Yaz geliyor ve bikini sezonu açılacak. Hepimiz tatili dört gözle bekliyoruz, ancak tatilde giyilecek ince ve minicik kıyafetlerin, bikinilerin, eteklerin, şortların derdi ise şimdiden içimizi sardı. Zira göbekte, bacaklarda, kollarda, basenlerde kıştan kalma bazı şişkinlikler, yağ depoları gözden kaçmıyor. İşte bunun için size vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla dolu, hem tok tutacak hem de yağ yakma hızınızı artıracak bir detoks tarifi daha hazırladım. Fakat bu tarifi sakın unutmayın derim. Çünkü tatilden dönüşte de yine bir detoks programına ihtiyacınız olacak. Zira biz tatil öncesi birkaç kilo verip ödemleri atıp tatilde çılgınlar gibi açık büfeye yumulan kişiler olduğumuz için tatil bittiğinde de kesinlikle birkaç kilo fazla ile dönüyoruz.

“Her şey dahil” tatil programlarında günde 3, 4, hatta 5 öğün karbonhidratla beslenen vücudumuzun normale dönmesi için tatilden sonraki bir ay sadece taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenmekte fayda var. Şimdi tatil moduna girip şımarmaya başlamadan önce şu metabolizmayı biraz hızlandıralım diyorum. Fazla yağ yok, karbonhidrat yok, mor ve yeşil lahana, havuç ve soğanı tahinli masum bir sosla harmanlayıp tadına bakalım.

Çok basit ve pratik bir salata! Sadece doğramak biraz zamanınızı alabilir. Bunun için de bir doğrayıcı kullanabilirsiniz. Fakat ben kendim doğramayı tercih ediyorum, hem bu sayede arada birkaç parça da ağzıma atıveriyorum. Sebzeleri zaman bulduğunuz her an doğrayabilirsiniz. Ancak sosunu yemeden 10-15 dakika önce katmanız doğru olur. Eğer öğle yemeği için işyerine götürecekseniz, sebzeleri doğrayıp bir kaba koyun, sosu da hazırlayıp küçük bir cam kavanoz ya da şişeye doldurup işyerinde bir araya getirin derim.

Umarım bu salata sayesinde tatil öncesi metabolizmanız hızlanır ve birkaç kilo fazla yağın erimesine katkı sunabilirim. Tatil döneminde de kendinizi serbest bırakın. Çünkü tatil dönüşünde ben yine sağlıklı tariflerimle sizleri bekliyor olacağım. Şimdi tarifimize geçelim.

Malzemeler:

1.5 su bardağı mor lahana (mümkün olduğunca ince kıyılmış olsun)

1.5 su bardağı yeşil lahana (mümkün olduğunca ince kıyılmış olsun)

1 orta boy havuç (kıyılmış ya da rendelenmiş)

1 çay bardağı kırmızı soğan (ince kıyılmış)

2 yemek kaşığı susam

Tahinli sos malzemeleri:

1 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı limon suyu

Yarım yemek kaşığı sıvı bal (veya sabır otu şurubu, akçaağaç şurubu)

2 yemek kaşığı tahin

Yarım çay bardağı su

Tatlandırmak için tuz (tahin tuzlu ise ekstra tuz atmaya gerek yok)

Hazırlanışı:

İncecik kıyılmış tüm malzemeleri derin bir salata kabında karıştırın. Sos malzemelerini de küçük bir kasede ya da cam bardakta macun haline gelinceye kadar iyice karıştırın. Kıvamı biraz koyu olursa 1-2 yemek kaşığı su ekleyebilirsiniz. Ancak bence macun kıvamı iyidir.

Yanmaz, yapışmaz bir tava içinde susamları koyun, kesinlikle yağ eklemeden kısık ateşte susamları karıştırarak kavurun.

Hazırladığınız sosu sebzelerin üzerine dökün, iyice karıştırın ve üzerine kavrulmuş susamları serpin.