Kestane ortalama, her zaman yediğiniz bir fındık gibi görünebilir, ancak sindirim sağlığının iyileştirilmesi, kemiklerin güçlendirilmesi, şeker hastalığının yönetimi, kardiyovasküler sağlığın korunması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve kan basıncının düşürülmesi gibi önemli sağlık yararları vardır. Ayrıca, bilişsel kuvveti artırır ve kronik hastalıkları önlerler.

Kestane Nedir?


Kestaneler, yaygın olarak kuzey yarıkürede bulunan Castanea cinsinin ağaçları ve çalıları tarafından üretilen yenilebilir yemişlerdir. Bir çok kestane çeşitleri bulunurken çoğu benzer özelliklere ve beslenme profillerine sahiptir. Oldukça farklı olan at kestanesi ile karıştırılmamalıdır. Ağacın meyveleri tartışmasız en popüler yemişlerden biri olmasının yanı sıra, kestane ağaçlarının sağlık yararları elde etmek için çeşitli yolları vardır.

Kavurulmuş kestane en popüler olanıdır, ancak pek çok diğer türler arasında şekerli, haşlanmış, püre haline getirilmiş, un haline getirilmiş olarak, pastada, ızgara, buğulama ve kızartılmış şekilde bulabilirsiniz. Dünyaya özgü eşsiz lezzetleri ile beğeniliyor ve zengin besin öğelerinden dolayı övgüyle söz ediyorlar.

Kestane, diyet lifi, mineraller, ‘iyi’ yağlar, vitaminler, besinler, antioksidan bileşikler ve sağlıklı bir diyet oluşturan diğer önemli bileşenleri içerir.

B Vitaminleri İçerir

Kestane, metabolizma, büyüme, enerji ve yeni kırmızı kan hücrelerinin oluşması için gerekli olan birkaç B vitamini içerir. Bir fincan kavrulmuş kestane, 0.7 mg B6 vitamini sunuyor ve bu çok fazla gibi görünmese de, aslında Gıda ve İlaç İdaresi tarafından önerilen günlük değerin yüzde 36’sını oluşturuyor. Kestane diğer B vitamini folat, tiamin veya B1, riboflavin veya B2, niasin veya B3 ve pantotenik asit içerir. B vitaminleri, et, yumurta ve süt gibi diğer yüksek proteinli gıdalarda bulunur, ancak vejetaryenseniz, vejetaryenlerle veganlar için ortak bir endişe olan yeterli miktarda vitamin alımını sağlamak için diyetinize kestane eklemek isteyebilirsiniz.

Antioksidan Vitaminlerle Doludur

Antioksidanlar, vücudun serbest radikal moleküllerinin neden olduğu hücre hasarına karşı korunmasına yardımcı olur. Bir serbest radikal, Ulusal

Kanser Enstitüsü’ne göre, sağlıklı hücrelere zarar verebilecek ve sonunda kansere neden olabilecek kararsız bir moleküldür. Bu antioksidan vitaminler, kestane içinde bulunabilen A, C ve E vitaminlerini içerir. Bir bardaklık porsiyon içindeki C vitamini içeriği 37,2 mg veya önerilen günlük değerin yüzde 62’si kadardır. Antioksidan vitaminler, genel sağlığı desteklemek için birlikte çalışır. American Heart Association, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olması için, kestane gibi antioksidan vitaminlerin bulunduğu gıda kaynaklarını yemeyi öneriyor.

K vitamini İçerir

K vitamini unutulmuş bir vitamindir, kan pıhtılaşması ile ilgili bir sorun olmadıkça genellikle akıllara gelmiyor. Kan pıhtılaşmasına yardım etmenin yanı sıra, vücut tarafından kemik ve dokuları kuvvetlendiren proteinler üretmek için K vitamininin alınması gerekir. Kestanelerde 11.2 mcg K vitamini veya günlük alınması gereken miktarın sadece yüzde 10’u bulunur. K vitamini bazı vücut işlevleri için gerekliyken, kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız

Ulusal Sağlık Enstitüsü’ndeki bir rapora göre gıdalarda ne kadar K vitamini tükettiğinizi izlemeniz gerekir. K vitamininin tüketiminde ani bir artış, kan sulandırıcının düzgün çalışmasına engel olabilir.

Diyabeti Önler

Birçok kişi diyet lifinin diyabetin düzenlenmesi, önlenmesi ve yönetimi konusunda oynayabileceği önemli rolü bilmiyor. Kestane gibi diyet lifi bakımından yüksek gıdalar, düşük glisemik indeksli bir gıda olarak kabul edilir; bu da, yüksek glisemikli gıdalara kıyasla yavaş yavaş kan şekerinin yükselmesine neden oluyor demektir. Bu, diyabetik hastalar için tehlikeli olabilen kan şekerindeki sivri yükselişleri önlemeye yardımcı olur ve genellikle etkilenmemiş olanlarda şeker hastalığının gelişimine öncülük eder.

Bağışıklık Sistemini Artırır

Kestanelerde C vitamini ve diğer antioksidan bileşiklerin yüksek konsantrasyonu bulunur. Bu, onları bağışıklık sisteminiz için ideal bir besin yapar. C vitamini, beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik etmekle kalmaz aynı zamanda sağlıklı hücrelere, hayati organların yakınında oksidatif stres yaratmaya başlamadan önce, vücutta serbest radikalleri araştırıp onları nötralize etme görevi verir. Bu, bağışıklık sisteminin çabalarını patojenlere odaklanmasına ve hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.

Kemik Mineral Yoğunluğunu Artırır

Bakır ve magnezyum, kemik sağlığı söz konusu olduğunda düşünülen ilk şey değildir, ancak bakır, vücudun demir alması sürecinde son derece önemlidir ve bu da kemik büyümesi ve gelişimi için çok önemlidir. Magnezyum, kemik mineral yoğunluğunu artırmak için çok iyidir ve çok çeşitli sağlık yararları sağlar. Kestanelerde bulunan bu hayati minerallerle, osteoporoz gibi yaşla ilgili birçok rahatsızlığın başlangıcını önleyebilir veya yavaşlatabilirsiniz.

Sindirim Sorunlarını Giderir

Kestane, yemiş dünyasında diyet lifinin en yüksek içeriğinden birine sahiptir, bu da gastrointestinal mücadelede güçlü müttefikler oldukları anlamına gelir. Diyet lifi bağırsakta peristaltik (sindirim kasılma) hareketi artırır, böylelikle bağırsak hareketlerinizi düzenler, iltihaplanmayı ve rahatsızlığı önler. Diyet lifi aynı zamanda besinlerin emilimini optimize etmenize yardımcı olabilir; bu da yediğiniz yiyeceklerden daha fazla yararlanmanızı ve daha iyi bir genel besin profili elde etmenizi sağlar.

Beyin Fonksiyonunu Geliştirir

Beyin fonksiyonu ve biliş, kestane tüketimi yoluyla çeşitli şekillerde iyileştirilir. Her şeyden önce bu yemiş, doğru nörolojik gelişme ve fonksiyona doğrudan bağlı olan B vitaminleri (Folat, riboflavin, tiamin) bakımından zengindir. Ayrıca, kestanelerde bulunan potasyum, beyindeki kan akışını artırabilir ve iyi sinir sistemi sağlığını geliştirerek yoğunlaşmayı ve hafızayı artırabilir.

Kronik Hastalıkları Önleyebilir

Her türlü kronik hastalık, hücresel solunumun doğal yan ürünleri olan serbest radikallerin salınması ile oluşur. Bunlar sağlıklı hücrelerin mutasyona uğramasına, kansere, oksidatif strese ve bir takım kronik hastalıklara neden olabilir. Antioksidanlar, kestane çeşitlerinde olduğu gibi, vücudumuzda birçok cephede savaşa girer, bu nedenle günde bir avuç kestane bağışıklık savunmasını arttırmak için iyi bir fikirdir.

Kan Basıncını Düzenler

Kan basıncını düşürmeye gelince, birkaç mineral potasyum kadar önemlidir. Potasyum vücuttaki su hareketlerini kontrol eder ve aynı zamanda kan akışını arttıran ve daralan kan damarlarındaki ve arterlerdeki gerginliği gidermek üzere bir vazodilatör olarak işlev görür. Bu kan basıncındaki düşüş, genel kardiyovasküler sağlığı artırabilir ve kalp krizi ve inme riskinizi azaltabilir.

Kalp Sağlığınızı Geliştirir

Birçok kişi, yağları kötü bir şey olarak düşünür; ancak gerçekte vücudumuz; normal şekilde çalışması için sağlıklı yağlara ihtiyaç duyulmaktadır. Kestanede yüksek konsantrasyonlarda bulunan bu iyi yağlar, kolesterolü dengelemekte, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmakta ve vücutta ateroskleroz ve kan pıhtılaşması riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Tüm bunlar, inme, kalp krizi ve koroner kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır.