Yeşil Soğan

(1 gr)
0
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 4.63 0.05
Protein (g) 1.31 0.01
Yağ (g) 0.19 0.00
Lif (g) 1.72 0.02
Kolesterol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 25 0.25
Potasyum (mg) 275 2.75
Kalsiyum (mg) 79 0.79
Vitamin A (iu) 0 0.00
Vitamin C (mg) 21 0.21
Demir 2.06 0.02

Yeşil soğan genelde salatalarda tercih edilen bir ürün olmasına karşın çok güçlü bir besin olması nedeniyle sofralarda kendisine çok daha sık yer bulmalı. Kuru soğan ile aynı aileden gelen bir bitkidir ancak kök kısmı onun kadar büyümez ve henüz tazeyken toplanır. Normal soğan ile aynı aromaya sahiptir ancak acılığı daha düşüktür. Yeşil yaprakları yenebilirdir ve bu nedenle kuru soğandan biraz daha farklı bir besin profili sunar.

Yeşil Soğanın Besin Değeri Nedir?

Aşağıda 1 tane 15 gram gelen çiğ yeşil soğanın besin değerleri mevcuttur:

  • Kaloriler: 4.8 kcal
  • Yağlar: 0 g
  • Sodyum: 2.4 mg
  • Karbonhidratlar: 1.1 g
  • Lifler: 0.4 g
  • Şeker: 0.4 g
  • Protein: 0.3 g

Karbonhidratlar

Bir çiğ soğanda 1 gramın biraz üstünde karbonhidrat vardır ve bunun yarısı liflerden, diğer yarısı ise doğal şekerlerden gelir.

Çoğu nişastasız sebze gibi yeşil soğanın da glisemik endeks değeri yoktur. Çok az karbonhidratı olduğu için düşük glisemik endeks değerine sahip olduğu düşünülür. Porsiyon boyutlarının da dikkate alındığı glisemik yük değerinin ise çok düşük olduğu varsayılır ve bu nedenle kan şekerini yükseltmez.

Yağlar

Çoğu sebze gibi yeşil soğanda da neredeyse yağ yoktur.

Proteinler

Yeşil soğanda çok az miktarda protein vardır.

Vitamin ve Mineraller

Besin değeri bakımından yeşil soğan hem soğanın hem de ıspanak gibi yapraklı sebzelerin besin değerlerinin bir kombinasyonundan oluşur. Mükemmel bir K vitamini kaynağıdır ve ayrıca içerisinde A vitamini, C vitamini ve folat da vardır.

Yeşil Soğanın Faydaları Nelerdir?

Hastalıklarla savaş ve sağlığı iyileştirme konusunda güçlü bir yapıya sahip olan yeşil soğan, özellikle bol miktarda kullanıldığında bu faydalarının ortaya çıkmasını sağlıyor.

Kemik Sağlığını Destekler

Üç tane orta boy yeşil soğan yerseniz, günlük K vitamini ihtiyacınızı tamamen karşılamış olursunuz. Bu vitamin kanın pıhtılaşması için önemlidir ve ayrıca kemik sağlığına fayda sağlar. Araştırmalara göre soğan ile kemik erimesi riskinde azalma arasında bağlantı vardır.

Kanser Riskini Azaltabilir

kanseri önler
kanseri önler

Yeşil soğan Allium ailesinin bir üyesidir ve bu ailede sarımsak, pırasa gibi diğer sevilen gıdalar da vardır. Bilimadamları bu sebzelerde bulunan belli bileşenlerin kansere karşı koruyucu olabildiğini belirtiyorlar. Çalışmalara göre bu sebzelerin tüketimi ile myeloma, mide, bağırsak, rahim, akciğer ve prostat kanseri risklerinde düşüş arasında bağlantı var.

Obezite ve Ona Bağlı Hastalıkların Riskini Azaltır

Araştırmacılar soğanlardaki biyoaktif bileşenler ve pek çok antioksidanın etkilerini araştırıyorlar. Bu bileşenler obezite ve ona bağlı yüksek tansiyoon ve diyabet gibi rahatsızlıklara karşı etkili olabilirler. Yapılan bir çalışmada kalp dostu akdeniz diyetinin soğan ve ona akraba bitkiler bakımından zengin olduğu belirtiliyor.

FODMAP Değeri Düşüktür

FODMAP
FODMAP

Eğer düşük FODMAP içeren bir diyet takip ediyorsanız ve böylece irritabl bağırsak sendromu belirtilerini hafifletmeye çalışıyorsanız, soğandan kaçınmanız gerekebilir. Ancak soğanın yeşil kısmının FODMAP değeri düşüktür ve genelde tüketimi güvenlidir.

Yeşil Soğan Kilo Yapar mı?

Yeşil soğanın besleyici yapısına karşın çok düşük kalorili bir gıda olmasından dolayı kilo yapma potansiyeli yok denecek kadar azdır. Zaten kan şekeri üzerindeki etkisi de ihmal edilebilir düzeyde olduğundan gönlünüzce tüketebilirsiniz. Elbette onu çok yağlı, çok karbonhidratlı ve ağır yemekleri süslemek için kullanırsanız kilo aldırma potansiyeli artacaktır fakat bu durum soğandan değil, onun yanındaki gıdadan kaynaklanacaktır. Dolayısıyla yanında yediklerinize ve kullandığınız soslara çok dikkat edin.

Diyette Yeşil Soğan Yenir mi?

Yeşil soğanın bazı vitamin ve mineraller bakımından zengin olması, onun diyetteki beslenme açıklarını kapatmasına yardımcı olur. Neredeyse kalorisiz olduğundan güvenle tüketebilir ve yemeklerinizi renklendirerek diyet yemeklerini daha çekici hale getirebilirsiniz. Özellikle salataların içerisinde tüketildiğinde salataya hayli renk katacaktır. Düşük karbonhidratlı diyet türlerine tam olacaktır ve dilerseniz onu kullanmanın daha iyi yollarını keşfetmek için beslenme uzmanınıza da danışabilirsiniz.

Yeşil Soğanın Zararları Nelerdir?

Soğan alerjisi nadirdir ancak yine de mümkündür. Eğer yeşil soğan veya başka gıdalara alerjiniz olabileceğinden endişe ediyorsanız, herhangi bir belirti görme ihtimaline karşın doktorunuzla görüşün.

Çiğ meyve ve sebzelerin tüketimi sonucunda ortaya çıkabilen oral alerji sendromu, ağız çevresinde kaşınma ve şişme gibi belirtiler verir ve mevsimsel polen alerjileri olan insanlarda görülebilir. Buna sebep olabilen diğer sebzeler arasında maydonoz, sarımsak, biber, lahana da bulunuyor.

Eğer kan sulandırıcı kullanıyorsanız, düzenli bir miktarda K vitamini almanız gerekir. Yani yeşil soğan ve diğer yeşil sebzelerin tüketimini sınırlandırmanız gerekebilir. Bu nedenle doktorunuzla görüşmeyi unutmayın.

Yeşil Soğan Nasıl Tüketilebilir?

Yeşil soğan genelde çiğ yenir ancak kavurmak, ızgaraya atmak, sotelemek, bütün veya dilim halinde tüketmek mümkün. Onunla çorbaları, salataları, sosları süsleyebilir, ton balığına veya tavuk salatasına katabilirsiniz. Ayrıca yeşil soğan, sarımsak, zencefil ve zeytinyağı malzemelerini mutfak robotuna atabilir ve pesto benzeri bir sos da oluşturabilirsiniz. Bu sosu et yemeklerine veya diğer sebzelere katarak yemeği zenginleştirebilirsiniz.