Gün boyunca güneş ışınlarına, toza, kire ve tabii ki makyaj malzemelerine maruz kalan cilt için en önemli ihtiyaç doğru cilt temizleme adımlarının uygulanmasıdır. Hem estetik açıdan hem de sağlık açısından çok önemli olan cilt temizliği sayesinde cildin dış etkenlerden kaynaklanan kalıntılardan arındırılması, cilt bariyerinin güçlenmesi ve cildin ihtiyaç duyduğu nem ile buluşması sağlanır. Böylece ciltteki gözenekler açılır, cilt kolayca nefes alır ve cilt sağlığı korunmuş olur. Cilt temizliğine önem verirken mutlaka cilt tipine uygun cilt temizleme ürünleri kullanılmalıdır.

Cilt temizliği yapılırken eller mutlaka temiz olmalı, cilt temizleyici ürünler  kullanılırken ılık su tercih edilmeli ve peeling ürünlerinin haftada 1 ya da 2 kezden fazla kullanılmamasına özen gösterilmelidir.

Cilt Temizleme Ürünleri

Cilt temizleme ürünleri cildin derinlemesine temizlemesini sağlamasının yanı sıra cildin oksijen seviyesini artırır. Bunun sonucunda cildin yıpranmasının ve deforme olmasının engellenmesinde önemli bir görev üstlenir. Doğru cilt temizleme ürünleri doğru bir sıralama ile uygulanarak ciltteki sağlıklı yapı korunup geliştirilebileceği gibi cilt dış etkenlere karşı da korunmuş olur.

Günlük cilt temizliğinin belirli bir rutini vardır. Bu rutin içerisinde; cilt temizleme jeli, cilt temizleme yağı, cilt temizleme fırçası ve cilt temizleme maskesi gibi farklı ürünlerden yararlanılabilir. Tercih edilen ürünlerin cilt tipi göz önünde bulundurularak seçilmesi en iyi etkinin elde edilmesini kolaylaştırır.

Yağlı Ciltler

Cilt yağlanması genetik etkenlere bağlı olabileceği gibi çeşitli dış koşullara bağlı olarak da meydana gelebilir. Yağlı ciltlerde sebum sıvısı normalden fazla üretilir. Yağlı ciltlerin temizlenmesi amacıyla yağlı ciltler için yüz temizleme jeli kullanılabilir. Cilt temizlendikten sonra glikolik asit, salisilik asit, laktik asit içeren tonikler kullanılarak sebum dengesinin yeniden oluşması sağlanmalıdır. Cilt temizliği sırasında soğuk ya da ılık su kullanılmalıdır. Yağlı ciltler için nemlendirici kremler kullanılarak cildin günlük nem ihtiyacı karşılanmalıdır. Bunun sonucunda bir süre sonra yağ dokusunun aşırı sebum salgılamasının dengelenmesi söz konusu olabilir.

Kuru Ciltler

Kuru ciltler ideal sebum salgılamadıkları için hızlı bir şekilde kurur ve pullanırlar. Kuru ciltlerin temizliği ve nemlendirilmesi çok önemlidir. Kuru ciltler için yüz temizleme jeli ile kuru ciltlerde etkili bir temizleme sağlanabilir. Kullanılan yüz temizleme ürünleri alkol, sabun ya da parfüm içermemelidir. Cilt temizliği sırasında sıcak su kullanımından kaçınılmalıdır. Sabun cilt kuruluğunu artırabilir.  Kuru ciltlerin temizliğinin ardından, dışarı çıkmadan önce mutlaka geniş spektrumlu bir güneş koruyucu tercih edilmelidir. Banyodan sonra cilt hafif nemliyken, etkisi yüksek nemlendiricilerin kullanımı ihmal edilmemelidir.

Karma Ciltler

Karma ciltler için yüz temizleme jeli önerileri arasından seçim yapılırken T bölgesinin yağlılığını giderecek aynı zamanda diğer bölgelerdeki nem dengesini koruyacak su bazlı ürünler olmasına dikkat edilmelidir. Daha sonra cildi tahriş etmeyecek, yatıştırıp besleyecek tonik kullanılmalıdır. Seçilen tonikte antioksidanlar ve bitki özleri olmasına özen gösterilmelidir. Peeling aşamasında doğal bir asit olan BHA içeren ürünler seçilmelidir. BHA cildin derinliklerine nüfuz edip cildi siyah noktalardan arındırma özelliğine sahiptir. Cildin gözenekleri açıldıktan sonra su bazlı nemlendirici ürünler kullanılmalıdır.

Hassas Ciltler

Hassas cilt temizliğinde kullanılacak ürünler seçilirken bu ürünlerin alkol içermemesine, cildi yatıştıran ve hipoalerjenik ürünler olmasına özen gösterilmelidir. Cilt temizliği sırasında mutlaka hassas ciltler için yüz temizleme jeli kullanılmalıdır. Yüz her yıkandığında cilt daha fazla kuruduğundan içinde SLS olmayan, cildi derinlemesine temizleyip arındırırken kurumaya neden olmayacak ürünler tercih edilmelidir. Hassas ciltlerde maske kullanımında nemlendirici ve yatıştırıcı ürünlere ihtiyaç duyulur. Cildi yoğun bir şekilde nemlendirecek, yatıştıracak bu arada çevresel faktörlere karşı güçlü koruma sağlayacak nemlendiriciler alınmalıdır. Nemlendirici tercihi sırasında alkol ve parfüm içermediğinden emin olunanlara yönelmek gerekir. Hassas ciltli kişiler düzenli olarak güneş kremi kullanmayı ihmal etmemelidir.