Modern insan, haftada neredeyse 40 saatini bilgisayar başında geçiriyor. Bu nedenle, bütün gün masa başında oturduktan sonra gelen bilek yorgunluğu ve ağrısına hemen hepimiz aşinayız. Laptop’un touchpad’i üzerinde gezinmek yerine ergonomik bir fare kullanmak, kas aktivite düzeyinin azaltılmasına ve uzun çalışma sürelerinden kaynaklanan bilek yorgunluğunu önlemeye yardımcı olabilir.

Çoğu insan iki düğmesi, kaydırma tekerleği ve uygun fiyatlıyla sıradan bir tasarıma sahip fareleri yeterli bulsa da, piyasada bundan çok daha fazlasını sunan ergonomik seçenekler de var.

Ergonomik bir fare satın alırken; kaydırma konumlandırması ve istediğiniz türe göre seçim yapmanız önemlidir. Örneğin, dikey fareler, elinizi daha çok el sıkışma şeklinde konumlandırır ve bileğinizin üzerindeki baskıyı azaltır. Ancak, yeni ürünlere alışmak size zor geliyorsa, standart bir model tercih etmeyi de düşünebilirsiniz.

Konfor, düğme yerleşim, tasarım ve genel kalite açısından yatırım yapmaya değer ve bilek ağrılarına son veren en iyi 10 ergonomik fareyi sizler için derledik!

1.    Anker® 2.4G Kablosuz Dikey Ergonomik Optik Mouse

Dikey tasarımı ve geleneksel kaydırması ile Anker kablosuz ergonomik fare; elinizi doğal bir konumda tutmak için tasarlanmıştır. İlk günden itibaren, bileğinizdeki gerginlik seviyesindeki farkı hissedebilirsiniz.

Görünüşü geleneksel farelerden biraz daha farklı olduğundan, ilk gördüğünüzde kullanım konusunda endişelenebilirsiniz. Çünkü, alıştığınız o şık ve ince tasarımlar ile karşılaştırıldığında, bir uzay gemisine benzediği söylenebilir. Ancak, gün boyunca bilek ağrıları ve eldeki krampları engellemek için kesinlikle yatırım yapmaya değer.


2.    Logitech M570 Wireless Trackball fare

Standart tasarımı, kaydırma için trackball’ı ve kablosuz kullanımı ile Logitech M570 fare, Amazon’da en çok satan ergonomik farelerden biri. Hareket topu yanda yer aldığı için, oldukça rahat ve ergonomik bir kullanım sağlar.

Bu fareye alışmak biraz zaman alabilir ve imleç hareketlerine baş parmağınızı hizalamak biraz pratik gerektirebilir. Ancak, birkaç gün sonra bu konuda uzmanlaşabilirsiniz.

Fareye tıklarken bileğinizi sürekli hareket ettirmek zorunda kalmayacağınız için, bu fareyi geleneksel tasarımlara tercih edeceksiniz!


3.    Logitech MX Master 3 Advanced Kablosuz Mouse

Tüm yüzeylerde daha hızlı izleme ve sadece 1 saniyede 1000 satır kaydırma özelliği ile Logitech MX Master 3 Advanced kablosuz fare; piyasadaki en iyi kablosuz farelerden biridir. Elektromanyetik kaydırma tekerleği ise en sevilen özelliğidir!

Hızlı ve hassas tasarımı ile iş için idealdir. Dokunsallığını da gerçekten seversiniz. Kaliteli kaplaması ile de şık bir tasarıma sahiptir. Her yüzeyde çalıştırılabilir olması ile de pratik bir kullanım sağlar. Pilleri aylarca dayanabilir.

Alıştığınız farelerden biraz daha büyük olan Logitech MX Master 3 Advanced kablosuz fare, fiyatı biraz yüksek olsa da, bilgisayar başında çok fazla zaman geçirenler için yatırım yapmaya değerdir.


4.    Microsoft Arc Ergonomik Bluetooth Kablosuz Mouse

Kırmızı rengi ve alışılmış fare görünümünün dışındaki tasarımı ile Microsoft Arc ergonomik kablosuz Mouse; optik düğmeleri, iki hareket çözünürlüğü, dikey ve yatak kaydırma teknolojisi ile piyasadaki en iyi kablosuz farelerden biridir.

Geleneksel farelerin geniş hacmi ve ağırlığı olmadan her yere kolayca taşıyabileceğiniz Microsoft’un bu bluetooth bağlantılı kablosuz faresi, yerleşik izleme paneli ve renkli görünümü ile de oldukça başarılı.


5.    Kensington K72337EU Orbit Kablolu Optik İztopu

Küre şeklindeki ergonomik tasarımı ile Kensington Orbit kablolu fare, tam olarak ihtiyacınız olan şey olabilir. Tek yapmanız gereken; kutuyu açmak, fişe takmak ve kullanmaya başlamaktır.

Alışması biraz zaman gerektiren tek kısmı, sayfayı kaydırmaya yardımcı olacak kaydırma topudur. Bu biraz pratik gerektirse de, onun dışında alışması oldukça kolaydır.

Size bir uzay gemisindeymişsiniz gibi hissettiren ve eğlenceli tasarımı ile de kullanıcılardan yüksek puan alan bu kablolu fare, bilek ağrıları ve kol yükünü hafifletmesi ile de tercih ediliyor.


6.    Victsing kablosuz fare taşınabilir

Kablosuz tasarımı ve ergonomik tutuşu ile Victsing’in bu taşınabilir faresi; uzun çalışma mesafesi ve uzun ömrü ile bilgisayar başında uzun süre geçirenler için idealdir.

Kablosuz teknolojisi ile büyük bir kullanım kolaylığı sağlayan bu fare, kavisli şekli ve ergonomik kulp bölgesi ile de rahat bir kullanım sağlıyor. İmleç hassasiyeti de kullanıcılardan yüksek puan alıyor.


7.    Microsoft H3S-00001 Ergonomik Fare

Geleneksel farelerden daha rahat, doğal bir şekilde elinizde tutmanın kıvrımlarını seveceksiniz. Tutma kısmı, baş parmağı ve serçe parmakları tutmak için kıvrılır ve sürüklenmeleri engeller. Hepsi, tek bir hızlı hareketle yapılabilir!

Elleriniz küçükse, alışması biraz zaman alabilir ama genel olarak rahat bir tutuş için kesinlikle tavsiye edilecek bir faredir.

Windows düğmesi, başlangıç ekranına kolay erişim sağlar ve uygulamalar arası geçişi kolaylaştırır. Dört yönlü kaydırması ile de bilek yükünü ve ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir.


8.    OMOTON USB/Bluetooth kablosuz fare

Ellerin kıvrımına göre tasarlanmış ergonomik tasarımı ile Omoton bluetooth kablosuz fare, optik sensörü ile hassas kontrol sağlar. İnternette gezinmek için daha rahat bir kullanım imkanı ile de bilek yükünü hafifletmeyi amaçlar.

Üç boyutlu kaydırma tekerleği ile de alıştıktan sonra kullanması son derece kolaydır.


9.    Microsoft L6V-00004 Sculpt Ergonomic Mouse

Kolayca kaydırmak ve tıklamak için rahat ve ergonomik bir tasarıma sahip Microsoft L6V-0004 fare, alışması biraz zaman alsa da, elinizin oturmasını seveceksiniz.

Küçük elleri olanlar başka bir fare denemek isteyebilir, ancak elleri büyük olanlar için kesinlikle yatırım yapmaya değer. Eliniz çok rahat bir şekilde oturur ve daha küçük farelere göre daha fazla kontrol hissi sağlar.

Dört yönlü kaydırma özelliği ile her yöne doğru hızlı bir gezinme sağlar.  Windows düğmesi de hem kolayca başlangıç menüsüne erişim sağlar hem de uygulamalar arası geçişi kolaylaştırır.


10. JTD Kablolu Mouse ergonomik dikey fare

Çıkarılabilir bilek desteği ile el ve bilek ağrılarını önlemek için tasarlanan JTD kablolu ergonomik dikey fare, benzersiz ergonomik tasarımı ile gün boyu bilgisayar başında vakit geçirenler için harikadır. Tepki yeteneği ve hassasiyeti arttıran optik sensörü ile de rahat ve kullanışlı bir kullanım sağlar.

Laptop çantanızda kolayca taşıyabileceğiniz, kompakt tasarımı ve çok yönlülüğü sayesinde çalışmayı mükemmel hale getiren bu dikey fare, rahat bir tasarıma sahip olduğu için bilgisayarda işle ilgilenirken dikkatinizi dağıtan el ve bilek ağrılarına son verecek.