Yalnızlık sağlığımızı obeziteden daha fazla tehdit ediyor olabilir. Şu anda bile kendini yalnız hisseden çok kişi var ve artık bu bir yalnızlık salgını olarak adlandırılıyor. Esasen, yalnızlık depresyon ve alkolizme yol açmaktadır ve diğer sağlık problemlerine de sebep olabilmektedir.
Peki bunun sebebi nedir? Yapılan araştırmalarda, yalnızlığın stres hormonlarını ve kan basıncını arttırdığı, bunun da kalbimiz gibi temel organlarımızda negatif etkiler yarattığı görülmüştür.

Arada bir yalnız hissetmek garip değildir ve telaş etmeyi gerektirmez ancak izolasyon ve yalnızlık duygusu sürekli hale geldiğinde, bu durum tüm sağlığınızı etkiler ve bu etkileri ancak yıllar sonra görebilirsiniz. Dijital olarak birbirimize bağlı göründüğümüz şu günlerde bunun bir salgın halini alması garip değil midir? Bir başkası ile bilgisayar üzerinden sanal iletişime geçmek veya telefondan sesini duymak, onunla görüşmenin yerini tutmamaktadır. Bu teknoloji ile artık sadece yalnız hissetmiyor, ayrıca iletişim yeteneklerimizi de kaybediyoruz.
Bilimadamları özellikle yaşlı bireylerde yalnızlık ve sosyal izolasyonun ölüm tehdidini arttırdığını gösteriyor.

Yalnızlık İçin 7 Doğal Reçete

Daha Az Sosyal Medya ve Teknoloji

Sosyal medyadan zevk alıyor olabilirsiniz ancak sosyal medya bağımlılığı vakit tüketmektedir. Evet, dünya çapında ilişkilerinizi oradan sürdürebilirsiniz ancak bu kadar çok kişiyle iletişimde kalmaya çalışmak o kişilerle birebir iletişim yaşama vaktinizi de giderek azaltır, bu da yalnızlık hissini yaratır.
ABD’de 2017 yılında 1787 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmada, sosyal medyada her gün 2 saatten fazla vakit geçirenlerin sosyal anlamda izole ve yalnız hissetme ihtimallerinin yükseldiği görülmüştür.
Dolayısıyla teknolojik cihazlar ve sosyal medyada geçirdiğimiz vakti biraz kısıtlamak, yaşamımız üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır. Bunun için arada bir telefonunuzu kapatmayı ve hayatı yaşamayı deneyin!

Dışarıda Vakit Geçirin

Yalnızlığın üstesinden gelmek için evinizden dışarı çıkın ve dışarıdaki stres alıcı havayı soluyun. Parklar, yürüyüş yolları gibi sosyalleşebileceğiniz yerleri tercih edebilirsiniz. Doğal yerlere gitmek de bu konuda iyi bir çözüm.
Güneş ışığına, temiz havaya ve doğaya maruz kalmak serotonin seviyelerini arttırır ve bu hormon beynin kendini iyi hissetmesi için gereklidir. Temiz hava ise oksijen düzeyinizi arttırır ve böylece depresyon, intihar isteği gibi durumlar ortadan kalkar. Oksijeni az yüksek rakımlı yerlerde yaşayanların depresyona daha meyilli oldukları biliniyor.

Arkadaş ve Akrabalarınız İle Görüşün (Dijital Olmayan Ortamda)

Her şeyden sıkıldıysanız kendinizi izole etmek yerine değer verdiğiniz insanlarla görüşmelisiniz. Ama bunu telefon, mesaj, internet gibi kanallar ile değil, birebir yapmalısınız.

Yaşam Alanınızı Paylaşın

Eğer tek başınıza yaşıyor ve yalnız hissediyorsanız, bir ev arkadaşı edinin. Bazı ülkelerde yaşlı bireyler öğrencilere ücretsiz oda veriyorlar ve böylece yalnız kalmaktan kurtuluyorlar. Fakat gençseniz evinize yine de bir ev arkadaşı alabilir ve yalnızlığınızı yıkabilirsiniz.

Çok Fazla Çalışmayın

2017 yılındaki bir çalışmada, aşırı çalışmanın yalnızlığı arttırdığı görülmüş. İşyerinde görülen bu tükenmişlik, insanlara kendini yalnız hissettiriyor. Zira günümüzde eskisine göre çok daha fazla çalışmak zorunda kalıyoruz.
Çok çalıştığımız zaman fiziksel ve zihinsel olarak yoruluyor, bu nedenle sosyal etkinliklere ve pozitif ilişkileri sürdürmeye vakit bulamıyoruz. İşimiz hayatımızda çok yer kaplayabilir ancak aşırı çalışmaktan kaçınmalısınız.

TV’den Uzak Durun

Televizyon izlemek yalnızlık hissi yaratıyor ancak günümüzde ardı arkası kesilmeyen dizileri bölüm bölüm arka arkaya seyretmenin oldukça yalnızlaştırıcı olduğu belirtiliyor.

Bir Hayvan Edinin

Bazı insanlar sevgilerini hayvanlara vermeyi severler ve hayvanlarla iletişim de aslında sosyalleştirici bir faktördür. Zira bu hayvanların sahiplerinin streslerini azalttığı biliniyor. Hayvan besleyerek diğer hayvan besleyen kişilerle sosyalleşme imkanınız da mevcut.