Köpekler konusunda deneyimli olan bir insan, herhangi bir mahallede hassas bir sosyal ortam olduğunun farkındadır. Her köpeğin kendi alışkanlıkları, oturacak noktaları, davranışları vardır. Bu noktada bir eğitimin gerekliliği de aşikar. Ancak bu eğitimde komutlara daha az odaklanmak, bunun yerine her köpeğin sevilmiş, güvende ve etkileşimde hissetmesi gerekiyor.

En temel yöntem iletişim olmalı. Yani köpeğinizle oturup, ona “senin için ne yapabilirim?” demek gerekir. Köpek bunu kelimelerle ifade edemeyebilir ancak ona seçenekler sunarak onu rahat ettiren şeylere dair bir fikir edinebilirsiniz. Onun doğal tercihlerini görmek ve ikinizin de ihtiyaçlarına uygun şeyleri sağlamak rahat etmenize yardımcı olur.

Köpeklerin Rahat, Mutlu ve Güvende Hissetmeleri İçin Temel İhtiyaçlar Nelerdir?

Anlamanız gereken ilk nokta köpeklerin temel ihtiyaçlarıdır. Bu gıda ve barınak ihtiyacı değildir.

  1. Kesinlik: Yani güvenlik ve tahmin edilebilirlik. İnsanlar da bunu severler köpekler de. Rutinler iyi bir şeydirler.
  2. Çeşitlilik: Her şeyin çok tahmin edilebilir olması köpeğin sıkılmasına yol açar. Sıkıldığı zaman ise kendine kazma, havlama, çiğneme gibi dikkat dağıtıcı şeyler bulur. Bu nedenle çeşitliliği nasıl sağlayacağınızı sorgulamanız gerekir. Her gün aynı zamanda yürüyebilirsiniz ancak rotayı değiştirebilirsiniz. Çeşitli oyuncakları olabilir. Mamanın farklı aromalılarını alabilirsiniz. Hep aynı zamanda değil farklı zamanlarda besleyebilir, beslendiği kabı değiştirebilir, hatta yemek işini bir saklambaca bile dönüştürebilirsiniz. Ancak onu bu konularda zorlamayın.
  3. Sevgi ve aidiyet: Köpeğiniz sevgi dolu ve ait hissetmeli. Ailenizin bir parçası olduğunu bilmeli. Onun sizin için değerli olduğunu hissettirmelisiniz.
  4. Önem: Köpeğiniz önemli olduğunu düşünsün. Onun doğal yoldan iyi olduğu konuları bulun ve özel hissetmesini sağlayın. Bu çocuğunuzun okuldan getirdiği çizimleri buzdolabına yapıştırmanız gibidir. Doğal alışkanlıklarını yeteneklere dönüştürün.
  5. Gelişim: Köpeğinizin gelişimi için öğrenmesi ve büyümesi gerekir. Onlara dil öğretmek gelişimin bir yoludur. Bir şey yaparken, bir yere giderken veya biriyle görüşürken, o şeye bir isim verin. Bir bebeğe anlatır gibi anlatın. Örneğin bir şey içerken “içecek”, bir şey yerken “yemek”, yürüyüşe çıkarken “tasma” gibi kelimeler kullanın. Onlara kelimeler verdiğinizde, köpeğinizin konuşurken sizi anlayabileceği bir dil oluşturmuş olursunuz.

Evinizi Köpek İçin Konforlu Hale Getirmenin En İyi Yolu Nedir?

Bizi rahat ettiren veya rahatsız ettiren küçük detayları düşünün.

Onlara bir yer verin. Köpekler bizimle birlikte koltuk ve yataklarda olmayı çok severler. Böylece bir hayvan değil ailenin bir parçası olduklarını hissederler. Ancak onları bu noktalarda istemiyorsanız, çok hareket ediyorsa veya çok yer kaplıyorsa, onun oturacağı yere bir havlu serin ve koltuktaki o noktanın onun olduğunu öğretin. Bu bir sahiplik değil alışkanlık meselesidir. Onun için rahat olan bir noktada olmasını istiyoruz. Köpekler sosyal hayvanlardır ve bu nedenle bu noktanın sizin olduğunuz yere yakın olması gerekiyor.

Köpeğiniz çok sıcak veya soğukta kalmamalı. Özellikle klimalı ortamlarda ortam sıcaklığını iyi ayarlamak gerekir. Köpeklerin beden sıcaklığının onlara uygun olup olmadığını kulaklarına dokunarak anlayabilirsiniz. Kulakları soğuksa, ona sıcak bir battaniye verebilirsiniz. Kendi tercih ettiğiniz sıcaklığın onun için de uygun olup olmadığını sorgulayın. Eğer değilse, örneğin ona bir vantilatör verebilirsiniz. Çok soğuksa battaniye örtebilirsiniz.

Temizlik malzemelerini ve kokulu şeyleri dikkatli seçin. Köpekler yerde çıplak ayak yürürler ve ayaklarını yalarlar. Yere sıktığınız temizlik malzemeleri midelerine gidebilir ve sorun yaratabilirler. Böcek ilaçları gibi şeyler de önemlidirler. Tütsü gibi şeyler de sorun yaratabilirler. İnsanlar köpeklerinin kokusunu bastırmak için kokular kullanırlar ancak pek çok koku ve öz yağ köpekler için güvenilir değildir. Bu nedenle onlar için sağlıklı olanı seçin.

Köpeğinizin Ona Özel Beğeni ve İlgilerini Nasıl Bulabilirsiniz?

Köpeklerin de bizim gibi bir sevgi dilleri vardır. Bazı köpeklerin sevgi dili oyun olabilir, bazılarınınki ise yemek olabilir. Belki yatakta sizinle yatmak bile olabilir. Belki hayatınızdaki tek köpek olmak ister ve başka köpeklerle oynamanızı, etkileşime girmenizi istemeyebilir.

İlk olarak bir oyuncak göstermek, oyuncağı sevdiyse nasıl bir oyuncaktan hoşlandığını bulmak için denemeler yapmak, oyuncakları arasından seçim yapmasını sağlamak gibi şeyler ilgisini keşfetmenin yollarıdır. Bunu yemeklere, ödüllere, aktivitelere ve arkadaşlara da uygulayabilirsiniz.

Yapılan en büyük hatalardan birisi insanların köpeklerin sevdikleri şeyleri varsaymalarıdır. Köpek için bir top atarlar ve köpek onu geri getirmez, getirirse de bırakmaz. Çekiştirmek daha hoşuna gider. Sonrasında o kişi oyuncağı çekiştirip durur. Birisiyle bir ilişki yaratırken onun nelerden hoşlandığını görmeniz gerekir. Eğer suşi sevip sevmediğini bilmiyorsanız birisini suşi restoranına götürmezsiniz veya sevmediği için onu suçlamazsınız. Bu nedenle köpeğiniz yakalama değil çekiştirme oyunu isterse, ona bu nedenle kızmayın.

Stres, Kaygı, Yalnızlık Gibi Negatif Duyguları Nasıl Azaltabilirsiniz?

Köpeğinize tatmin veren ve acı veren şeyleri düşünün. Acı veren derken kastettiğimiz elbette duygusal bir acı.

Eğer köpeğiniz siz evden çıkmak üzereyken stresli oluyorsa, bu evden çıkma sürecini onun keyif aldığı başka bir süreçle birleştirerek onu yönlendirin. Evde yalnız kalacağı ve sıkılacağı düşüncesini kafasından atmak için uğraşıyoruz. Örneğin siz evden çıkmadan önce onu oturtun ve evde bulması için bir yerlere oyuncaklar saklayın. Arkanızdan kapıyı kapatıp çıkarken onu bırakın ve aramaya başlasın. Bunu bir rutin haline getirin ve arama bulma oyunu sadece siz evden çıkarken oynansın. Artık sizin evden çıkmanızı dört gözle bekleyecektir çünkü onu bekleyen özel bir oyun vardır. Artık onu geride bıraktığınızı değil, oyunu beklediğini düşünecektir.

Bu teknik her köpek için özel olacaktır. Bunu her türlü stresli duruma uyarlayabilirsiniz ancak ödül olarak köpeğinizin gerçekten sevdiği bir ödül sunmalısınız.