COVID-19 salgını nedeniyle pek çok yere maskesiz giriş yasaklandı ve ayrıca açık alanlarda da maska takılması öneriliyor. Her ne kadar maske konusunda çok sıkı denetimler olmasa da, toplu ortamlarda her zaman maske takmanız sağlık kurumları tarafından öneriliyor. Ancak maskeyi takmanın yanında bir de onu doğru şekilde takmak gerektiğini unutmayın.

Dolayısıyla maskeyi ne zaman takmanız gerektiği ve onları güvenli şekilde nasıl takıp çıkaracağınız üzerinde biraz araştırma yaptık. Yüz maskeleri COVID-19’un yayılımını yavaşlatmak için çok etkili bir araç durumundalar ve bu nedenle onları doğru kullanmak gerekiyor.

Ne Zaman Maske Takmalı?

Eğer hasta olan birisiyle yaşıyor veya ona bakıyorsanız, baktığınız kişinin siz yakınlardayken veya başkaları çevresindeyken burun ve ağzını kapatan kumaş maskeleri takması gerekiyor.

Eğer siz ve evdeki diğer kişiler sağlıklıysa, evde maske takmanıza gerek yok.

Bu maskeler sosyal mesafe uygulamasına bir alternatif değiller. Yani maske taksanız bile başkalarından en az bir metre kadar uzakta durmanız öneriliyor. Market, eczane, uzun kuyruklar gibi insanlarla birlikte olduğunuz yerlerde bulunurken maskenizin takılı olduğundan ve güzelce yüzünüze oturduğundan emin olmalısınız.

korona virüsü belirtileri

Maske Nasıl Takılmalı?

COVID-19’un yayılımını önlemek için hazır maskeler veya evde takılan maskeleri güvenle takmak çok önemli. Dünya Sağlık Örgütü doğru maske kullanımını şu şekilde tanımlıyor:

  • Ellerinizi su ve sabunla temizleyin.
  • Hangi tarafının ön ve hangi tarafının üst olduğunu tespit edin. Genelde renkli taraf öndür ve bükülebilir olan kısmı ise buruna denk gelir.
  • Ağız ve burnunuzu maske ile kapatın ve yüz ile maske arasında boşluk kalmadığından emin olun.
  • Takarken yüzünüze dokunmaktan kaçının ve dokunursanız hemen ellerinizi yıkayın.

Kulağa geçen maskeleri önce bir kulağınıza takın ve daha sonra diğer kulağınıza geçirin. Cerrahi maskeleri ise burun hizanıza getirin ve bağcıkları başınızın üst kısmından geçirin ve sonrasında düğümleyin.

Maskeyi Nasıl Çıkartmalı?

Maske görünür şekilde lekelendiğinde veya kirlendiğinde, onu çıkartmalısınız. Eğer tek kullanımlık maskeniz varsa onu atmanız gerekiyor. Eğer kumaş maskeniz varsa onu her kullanımdan sonra çamaşır makinesinde yıkamalısınız.

Çıkartma sırasında gözlere, burna ve ağıza dokunmayın ve ayrıca maskeye dokunduktan hemen sonra ellerinizi yıkayın.