30 yaşının üzerindeki erkeklerin %50’ye yakını, 40 yaşının üzerindeki kadınların ise %33’ü yaşamlarının bir kısmında koroner kalp hastalıkları geliştiriyorlar ve bu hastalıklar İngiltere ile ABD’de ölüm sebepleri arasında birinci sıradalar.

Stres ekokardiyogram ultrason testi, yani hastanın kalp ritminin kardiyolojist tarafından spor veya ilaçlar ile yükseltildiği, dinlenme ve yük anında görüntülerin alındığı ve karşılaştırıldığı test, göğüs ağrısı sebebiyle doktora gelenlerin en çok girdikleri testler arasında.

Kliniklerde ekokardiyogram ile teşhisin doğruluk oranı %80 civarında ve bu da 5 hastadan 1 tanesinin doğru teşhis alamadığını ortaya koyuyor. Bu nedenle hastalar gereksiz prosedürlere yönlendirilebilirler veya prosedürler gerekli iken eve gönderilebilirler, bu da ölümcül olabilir. Yanlış tanı her sene 300 milyon dolara mal oluyor. Teşhis destek araçları ise doktorların ciddi hastalıklara sahip hastalara yardımcı olmalarına destek oluyor ve teşhisin onaylanması ile doğruluğuna katkı sağlıyorlar.

Topolojik Analiz platformu doktorların kalp hastalıklarını daha iyi tespit edebilmeleri için geliştirildi ve kalp duvarı geometrisi gibi geçmişte kardiyovasküler görüntüleme bağlamında ölçülmeyen çok özellikli analizleri sağlıyor. Analiz platformu hastanın çıktılarına göre bir algoritma geliştiren bir makine öğrenme uygulamasına sahip. Hastaların ciddi hastalıklara sahip olup olmadıklarını bu algoritmanın özellikleri ve kombinasyonları ile tespit ediyor, koroner damar hastalıklarının varlığı halinde yüksek oranda doğru ve yeniden üretilebilir sonuçları değerlendiriyor. Varolan ekokardiyogram teknolojisi ile direkt olarak çalışıyor ve doktorların iş akışına doğru teşhisler konusunda destek sağlıyor. Bu teknoloji ile yapılan denemeler 6 hastanede uygulanıyorlar ve 2018’in sonlarında 20’ye yükselmesi bekleniyor. Böylece sağlık sektörüne gelecek sene sokulması ve hem hasta hem de sağlık sistemi için sonuçların iyileştirilmesi, maliyetlerin ise azaltılması hedefleniyor.