Bahar geldi, doğa nasıl tomurcuklanıyorsa, tazelenip yenileniyorsa, siz de yenilenin, tazelenin, ruhunuzu, bedeninizi, içinizi, dışınızı toksinlerden, zararlı maddelerden arındırın. Detoks, bize hiç de yabancı değil, artık hepimiz belirli aralıklarla detoks yapıp arınmamız gerektiğini biliyoruz. Taze meyve ve sebzelerle beslenelim, bol bol su içelim, meyveleri, sebzeleri güzelce yıkayıp kabuğuyla tüketelim, meyveleri, sebzeleri çok az haşlayıp suyunu da içelim. Sigara, alkol, kafein, şeker ve asit barındıran hiç de doğal olmayan içeceklerden uzak duralım. Vücudumuzu içten komple temizleyelim, çalışmaktan harap, bitap, yorgun düşmüş sindirim sistemimizi de rahatlatalım.

Detoks ne işe yarar?

Nefes alırken havadan, yiyeceklerimiz, içeceklerimizle beslenerek, olumsuz iş ve sosyal yaşantı dolayısıyla vücudumuza toksinler, zararlı maddeler birikiyor. Özellikle de bağışıklık sitemimiz güçsüzleştiğinde cilt, nefes alıp verme, vücut salgıları, sindirim fonksiyonları, boşaltım sistemi aracılığıyla vücudumuza toksinler birikiyor. İşte bu zararlı maddelerden vücudu arındırmak için, lenf ve dolaşım sistemimizi rahatlatmak, sindirim sistemimizi dinlendirip rahatlatmak için detoksa ihtiyacımız var.

Detoks sayesinde vücut toksinlerden arındırılır, vücuttaki sıvıların asitleşmesi önlenir, vücudun asit-baz dengesi korunur. Vücudumuz sağlıklı ise vücut sıvıları ve kan hafif alkalidir. İşte bu alkali dengesinin korunması, bağışıklık sistemimizin de temelidir. İşte kan ve vücut sıvımız asitleştiğinde başta beyin olmak üzere tüm iç ve dış organlarımız hasar görür, fonksiyonları bozulur.

Ne kadar süre ve nasıl bir detoks yapacağımız sağlık durumumuz, yaşımız, ihtiyacımıza göre değişiyor. Ancak belli aralıklarla detoks yapma gerekliliğimiz değişmeyen bir gerçek.

Kaç gün detoks yapalım?

Detoks, bir beslenme şekli değil, dolaşım, sindirim sistemlerimizi rahatlatma, dinlendirme programıdır. Yani bir hafta, 10 gün boyunca detoks yapmak diye bir şey yoktur, olmamalıdır. Eğer düzenli aralıklarla, yani ayda bir detoks yapıyorsanız, sağlıklı ve doğal beslenmeye özen gösteriyorsanız bir günlük detoks programı sizin için yeterli olur. Ancak özellikle yoğun ve vücudu yorucu kış mevsiminden yeni çıktığımız şu bahar günlerinde detoksu biraz uzatıp 2-3 gün de uygulayabilirsiniz. Bu sürenin 1 hafta gibi uzaması sağlığınıza ciddi zarar verecektir.

Detoks, sıvı tüketimi ağırlıklı bir programdır!

Detoks yapmak demek, sindirim ve dolaşım sistemlerimizi rahatlatmak, temizlemek, dinlendirmek demektir. Hal böyle olunca da katı, işlenmiş, kavrulmuş, kızartılmış besinler değil, direkt olarak sindirim sistemimizden çıkabilecek sıvılar ağırlıkta olmalıdır. Ancak burada sıvıdan kast etiğim kesinlikle günde 2,5 litre içme suyu, bununla birlikte sebzelerin haşlama suyu, meyvelerin posalarıyla birlikte sıkıldığı meyve sularıdır.

Sebze ve meyveleri çiğ olarak tüketelim!

Doğal beslenmek demek, her besinin en doğalını, en doğal şekilde almak demektir. Bu bakımdan bahçeden tazecik koparılmış, semt pazarlarından alınmış sebzeleri, meyveleri de her hangi bir işlemden geçirmeden güzelce yıkayıp direkt olarak tüketmek sağlıklı olacaktır.

Detoksta, çaydan, kahveden, alkolden uzak durun!

Alkol, vücudumuzun tüm sistemlerini bozan, fonksiyonlarına zarar veren bir içecektir. Bu bakımdan sadece detoks döneminde değil, alkolü tüm yaşamdan çıkarmak esastır. Siyah çay ve kahve de sindirim ve dolaşım sistemlerimizi yoran, aslında bize çok da “iyi” gelmeyen içecekler. Detoks döneminde madem tüm zararlı alışkanlıklarımıza ara veriyoruz, siyah çay ve kahveyi de rafa kaldıralım.

Detoksta, kırmızı et ve şarküteri ürünleri kesinlikle tüketilmez!

Sağlıklı beslenmek istiyorsak işlenmiş, ısıl işlemden geçmiş et ürünlerinden kesinlikle uzak durmalıyız. Detoks döneminde de sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinin tüketilmesi söz konusu değil. Kırmızı et ise protein ve diğer besleyiciler bakımından çok zengindir ve sağlıklı beslenme programlarında mutlaka haftada 2 kez kırmızı et öneriliyor. Ancak kırmızı etin sindirilmesi zor ve yorucudur, detoks döneminde de  dolaşım ve sindirim sistemlerimizi rahatlatmak, dinlendirmek istiyorsak, kırmızı etten uzak duralım.

Detoks, zayıflamanıza yardım edecektir!

Detoks, bir diyet değildir, zayıflamaktan çok vücuttan zararlı maddeleri atıp sindirim ve dolaşım sistemlerimizin daha iyi çalışması için detoks yaparız. İşte iç sistemlerimiz daha iyi çalıştığında da zaten kilo verme sürecimiz hızlanır. Yani detoks sayesinde vücudumuzda gerekli olmayan, bizi rahatsız eden ve fazladan su tutmamızı, yağ depolamamızı sağlayan olumsuz etkileri ortadan kaldırırız. Fakat, direkt olarak zayıflamak amacıyla da detoks yapmak amacınıza hizmet etmeyebilir.