kat fazla koyulaştırma gücü vardır. Un ile karşılaştırıldığında, yoğunlaştırıcı bir ajan olarak çalışmak için mısır nişastasının yarısı hacme ihtiyaç duyulmaktadır. Artı, mısır nişastası glutensizdir, bu yüzden en sevdiğiniz glutensiz pişmiş ürünlere dolgunluk ve nem eklemek için kullanılabilir.

2. Kokusuz etken madde olarak işe yarar.

Mısır nişastası etkili bir şekilde nemi emer, bu yüzden kıvamlılık önleyici bir ajan olarak kullanılabilir. Bu şekilde, kurutulmuş gıdalara az miktarda eklendiği anlamına gelir; böylece kuru kalırlar ya da topaklanma yapmazlar. Mısır unu, gıdaları ve parçacıkları kaplar ve onları daha fazla su itici hale getirir. Bu nedenle mısır nişastası bazen kuru, paketlenmiş gıdalara katılır.

Kokusuz olması nedeniyle mısır nişastası, ter ve nemden kaynaklanan parlamayı azaltmak için ruj ve bronzlaştırıcı gibi kozmetik ürünlerine de eklenebilir.

3. Deri tahrişini hafifletir.

Mısır nişastası ile bir macun hazırlamak ve cildin tahrişlerine uygulamak yatıştırıcı olabilir ve tahrişi rahatlatabilir. Kaşıntı ve ağrıları azaltmak için mide nişastası, böcek ısırıkları, bebek pişikleri, güneş yanığı ve cilt enfeksiyonlarında kullanabilirsiniz. Soğuk suya iki veya üç çorba kaşığı mısır nişastası ilave edin ve kalın bir macun oluşturana kadar karıştırın. Ardından karışımı dikkatli bir şekilde problemli alana uygulayın ve iyice yıkayın.

Güneş yanığını hafifletmeye yardımcı olması için, bir bardak mısır nişastasını banyo suyuna ilave edin ve 20 ila 30 dakika kadar ıslatın. Gazlı bezleri mısır nişastalı karışımın içine daldırıp 30 dakika boyunca güneş yanığına uygulayabilirsiniz.

4. Sporcu tipi ayak sorunlarına engel olur.

Atlet ayağı ya da sporcu tipi ayak sorunları da denilen ter birikimi sorunlarına fayda sağlar. Bu sorun, dermatofitler olarak adlandırılan çeşitli türde mantarların oluşumuna neden olur. Ayaklarınız veya kasıklarınız sıcak ve nemli bölge olduğundan, bu mantarlar yaşamak ve büyümek için mükemmel bir ortama sahiptir. Mısır nişastası nemi emer ve kuru tutar.

Ayak ve kasık bölgesindeki kaşıntılı ve nemli sorunlar yatıştırken, cildinizin taze ve kuru kalmasına yardımcı olur. Mısır nişastasını temiz ve kuru olaarak temizlediğiniz bölgeye uygulayın. Bir adım daha ileri götürmüp antifungal çözüm için, mısır nişastası ve ılık su ile bir ila iki damla çay ağacı yağını birleştirin.

5. Leke çıkartır.

Mısır nişastası nemi emdiği için, giyim eşyalarınızdan ya da mobilyalarınızdan yağ, yiyecek ya da hatta kan lekelerini çıkarmak için de kullanılabilir. Mısır nişastası ve su ile hazırlayacağınız karışımı sorunlu alana sıvayın hatta sürtün. Bir süre lekenin üzerine kalmasına izin verin ve sonra yıkayın.

Mısır nişastası doğal bir temizlik ürünü olarak da kullanılabilir. Tencere, tavalar ve mutfak aletlerinin sert yağlarını veya lekelerini etkili bir şekilde temizleyebilir.

6. Yağlı saç görünümünü engeller.

Mısır nişastası kullanarak kendi kuru şampuanınızı yapabilir ve yağlı saç görünümünden kurtulabilirsiniz. Saçınızı yağlı yapan aşırı miktarda yağı emer; bu nedenle, saçlarınızı her gün şampuanlamak yerine, mısır nişastası, lavanta yağı ve nane yağıyla saç tellerine daha uzun ömür sağlamak ya da sadece tazelemek için kullanabilirsiniz.