Yazın haşlanmışı, közlemesi, kışın da patlamışıyla mısır kesinlikle beslenme kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Bir de konserve mısırı düşünürsek yaz, kış mısır yiyoruz. Kuru mısır ile yapılan yöresel çorbalar da bu alışkanlığın bir diğer boyutu. Ancak mısır, nasıl tüketilirse daha sağlıklı olur ve özellikle de diyet döneminde mısır yenir mi soruları da kafamızı meşgul ediyor. Çünkü zayıflamaya çalışırken tek tek kalori hesabı yapıyoruz, fazladan kaloriye ya da kilo verme sürecimizdeki bir yavaşlamaya hiç tahammülümüz yok. Bu bakımdan öncelikle mısırın içerdiği besleyiciler ve faydalarına bakalım ardından diyette mısır yenir mi detaylıca inceleyelim.

Mısırın besin değerleri

Haşlanmış 100 gram mısır yaklaşık olarak;

  • 96 kalori,
  • 20.98 gram karbonhidrat,
  • 3.41 gram protein,
  • 1.5 gram yağ,
  • 2.4 gram lif,
  • 2 miligram sodyum,
  • 123 miligram potasyum,
  • 6 miligram kalsiyum,
  • 65 miligram A vitamini,
  • 0.59 miligram demir içeriyor.

Mısırın faydaları

      Potasyum, magnezyum, folik asit, demir, lif ve çeşitli vitaminler bakımından zengin olan mısır kesinlikle beslenmemizin sağlıklı bir parçasıdır. Bir dilim ekmek yerine bir orta boy bardak dolusu haşlanmış mısır yemek çok daha sağlıklı, besleyici ve faydalı olacaktır. Özellikle sağlıklı bir potasyum kaynağı olan mısır, hem zihinsel hem de fiziksel gelişim açısından çok değerlidir.

Mısır, kansızlığı önler!

     Folik asit ve demir bakımından zengin olan mısırın düzenli tüketiminde kansızlık sorunu yaşama riski azalacaktır. Kansızlıktan kaynaklı olarak ortaya çıkan yorgunluk, asabiyet, halsizlik, kabızlık, kilo verme zorluğu gibi olumsuz durumları ortadan kaldırmak için günde bir bardak haşlanmış mısır tüketilebilir.

Mısır adet sancılarını giderir!

Adet döneminde rahim içinde yaşanan kasılmalar sancıya sebep olur ve çoğu kadın için o günler zor geçer. Bu sancıların ortaya çıkma sebeplerinden en önemlisi magnezyum eksikliğidir. Haşlanmış mısır da bol miktarda magnezyum içerdiği için adet dönemlerinde günde bir bardak haşlanmış mısır yemek ağrıyı, sancıyı hafifletecektir.

Mısır, sindirim sisteminin sağlığını destekler!

Mısır çözünür ve çözünmez lif ve diyet lifi  içeren bir besindir. Bundan dolayı da mısır, vücutta kolesterol emilimine yardımcı olur ve bağırsak sendromu, ishal gibi sorunların oluşmasını engelleyici özelliktedir. Hal böyle olunca çok sık yaşanan kabızlık gibi bağırsak sorunları da önlenmiş olur, kolon kanseri riski azaltılabilir.

Mısır enerji verir!

Mısır yüksek oranda karbonhidrat içeriğiyle kısa vadede, vitamin ve mineral içeriğiyle de uzun vadede enerjiyi artırır. Bu özelliğinden dolayı, enerji depolamak isteyen sporcular mısırı çokça tüketiyorlar. Özellikle antrenmandan 1 -2 saat öncesinde ya da antrenmandan yarım saat sonra 100 gram mısır enerji verir.

Mısır kolesterolü dengeler!

Karaciğer tarafından üretilen iyi ve kötü kolesterol değerlerinin dengede olması ve özellikle de kötü kolesterolün düşürülebilmesi çok önemlidir. Yağlı besinler tüketen kişilerin kötü kolesterolleri yükselir ve başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere tüm vücut sağlığı olumsuz etkilenir. Ancak haşlamış mısır kötü kolesterolü düşürücü ve kanın sağlıklı bir şekilde akmasını destekleyici etki gösterir, vücutta kolesterol emilimini sağlar.

Mısır bağ dokusunu güçlendirir!

Vücudumuzun bağ dokusu; kemikler, bağ, tendon, kas ve kıkırdaktan oluşmaktadır. Mısırda bulunan mineraller ve elbette manganez bu bağ dokusunu güçlendirmeye yardımcıdır. Günde bir bardak mısır tüketerek kas ve bağ dokusunu korumak, güçlendirmek mümkün olur ve bu sayede kemik formu bozulmadan korunabilir.

Mısır göz dostudur!

Mısır taneleri görme merkezinde oluşabilecek makula dejenerasyonu, yani görme bozukluğu riskini azaltan karotenoidler adı verilen maddeler içeriyor. Bununla birlikte mısırın içerdiği beta-karoten ve A vitamini de görme fonksiyonlarını destekleyici özelliktedir.

Mısır kanser karşıtı bir besindir!

Mısırın etkili bir antioksdian kaynağı olarak serbest radikalleri etkisiz hale getirdiğini kanıtlayan bilimsel veriler vardır. Bu bakımdan mısırın kanserli hücre oluşumunu önlediği, var olan kanserli hücrelerde de iyileşme sağladığı düşünülmektedir. Özellikle de göğüs ve karaciğer kanserine sebep olan tümörlerin oluşmasına engel olabilmektedir.

Mısır hamilelik dönemi için faydalıdır!

Mısır zengin bir folik asit kaynağıdır ve hamilelik döneminde folik asit alımı çok önemlidir. hamilelikte folik asit eksikliği bebekte zihinsel, fiziksel bazı sağlık sorunlarına ve gelişim eksikliklerine yol açabildiği için özellikle hamilelik döneminde her gün az miktarda yağsız, tuzsuz mısır tüketimi öneriliyor.

Mısır kilo almaya sebep olur mu?

Aslında bu soruya yanıt verirken öncelikle mısırı nasıl tükettiğimizin, pişirdiğimizin de önemli olduğunu söylemekte fayda var. Söz konusu olan haşlanmış mısırsa ve kontrolü olarak tüketiliyorsa yanıtım “hayır” olacak. Ama yağlı, tuzlu patlatılmış mısır, katkı ve koruyucu maddelerle konserve yapılmış mısır için “evet” mısır kilo aldırır demek durumundayım.

Mısır tam anlamıyla lif zengini bir besindir. Bu bakımdan metabolizmayı hızlandırır ve bağırsakların daha iyi çalışmasına yardım eder. Hal böyle olunca dengeli ve kontrollü olarak tüketilen mısırın aslında kilo yapması çok da olası değil. Ancak elbette ki burada haşlanmış mısırdan bahsediyorum, yağsız, tuzsuz sadece su ile haşladığınız mısırdan günde bir orta boy bardak dolusu, yaklaşık 100 gram kadar tükettiğinizde yaklaşık 96 – 100 kalori alacaksınız. Günde 1500, hatta bazıları için 2000 kalori alımının normal olduğunu düşündüğümüzde ara öğünlerin birinde bir bardak mısır yemenin bir zararı olmaz. Hatta uzun süre tok tutacağını söylemek mümkün. Ortalama bir koçan mısır da yaklaşık 120 kalori civarındadır. Ara öğünde bir tane mısır yiyip, bağırsak hareketlerini artırması için de üzerine 1 -2 bağırdak su içerseniz, şahane bir şey yapmış olursunuz. Fakat sonuç olarak mısır, tahıl grubundan bir besindir ve diğer besleyici öğelerinin yanında bir de karbonhidrat içermektedir. Hal böyle olunca da diyette karbonhidrat alımının kısıtlanmasının öneminden bahsetmeye gerek siz. Bunun için mısır tükettiğiniz günlerde ekmek yememeye, diğer tahıl ürünlerinden tüketmemeye özen gösterirseniz kilo verme süreciniz açısından daha sağlıklı olacaktır.

Patlamış mısır kilo aldırır mı?

Mısırın içeriğinde karbonhidrat bulunmak ve bu karbonhidrat kontrollü tüketilmezse kilo almaya sebep olabiliyor. Bir de bu karbonhidrat içeren mısırı yağ ve tuz koyarak patlatıp koca bir kase yersek elbette ki, kilo almak kaçınılmaz olur. Normalde evde bol yağ ve tuzla patlatılan mısırın sadece 100 gramı tam 410 kalori içeriyor. Zaten diyette günde 1500 kalori alma hakkımız varken bunun üçte birini mısırla doldurmak istemeyiz.

Fakat hiç yağ ve tuz katmadan mısır patlattığımızda ise 100 gram patlamış mısır 350 kalori demek. Aslında yağ ve tuz 100 gram başına sadece 100 kalori içeriyor.

100 gram patlamış mısırın 70 gram karbonhidrat içeriğini, yani pişince açığa çıkan karbonhidratın da arttığını hesaba katmak durumundayız.

Diyette mısır yenir mi?

En başta sorduğumuz sorunun yanıtına yeniden dönecek olursak, faydalı besin öğeleri bakımından zengin olan mısırı beslenmemizin içine kesinlikle dahil etmeliyiz. Ancak her gün değil, haftada 2 kez ara öğün olarak bir bardak haşlanmış mısır yemek hem sağlıklı hem de keyifli olur. Patlamış mısır yemek istiyorsak da yine çok fazla olmamak kaydıyla yağsız ve tuzsuz olarak patlattığımız mısırdan bir miktar yemekte sakınca yoktur. Tüm bunlardan yola çıkarak mısırın bir karbonhidrat deposu olduğunu unutmuyor, diyetken haftada iki kez küçük porsiyonlarda mısır yemekte sakınca olmaz diyoruz.